28 / 04 / 2024

2008‘de kiralar en fazla yüzde 9.8 artacak

2008‘de kiralar en fazla yüzde 9.8 artacak

Kiracılara iyi haber! Kiracılar bu haber sizi yakından ilgilendiriyor. Kiracılar Derneği (KİRA-DER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, 2008'de ev sahiplerinin en fazla yapabilecekleri artış oranının yüzde 9.8 olduğunu belirtti.



Büyüknohutçu, yaptığı açıklamada, gelecek yıl ev sahilerinin kiralara, enflasyon oranından fazla artış yapamayacaklarını bildirdi. 300 YTL kira ödeyen bir kişinin gelecek yıl en fazla 330 YTL kira vermesi gerektiğini anlatan Büyüknohutçu, "Bu konuda verilmiş yargı kararları ve içtihatlar var. Bunun dışında hükümet yetkililerinin

enflasyon oranından fazla artış olamayacağı yönünde açıklamaları bulunuyor" dedi.

Hiçbir ev sahibinin, kiracıyı evden çıkarmak amacıyla fahiş oranda kira artışı yapamayacağına dikkati çeken Büyüknohutçu, şunları kaydetti: "Ev sahibi, kiranın enflasyon oranında artışına yanaşmazsa, kiracı kirasını, havale yoluyla, konuta teslim olarak ev sahibine göndersin. Ev sahibi o parayı alırsa o artışı kabul etmiş olur. Almamışsa artışı kabul etmemiş sayılır. Bunun sonucu olarak kiracı evle ilgili yasal zorunluluklarını yerine getirmişse, yani kirasını bugüne kadar zamanında yatırmışsa ve bunu belgelemişse, konuta kalıcı zarar vermemişse, yasal tahliye taahhütnamesi imzalamamışsa ve hayatı komşuları için çekilmez hale getirmemişse, hiçbir ev sahibi kirayı enflasyon oranından fazla artırmadığı için kiracıyı evden atamaz. Bunu yapması halinde hukukun kendi aleyhine işleyeceğini bilir."

Ev sahiplerinin evini kiraya verirken, kiracıya bazı dayatmalar yapması yerine kiracıların, örgütlü olarak ev sahiplerine dayatma yapmaya başladıkları zaman kiracı-ev sahibi tartışmalarının biteceğini ifade eden Büyüknohutçu, "Antalya'da yüzde 20 konut fazlası var. Buna karşın hala kira ücretleri çok yüksek. Bunun nedeni de, kiracının (evsiz kalırım) korkusu. Oysa kiracı (Ben bu parayı verebilirim, şu miktarda artış yapabilirim) deyip ev sahibinin aşırı zam talebini geri çevirse, bu sorun ortadan kalkmış olur. Oturduğun ev olmazsa başka bir yere taşın. Oturduğun eve fahiş oranda kira ödemek zorunda değilsin" diye konuştu.

Mecliste bekleyen Yeni Borçlar Yasasında, ev sahibi kiracı ilişiklerinin yeniden düzenlendiğini de anlatan Büyüknohutçu, yasanın, bu işin muhatabı sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan yapılmasının ileride onarılması mümkün olmayan çarpıklıkları ortaya çıkarabileceğine dikkati çekti. Büyüknohutçu, bu konuda hazırladıkları raporları ilgili komisyonlara ve bakanlıklara gönderdiklerini kaydetti.

Avrupa ülkelerindeki "bölgeye göre emlak ve kira fiyatı belirlenmesinin" Türkiye'de de uygulanabileceğine dikkati çeken Büyüknohutçu, şöyle devam etti: "Belediyelerdeki emlak fiyatı belirleme komisyonları; semt semt, cadde cadde ve sokak sokak emlak fiyatlarını belirlerken, kira fiyatlarını da belirleyebilir. Bölgedeki rant ve özelliğe göre belirlenen kira fiyatları, kişilerin ev tercih ederken dikkat edebileceği bir unsur haline gelir. Yani, parası olan lüks bir semti, orta geliri olan da buna uygun semtleri tercih ederek konutları kiralar."

-KİRALARDAKİ VERGİ KAÇAĞI-

Büyüknohutçu, fahiş ve denetimsiz kira artışının önüne geçmek için kira gelirlerinin de tam olarak kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayarak, bazı ev sahipleri ve emlakçıların ev sahibi adına çift kontrat düzenleyerek yüksek fiyattan verdiği ev kirasını düşük gösterdiğine dikkati çekti. Büyüknohutçu, her yıl Antalya'da 8-10 holdingin ödediği vergi kadar yani yaklaşık 15-20 milyon YTL vergi kaybı ve kaçağı yaşandığını kaydetti.

Büyüknohutçu, kiracılık gerekliliklerini tam olarak yerine getirdiği halde evinden çıkarılmak istenen veya problem yaşayan kiracılara, Kira-Der avukatlarının yardımcı olacağını da belirterek, bu durumda olan kişilerin kendilerine başvurmalarını istedi.

HÜSEYİN KANBER


Geri Dön