02 / 05 / 2024

2006 yılında Merkez Bankası İstanbul'a taşınma hazırlığında!

2006 yılında Merkez Bankası İstanbul'a taşınma hazırlığında!

2006 yılında Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda çalışmalar başlamış. Bankanın Levent'teki arazisine hem İstanbul şubelerini birleştirmek hem de idare merkezini taşımak için 40 bin metrekarelik bina inşa edilecekmiş.



2006 yılında Merkez Bankası İstanbul a taşınma hazırlığında!


Merkez, İstanbul'a taşınma hazırlığında


Devlet Bakanı Babacan'la, MB Başkanı Yılmaz'ı kısa süreli ayrılığa düşüren 'MB'nin İstanbul'a taşınması' konusunda çalışmalar başladı. Levent'tteki bina için ihaleye çıkılıyor


Gülçin Üstün


    Ekonomi yönetimi, uzun süredir finans ve para akışının merkezi olan İstanbul'a taşınması planlanan Merkez Bankası (MB) için düğmeye bastı. Bankanın Levent'teki arazisine hem İstanbul şubelerini birleştirmek hem de idare merkezini taşımak için 40 bin metrekarelik bina inşa edilecek. Taşınma kararını hükümetin aldığı iddiaları, bankanın bağımsızlığına gölge düştüğü şeklinde yorumlanırken ihale 19 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

    Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile kamu bankalarının idari birimlerinin İstanbul'a taşınma hazırlıkları sürerken, MB dünya genelindeki uygulamalarda merkez bankalarının idare merkezlerinin ülkenin finans hareketlerinin en fazla olduğu şehirde bulunmasını dikkate alarak İstanbul'a taşınma projesine hız verdi. 


Merkez çark etmişti


    Merkez Bankası'nın taşınmasına ilişkin tartışmalar geçtiğimiz aylarda Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, bankanın idari merkezinin İstanbul'a taşınması kararı aldıklarını açıklamasıyla gündeme gelmişti. Babacan'ın açıklamasının ardından Merkez Bankası, yazılı bir açıklama yaparak taşınma kararları olmadığını duyurmuş, ardından da Başkan Durmuş Yılmaz, ''Taşınabiliriz, mahsuru yok, konu gündemimizde'' demişti. Yılmaz'ın ikinci açıklaması, Babacan'dan uyarı aldığı şeklinde yorumlanmıştı. 

   

Yerliye avantaj

   

    Kamu İhale Bülteni'nin 18 Ekim 2006 tarihli sayısındaki ihale duyurusu MB'nin taşınma projesini yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığını ortaya koydu. Bankaya ait Levent'teki arsa üzerinde daha önce projelendirme çalışmaları yürütülen binanın yapılması için aralıkta ihaleye çıkılacak. 850 gün içinde yapımı planlanan bina kompleksi, 40 bin metrekareye yayılacak. Açık ihaleyle gerçekleştirilecek işe talip olan firmalar, teklif ettikleri bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere teminat verecekler. Yerli istekliler lehine yüzde 15 fiyat avantajı olacak. 



İşte düşünülen proje 


    Merkez Bankası'nın, Levent'teki arazisine inşa edilecek proje Türkiye'nin önde gelen mimarlık ofislerinden Arolat tarafından hazırlandı. Emre Arolat'ın özel olarak ilgilendiği projede bazı ufak değişiklikler yapılacak.

    Başlangıçta projede 3 binadan oluşan bir kompleksin yapılması planlanıyordu. Birinci bina 36 katlı ve elips şeklinde bir gökdelen, diğeri ikisi ise 8 ve 10'ar katlı binalardı. Fakat binanın bulunduğu noktanın füze atış menzilinde olması dolayısıyla, MB projede revizyona gitti. 36 olan en yüksek katlı kulenin kat sayısını 24'e düşürdü. Böylelikle binanın yüksekliği de 192 metreden 146 metreye düştü.


TEBERNÜŞ KİREÇCİ



Milliyet 21 Ekim 2006 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön