28 / 12 / 2024

2010'da en çok eleman aranan ikinci sektör inşaat oldu

2010'da en çok eleman aranan ikinci sektör inşaat oldu

İş ve insan kaynakları sitesi  Yenibiris.com"un 2010 yılı istihdam bilançosu çalışmasına göre, Türkiye"de  firmalar 2009 yılına kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla eleman arayışına  girdi  



2009 yılının en çok ilan verilen 'satış temsilcisi' pozisyonu 2010  yılında da işverenlerin en çok aradığı pozisyon olma özelliğini sürdürdü. Geçen  yıl, yayımlanan ilanlara göre 'satış temsilcisi'nden sonra 2009 yılından farklı  olarak en çok 'muhasebe elemanı' arandı. Sektörler açısından bakıldığında, en fazla ilan yayımlanan sektörler 2010  yılında yüzde 10,36"lık oranla hizmet, yüzde 7,24"lük oranla yapı-inşaat ve yüzde  6,93"lük oranla sağlık-tıp olarak sıralandı. Adaylar, 2009 yılında en fazla perakendecilik ve toptancılık sektörüne  başvuru yaparken, 2010 yılında tercihlerini sağlık-tıp sektöründen yana kullandı.  Ancak perakendecilik ve toptancılık sektörü popülaritesini kaybetmeyerek,  adayların en çok başvurduğu ikinci sektör oldu. Bunu, halkla ilişkiler sektörü  izledi. Adayların en fazla başvurduğu ilk üç pozisyon satış temsilcisi, muhasebe  elemanı ve mağaza sorumlusu oldu. 2009"da en çok ilan yayımlanan iller sıralamasında İstanbul, yüzde 53,22  oranıyla ilk sırada yer alırken, bu oran 2010"da yüzde 35"e geriledi. 2009"da İstanbul"u Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ,  Adana, Konya, Muğla, 2010"da ise 2010"da Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli,  Tekirdağ, Adana, Konya, Edirne izledi.

'SAĞLIK-TIP SEKTÖRÜNÜN YILDIZI PARLADI'-

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, A.A muhabirine  yaptığı açıklamada, 2008"in ikinci yarısında krizin etkilerinin Türkiye"de  görülmeye başladığını hatırlatarak, özellikle Ekim 2008"den itibaren ilanlarda  ciddi oranlarda azalma gözlediklerini ifade etti. Yılmaz, Eylül-Ekim 2009 gibi krizden çıkışın ilk ışıklarının hizmet  sektörüyle verildiğini belirterek, şunları söyledi:

'Hizmet sektörüyle kast edilen, sağlık ve bilişim değil, diğer firmalara  veya insanlara hizmet sunan, temizlik, güvenlik, araba kiralama gibi firmalar.  Kriz döneminde maliyet tasarrufu amacıyla pek çok hizmetin taşerona verilmeye  başlaması, bu sektörleri destekledi. 2009"un sonunda yavaş yavaş ilan sayısında  artış başladı. 2010"un ilk 3 aylık değerlendirmesinde de dikkatimizi çeken,  hizmet sektörü oldu. Nisandan itibaren yavaş yavaş sınai büyüme geri geldi.  İkinci altı aylık periyotta tekstili büyük çıkışta gördük. 2010 yılı boyunca  yapı-inşaat sektöründe artış gözlendi. Bizim rakamlarımızdan şu sonuca  varabiliyoruz; Türkiye, hizmet sektörü ve ardından da inşaat sektörüyle ciddi  anlamda kalkındı.'

'Krizde en az zarar gören' sektöre perakende örneğini veren Yılmaz,  sağlık-tıp sektörünün son 2 yıldır ilanda ve başvuruda yıldızının parladığını ve  2010"un en çok başvuru alan sektörü olduğunu kaydetti. Yılmaz, genel olarak 2010"da 2009"a göre tüm ilanlarda yüzde 50 oranında  artış gözlendiğine ve 2008 ile kıyaslandığında, söz konusu yıl değerlerinin  üstüne çıkıldığına değinerek, 'şžu anda bizdeki ilan ve çeşitliliği, Türkiye"nin  istihdam açısından en azından krizi atlattığını gösteriyor' dedi.   Satış temsilcisi, satış uzmanı pozisyonlarının 2009"da yükselişini  sürdürdüğünü, 2009"dan itibaren ivmesi devam eden bir diğer pozisyonun da  muhasebe ve mali işler personeli olduğunu anlatan Yılmaz, muhasebe ve mali  işlerin, ikinci sırada aranan pozisyon haline geldiğine dikkati çekerek, 'Bunun  da yine, kriz sebebiyle firmaların mali yapılarını daha fazla kontrol altında  tutma ihtiyaçlarından kaynaklandığını düşünüyoruz' diye konuştu.

'İSTİHDAM PİYASASININ SAĞLIKLI GİTMESİNİ BEKLİYORUZ'-

Burçak Pak Yılmaz, ilan sayısındaki artışa paralel olarak, başvuru  sayısında da artış gözlendiğini ancak oranın yüzde 37"de kaldığını belirterek, şu  değerlendirmelerde bulundu:

'Krizin çalışanlar üzerinde korkutucu bir etkisi olduğuna inanıyoruz.
 Maalesef piyasadaki arzla doğru oranda başvuru artışını yakalayamadık. İşsiz  tarafında başvuru aynı oranda veya daha fazla artarken, çalışanlardan aldığımız  başvurularda biraz daha düşüş var. Burada muhtemelen, başvuru yaparsa işini  kaybetmekten ve daha sonra tekrar iş bulamamaktan kaynaklı korku söz konusu. Biz şunu söylüyoruz; "şžu anda zamanıdır, sektör oturuyor, yeni arzlar var. Kişiler artık kariyerlerinde ilerlemek istiyorlarsa yavaş yavaş yeni  fırsatlar yaratmalarının zamanı geldi. çünkü şu anda daha güvenli durumdalar.  Ekonomi ve özellikle istihdam piyasası sağlıklı duruyor ve sağlıklı da gitmesini  bekliyoruz, işverenlerden aldığımız görüşler doğrultusunda.'
 
'BU YIL, BİLİşžİMCİLERİN OLACAK'

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Yılmaz, 2008-2009 yıllarına kıyasla,  geçtiğimiz yıl Anadolu illerinden iş ilanları sayısının, çok daha fazla artığına  dikkati çekerek, 'İstihdam dağılıyor diyemeyiz ancak internet üzerinden ilanla  personel arayan şehir sayısı arttı' dedi.

Geçen yıl, en zor sağlık sektörüne eleman bulunduğunu ve sektörün başvuru  ihtiyacının tükenmediğini dile getiren Yılmaz, özellikle teknisyen, hemşire gibi  sağlığın doktorluk dışındaki pozisyonlarında talebin yüksek iken, tüm sektörlerde  nitelikli ara elemanın, 2010 yılında en zor ihtiyacı karşılanan pozisyonlar iş  alanları olduğunu belirtti. Yılmaz, sektöründe 2011"de yüzde 20-30 arasında büyüme beklendiğini ifade  ederek, sağlık-tıp alanının yükselişine devam etmesinin beklendiğine ve muhasebe  elemanı pozisyonunun yıl sonuna doğru doygunluğa ulaşma olasılığına işaret  etti. Bilişim sektöründeki yükselmenin son 3 ayda görüldüğüne dikkati çeken  Yılmaz, 'Bilişim ciddi bir yükselme eğiliminde. Bu yıl bilişimcilerin olacak'  dedi.
AA


Geri Dön