22 / 11 / 2024
fuzul

Deprem bölgesinde ekonomik toparlanma 2026 yılını bulacak!

Deprem bölgesinde ekonomik toparlanma 2026 yılını bulacak!

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, depremin yıl dönümü dolayısı ile bir açıklamada bulundu. Deprem felaketinin bölgedeki üretim, ihracat ve istihdama etkileri hakkında bilgiler ileten Sönmez, ihtiyaçlara yönelik çözüm önerilerini açıkladı.




Deprem bölgesinde sanayi temelli bir daralma olduğunu söyleyen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, bölgenin ekonomik açıdan ancak 2026 yılı itibarı ile toparlanmasını öngördüklerini kaydetti.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, olası İstanbul depreminin ülke ekonomisine vereceği zarara da dikkatleri çekerek, “Türkiye’ye en az üç tane Marmara Bölgesi gerekiyor.

dunya.com'da yer alan habere göre; Özellikle yüksek deprem riskine sahip olan İstanbul, tek başına milli gelirin yüzde 31’ini üretirken, tahsil edilen verginin de yüzde 45’ini ödüyor. İhracatın yaklaşık üçte ikisi Marmara bölgesinden, 2022 senesi büyümemizin yarısı ise sadece İstanbul’dan geldi. Bu tablo, olası İstanbul depreminin ekonomimize vereceği zararı ortaya koyuyor. Bu riski kamu, özel sektör, STK ve yerel yönetim iş birliği ile ortadan kaldırmamız, ülkemiz için beka meselesidir” dedi.

Deprem bölgesinde ekonomik toparlanma 2026 yılını bulacak!

Deprem bölgesinin üretimini ve ihracat gücü olumsuz olarak etkilendi. Ülkemizde 2023 senesi ihracat hacmi, bir önceki yıla oranla yüzde 0,6 yükselirken deprem bölgesinde ise yaklaşık yüzde 13 daralma yaşandı. Bu da bölge ihracatında yaklaşık 2,8 milyar dolarlık kayıp yaşadığımız anlamına gelmektedir. 

Öte yandan aynı dönemde ülke genelinde ithalat hacmi yüzde 0,5 artarken deprem bölgesinde yaklaşık 5,4 milyar dolara denk gelen yüzde 23’lük daralma oldu. Bu anlamda deprem bölgesinde sanayi temelli bir daralma olduğunu; iş gücü eksikliği, altyapı ve finansmana erişim sorunları nedeniyle de milli gelir düzeyi ve ihracatta deprem öncesindeki seviyeye ancak 2026 yılı itibarıyla yeniden ulaşılacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

ÖNCELİKLİ SORUN BARINMA VE İSTİHDAM

Depremden sonra geçen bir senede bölgedeki ücretli çalışan sayısının yüzde 20 civarında azaldığını söyleyen Sönmez, çalışanların bölgeye dönmemelerindeki başlıca sebeplerin barınma, sağlık ve eğitim hizmetlerindeki aksaklıklar olduğunu belirtti.

Sönmez şöyle devam etti; “Kalıcı konutların tesliminin 2026’ya kadar uzayacak olması, geçici barınma ve yaşam alanlarının üretimi destekleyecek şekilde planlanmasını gerekli kılıyor.” Bölgedeki illerde yatırım iştahını artırmak ve işletmeleri rahatlatmak için vergi indirimleri ile ertelemelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Sönmez, “Yeşil dönüşüm ve temiz enerji yatırımları için özel bir planlama yapılması da bölgesel ve makroekonomik açıdan deprem bölgelerimizdeki kentlerimizin direncini artıracaktır.

Biz bu noktada TÜRKONFED olarak ‘Fabrika Yapan TOKİ’ modelini ısrarla savunuyoruz. Böylece kısıtlı sermaye ile iş yapan KOBİ’ler, sermayelerini makine ve işletmeleri için kullanarak daha verimli ve kaliteli üretim yapabilir, ikiz dönüşümün desteğiyle girişimlerinin başarılı olma şansını artırabilirler” diye konuştu.

Deprem bölgesinde hafif yapı çağrısı: Hafif yapıların kullanılması yıkımı azaltıyor!

Bakanlık deprem bölgesinde son durumu açıkladı: Hangi ildeki afet evleri, ne zaman teslim edilecek?

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!

Faizsiz evlilik kredisi başvuruları 15 Şubat'ta yapılacak! Yeni evlenecek gençler şimdi detaylara bakın! 


Geri Dön