29 / 04 / 2024

2010 emlak vergisi ikinci taksit ödeme süresinde son 9 gün!

2010 emlak vergisi ikinci taksit ödeme süresinde son 9 gün!

Atçıların deyimiyle emlak vergisinde son düzlüğe girildi. Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan 20 milyonu aşkın emlak vergisi mükellefinin, 2010 yılı emlak vergisi ikinci taksit ödeme süresinde yarın son dokuz güne giriyo



Atçıların deyimiyle emlak vergisinde son düzlüğe girildi. Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan 20 milyonu aşkın emlak vergisi mükellefinin, 2010 yılı emlak vergisi ikinci taksit ödeme süresinde yarın son dokuz güne giriyoruz. Cumartesi pazarı saymazsak son yedi gün de diyebiliriz.
Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10'u kadar da 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı' ödenecek.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEK
Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan;
- Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,
- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,
- Gaziler,
- Şehitlerin dul ve yetimleri,
- Özürlüler,
ise emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak bu kişilerin emlak vergisi ödememeleri, başka bir anlatımla indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için bazı koşullar aranıyor.

22 BİN TL'Yİ AŞMAYAN GELİR
Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmama şartı aranan emeklilerin, dul ve yetimlerin, ev hanımı ve işsizlilerin, 22 bin TL'ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmayacak. Söz konusu gelirlerin 22 bin TL'yi aşması halinde indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanamayacaklar.

BİZZAT OTURMA ŞARTI ARANMIYOR
İndirimli vergi oranı uygulamasından yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olduğu tek konutunu kiraya verip, kirada oturanlar da sahip oldukları tek konutları için emlak vergisi ödemeyecek.

YAZLIKLARIN DURUMU
Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık türü konutlar için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacak. Tek bir eve yazlık olarak sahip olunsa da emlak vergisi ödenecek. Ancak yazlık evde sürekli oturulması ve başka evin de olmaması halinde yazlık ev için de emlak vergisi ödenmeyecek. Bu durumda ikamet kaydının, yazlık evin bulunduğu yer muhtarlığında olması gerekiyor.

HİSSELİ KONUT
Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak. Birden fazla konuta hisse ile sahip olanlar ise bu kolaylıktan yararlanamayacak.

GELİR GETİRMEYEN İŞYERİ VE ARSA
Tek konutun dışında gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olunması, indirimli emlak vergisi oranı uygulamasına engel değil. Bu durumda da tek konut için emlak vergisi ödenmeyecek. Ancak gelir getirmeyen işyeri, arsa ve arazinin emlak vergisi ödenecek.

AKLINIZDA BULUNSUN
Tatillerde çalışma ücreti
İş Kanunu kapsamında yer alan işyerlerinde resmi tatillerde çalışılması için sözleşmelerde bu konuda hüküm olması; sözleşme olmaması ya da sözleşmede hüküm olmaması halinde işçinin onayı aranıyor. Resmi tatillerde çalışılmaması halinde, işçiye o günlerin ücreti çalışmış gibi tam olarak ödenmek zorunda. Çalışılması halinde ise çalıştıkları her güne karşılık ilave olarak bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

Yasal Uyarı: TurkMedya internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları TurkMedya Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz.
Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.
Metin Taş-Sezgin Özcan/Akşam


Geri Dön