30 / 04 / 2024

2011 yılında İstanbul'da AVM sayısı 101'i bulacak!

2011 yılında İstanbul'da AVM sayısı 101'i bulacak!

AVM yatırımları bu yıl yeniden hız kazandı. 2011 yılında açılışı yapılacak 25 AVM ile birlikte Türkiye'deki toplam AVM sayısı 291'e ulaşacak...



Ekonomik kriz nedeniyle inşaatı ağırdan alınan alışveriş merkezi projeleri hız kazandı. Bu yıl açılacak 25 AVM'de yaklaşık 2 bin 500 mağaza açılacak. Ayrıca yüzlerce corner, restoran, fast food ve stand işletmecisine de iş doğacak.

Alışveriş merkezi (AVM) yatırımları bu yıl yeniden hız kazandı. 2011 yılında açılışı yapılacak 25 AVM ile birlikte Türkiye'deki toplam AVM sayısı 291 'e ulaşacak. Bu alanda en fazla yatırımın bulunduğu İstanbul'da 4 projenin daha devreye girmesiyle AVM sayısı 101'i bulacak.

Yeni açılacak AVM'lerde, ekonomik krizden yeni çıkılmış olmasının da etkisiyle mağaza kiralan gerilemiş durumda. Bulunduğu ile ve lokasyonuna göre değişmekle birlikte yeni AVM'lerde mağaza kiralan 10 ile 70 dolar arasında değişiyor. Sabit kira bedeline ek olarak ciro üzerinden pay alınması sistemi de giderek yaygınlaşıyor.

Bu yıl açılacak AVM'ler içinde en dikkat çekeni hiç kuşkusuz Marmara Forum. Bu alışveriş merkezi, 135 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. Proje kapsamında bulunan ve ayrı bir bloktan oluşan 'Garden Office' isimli iş merkezi de dahil edildiğinde toplam kiralanabilir alan 165 bin metrekareye ulaşıyor.

Temeli 2009'un mayıs ayında atılan Marmara Forum, 31 Mart 2011 tarihinde kapılarım açıyor. 300 mağazanın bulunduğu Marmara Forum'da 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

BOşž MAĞAZA BULMAK ZOR

Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü, Marmara Forum'daki mağazaların yüzde 95'inin kiraya verildiğini belirtiyor. Belgü, geri kalan mağazaların ise Türkiye'ye ilk kez girecek markalara ayrıldığını belirtiyor.

AVM'de mağazaların dışında 35 adet de kiosk (ortak alanda bulunan stand) bulunuyor. Kioskların kiralaması AVM yönetimi tarafından daha sonra yapılacak. Bu alanlar mısır, çikolata, şekerleme, hediyelik eşya gibi ürünler satan esnaflara verilecek.
Multi Development Türkiye'nin bu yıl açacağı bir başka AVM de Forum Kayseri. 64 bin metrekare kiralanabilir alanı olan ve 200 mağazanın bulunduğu merkezde mağazaların yüzde 65'i kiraya verilmiş durumda.

AVM'de ayrıca 20 tane kiosk bulunuyor. Kioskların kiralaması henüz yapılmadı. Bu işyerlerinin kirası alışveriş merkezindeki konumuna, bulunduğu kata ve metrekaresine göre belirlenecek. Multi Development Türkiye'nin Gaziantep, Elazığ, Adana, Diyarbakır, çanakkale, çorum ve Antalya'da da alışveriş merkezi projelerinin bulunduğunu söyleyelim.

Gayrimenkul geliştirme ve yönetim şirketi EriaPartners tarafından Antalya Lara'da inşa edilen TerraCity AVM yaklaşık 210 milyon dolarlık bir yatırım. İnşaatının yüzde 30'u tamamlanan Terra City, 2011'in haziran ayında faaliyete geçecek. 48 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunan AVM'de 140 mağaza yer alacak. Mağazaların 70'i kiraya verilmiş durumda.

Kiralaması ECE Türkiye tarafından yürütülen merkezin yönetimi de yine bu şirket tarafından gerçekleştirilecek. Kiosklarda kaç işyerinin olacağı ise henüz belli değil. Bu alanda dükkan açmak isteyenler, AVM açıldıktan sonra Ece Türkiye'ye başvurabilir. Yaklaşık bin kişinin çalışacağı AVM'ye yılda 900 bin ziyaretçi bekleniyor.

