27 / 04 / 2024

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!

Yargının “dur” kararına rağmen, tarım arazileri ve zeytinlikler yapılaşmaya açıldı. İşte ayrıntılar ve konu ile ilgili yapılan açıklamalar...



Hatay Dikmece’de tarım arazileri ve zeytinliklerde yapılan acele kamulaştırmadan sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konut çalışmalarını sürdürüyor. Dava devam ederken bölgede telafisi zor tahribatların oluştuğu belirtiliyor. 

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra acele kamulaştırma çerçevesinde Hatay Dikmece köyündeki tarım arazileri ve zeytinliklere toplu konut yapılması için çalışmalara start verildi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Şeyda Öztürk'ün haberine göre; köylülerin ve arsa sahiplerinin tüm itirazlarına rağmen geçtiğimiz sene bölgeye iş makineleri girdi. 

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!

Bölgede yaşayan vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı. Geçtiğimiz aylarda Hatay 3. İdare Mahkemesi, bölgede yapılamak istenen konut projesine karşı yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

Söz konusu kararda, "Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, dava konusu işlemin niteliği itibarıyla uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek olması sebebiyle, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevapları alınıp veya savunma ve ara kararına  cevap verme süreleri geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin  durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi" ifadeleri kullanıldı.

Fakat,  TOKİ  ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mahkeme kararına üç defa itirazda bulundu. Üçüncü itirazın ardından verilen yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Mahkeme süreci devam ederken ve bölgede gerçekleştirilen çalışmaların telafisi imkânsız tahribatlara neden olacağı ortadayken TOKİ çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!

Depremin ardından konut sorunu neden gösterilerek rant düzeni büyütülüyor. İklim Adaleti Koalisyonu da depremin yıldönümü sebebiyle Dikmece'ye gitti. 

Komisyondan konu ile ilgili açıklama yapıldı ve "İnşaat faaliyetlerinin sürdüğü alanlar verimli tarım arazileri ve zeytin ağaçlarıyla dolu. Devam eden mahkeme sürecine karşın inşaat faaliyetleri sürüyor" ifadeleri kullanıldı. 

Dikmece Köyü Muhtarı Sezgin Yurtsever ise mahkemenin ertelendiğini dile getirdi ve "Bu süreçte burada neredeyse altı katlı bina yaptılar. Bu hızda çalışmaya devam ederlerse altı aya kadar tamamlanır" açıklamasında bulundu. 

Kiracılar bunu sakın yapmayın! Ev sahibi kiracıyı hemen evden çıkarabiliyor!

Konut krizinden kurtulamayan Çin'de emlak geliştiricisi holdinglere yerel yönetim desteği!

Merkez Bankası'nın yeni başkanına dolardan ilk tepki! Dolar rekor tazeledi! 5 Şubat 2024 dolar/TL ne kadar?


Geri Dön