Yeni Projeler

2010 yılında konut kredisi kullanan kişi sayısı 96 bine ulaştı

2010 yılının ilk 3 ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 96 bine ulaştı

Konut Kredileri
Konut kredisi kullanımındaki artış 2009 yılının ilk aylarından itibaren yakalamış olduğu ivmeyle devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği´nin verilerine göre 2010 yılının ilk 3 ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 96 bine ulaşırken, kullanadırılan konut kredisi miktarı da 6 milyar TL´yi geçmiş durumda. 2009 yılının aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığında konut kredisi kullanan kişi sayısında %130, kullandırılan miktarda %163 artmış olduğunu görüyoruz. Kullandırılan konut kredisi miktarını daha detaylı bir şekilde incelediğimizde, Ocak ayında 688 milyon Türk Lirası olan konut kredilerinin Haziran ayında 1.117 milyon TL´ye ulaşarak %15 oranında büyüme gösterdiğini gözlemliyoruz. Sektör son dört ayda haftada 250 - 300 milyon TL arasında büyüme gösterdi. Geçmişte verilen kredilerin taksit ödemelerinden kaynaklı azalmalar da dikkate alındığında konut kredilerinde yaklaşık 500-600 milyon TL yeni kredi kullanımı var. Elimizdeki bu veriler konut talebinin yaşandığı 2004-2007 yılındaki istatistiklerin yakalandığını gösteriyor. Hatta içinde bulunduğumuz dönemde yıllık bileşik faiz oranları %12 civarında seyir ederken, ekonominin en canlı olduğu ve konut satışlarında patlamanın yaşandığı 2005 döneminde bu oran %15 seviyelerinde idi. Fakat konut kredisi kullanımı sadece faiz oranlarına değil, tüketicinin geleceğe dönük beklentilerine de bağlıdır. Finzoom.com.tr ekibince yaptığımız tahminler sonucunda, tüketici endeksinin yavaşlayarak arttığı bu dönemde konut kredisi kullanımının da önümüzdeki aylarda az da olsa düşeceği yöndedir.

Konut Fiyatlarında Son Durum
Türkiye İstatistik Kurumu´nun en son yayınladğı verilere göre, 2010 yılının ilk çeyreğinde 85 bin 857 adet konut satıldı. Bu rakam 2009 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında %21, 2008 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında %26 daha az. Konut kredisi kullanımının bu kadar arttığı bir dönemde satışların azaldığına dair verilerin gelmesi kafaları karıştırıyor. Bunun iki sebebi olabilir, birincisi küresel finansal krizin etkisiyle 2008-2009 yıllarından kalan arz fazlası, ikincisi de satış istatistiklerinin tapu kayıtlarına dayanmasından kaynaklanan gecikmeler.  Bu durumda önümüzdeki aylar içinde konut satışlarının aşırı derece arttığına dair veriler yayınlanırsa tüketiciler fazla şaşırmamalılar. Konut satışlarındaki artışlar bir kenera dursun Türkiye genelinde konut fiyatları son aylarda yatay bir seyir izliyor. Fakat izlenim fiyatların artacağı yönünde, İstanbul´daki konut fiyatları Mayıs ile karşılaştırıldığında metrekare başına %0,52 değer artışıyla fiyatların en fazla yükseldiği il oldu. Bunun yanısıra metrekare başına %1.17´lik düşüş yaşayan İzmir ise fiyatların en fazla düştüğü il olarak göze çarpıyor.

Yıllık Maliyet Oranı Endeksi (YMO)
Yıllık Maliyet Oranı, halk arasında Masraflar Dâhil Faiz Oranı olarak da anılmaktadır. Faiz oranı dışında kalan ve bir defaya mahsus alınan bu masraflardan bazıları, başvuru ücreti, komisyon, istihbarat bedeli, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti ve sigortalardır.
Konut kredilerinde Yıllık Maliyet Oranı Mayıs ayı içerisinde uzunca bir aradan sonra yükselişe geçmişti, fakat çoğu bankanın Haziran ayında tekrar faiz indirimine gitmeleri sonucu ortalama Yıllık Maliyet Oranı enkedsi % 13,61´den % 13,57 seviyesine geriledi. Yıllık Maliyet Oranında en düşük ve en yüksek seviyelerde herhangi bir değişiklik gözlenmedi. En düşük seviye hala % 12,43 ve en yüksek seviye % 14,63 olarak gerçekleşti. Haziran ayı içerisinde özelikle 10 yıl ve üzeri vade seçeneklerinde gerçekleşen faiz indirimi endeksin tekrar aşağı yönlü hareketine sebebiyet verdi. Özellikle, Garanti Bankası, ING Bank ve Vakıfbank´ın yapmış oldukları % 0,2- % 0,5 aralığındaki faiz indirimi önümüzdeki aylarda faizlerin biraz daha düşeceğinin sinyallerini verdi. Fakat son zamanlarda çok sıkı bir politika izleyerek konut kredisi ürünlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyen Akbank ve İş Bankası gibi pazarda söz sahibi olan bankalar ortalama Yıllık Maliyet Oranının daha da düşmesinin önüne geçiyorlar. Konut fiyatları ve faizler normal koşullarda ters orantılı seyreder, fakat günümüz koşullarında hem konut fiyatları düşük hemde konut kredisi faizleri düşmeye devam ediyor, gayrimenkul yatırımı yapmak için bundan daha uygun koşulların oluşması pek mümkün değil. Yıllık Maliyet Oranı (YMO) endeksini takip etmek için: http://www.finzoom.com.tr/mdfo-ymo-endeksi.aspx

İhtiyaç Kredileri
İhtiyaç kredilerinde ortalama Yıllık Maliyet Oranı (YMO) endeksi Haziran ayı içerisinde beklentilere cevap vererek % 25,70 seviyesinden %24,94´e geriledi. Uzunca bir zamandır % 25´in altını göremeyen endeksin Haziran ayı içerisinde beklenen sıçramayı yapması piyasalar ve tüketiciler tarafından olumlu karşılandı. İhtiyaç kredilerinde gerçekleşen faiz indirimlerinin ana sebebi bankaların ve piyasaların geleceğe yönelik iyimser yaklaşımları ve Türkiye´nin ilk çeyrekte beklentileri karşılayan büyüme oranı olarak gösterilebilir. Genel amaçlı ihtiyaç kredilerinin yanısıra bankaların son aylarda tatil ve eğitim kredilerine yoğunlaştığını ve bu ürünlerde değerlendirmeye değer kampanyaları hayata geçirdiklerini söyleyebilriz. www.Finzoom.com.tr kullanıcılarının özellikle tatil ve eğitim kredileriyle ilgilenmeye başladığını ve Haziran ayında ilk defa tatil kredisine olan talep, genel amaçlı ihtiyaç kredisine olandan fazla olmuştur.

FinZoom Türkiye Hakkında
Finzoom Türkiye, Finzoom Financial Guide Network´ün Türkiye şubesidir ve Türkiye´nin ilk finansal ürün ve kredi karşılaştırma portalıdır. Maliyet oranları hesapları ve bankaların kredi ürünlerinde analiz yaparak banka ürünlerinin nabzını tutan tek kuruluştur. www.Finzoom.com.tr tüm bankalardan kredi oranları ile ilgili tam bilgi toplar ve bu bilgileri açık, objektif olarak karşılaştırmaya sunar. Amacımız, tüketici bilinci sağlamak ve tüketicinin doğru krediyi seçmesinde tarafsız olarak yol göstermektir.