SON 30 MAĞAZA

Küçükçekmece Atakent'te inşa edilen Arena Park'ın yatırımcısı ise Kayseri Park. İnşaatına 2010'un 3'üncü çeyreğinde başlanan merkez, 2011'in eylül ayında hizmete girecek. 33 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan Arena Park'ta 100 mağaza bulunuyor. Kiralaması KDM Danışmanlık tarafından yürütülen mağazaların 70'i kiraya verilmiş vaziyette.

HEDEFİ TURİSTLER

Aydın'ın Söke ilçesinde inşa edilen Söke Outlet, Yorum, Sürtaş ve Turkmall'ın ortak projesi. 18 milyon euro'ya mal olması beklenen AVM'nin bu yılın son çeyreğinde açılması planlanıyor. 60 mağazanın bulunacağı merkezde hipermarket ve elektronik marketlerle birlikte bin kişi çalışacak. Mağazaların yarısı kiraya verilmiş durumda. Aydın-İzmir karayolunu tatil merkezleri Kuşadası, Didim ve Bodrum'a bağlayan bir noktada bulunan Söke Outlet Center'ın 25 bin metrekare kiralanabilir alanı var. Açık hava şeklinde inşa edilen alışveriş merkezinde yine bu mimariye uygun olarak bir de çocuk eğlence alam bulunuyor.

Samsun'da inşa edilen Bulvar Samsun AVM ise Torunlar İnşaat ile Turkmall'a ait. Yatırım tutarı 21 milyon euro olan projenin inşaatı sürüyor. 50 mağazadan oluşan bu AVM'nin de 2011'in son çeyreğinde kapılarını açması bekleniyor. 17 bin metrekare kiralanabilir alanı olan AVM'nin, mağaza,   restoran ve   açık oturma alanlarının da bulunduğu büyük bir meydanı var.

Her iki AVM'de de kaç kiosk'un olacağı henüz belirlenmiş değil. Bu alanlarla ilgili talepler alışveriş merkezlerinin açılmasına yakın dönemde alınıp, işyeri sayısı ve kira tutarları taleplere göre belirlenecek.

AKVARYUMU İLE çEKİM MERKEZİ

Ankara'nın doğusunda inşa edilen Nata Vega AVM, Nata şžirketler Grubu'nun Antares AVM'den sonra başkentteki ikinci projesi. Yapımına geçen yıl başlanan ve yaklaşık 500 milyon dolara mal olması planlanan merkez, 2011'in ekim ayında kapılarını açacak. 250 mağazaya ve 90 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Nata Vega'da Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise ikinci büyük akvaryumu yer alıyor. Birbirine geçişli 4 binadan oluşan AVM'nin 3 binası Metro Grosmarket ile yapı marketleri Ikea ve Leroy Merlin'e ait. AVM'nin içinde 10 adet de oto showroomu bulunuyor. Ayrıca araç servis ve bakım bölümü var. Nata Vega, mevcut AVM'lerden bu özelliğiyle de ayrılıyor.

AVM'deki mağazaların kiralanmasına yeni başlandı. Yeme içme katında kaç işyerinin olacağı henüz belirlenmedi. Ancak dünyanın farklı mutfaklarının sunulacağı, terasları da olan birçok restoranın yanı sıra yerli ve yabancı fast food zincirlerine de yer verilmesi planlanıyor.

Bu arada, Nata şžirketler Grubu'nun yine Ankara'da Nata Delta ismiyle bir başka AVM projesine daha başlamak üzere olduğunu belirtelim. Yaklaşık 450 milyon dolara mal olması planlanan bu projenin en büyük özelliklerinden biri de Ankaralıların 12 ay boyunca kayak yapabilecekleri bir pistinin olması. Bu AVM'nin ise 2012 yılında faaliyete başlaması planlanıyor.

KİRALAR 30 EURO'DAN BAşžLIYOR

Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından İstanbul 4'üncü Levent'te inşa edilen Sapphire çarşı, rezidans ve Avrupa'nın en yüksek seyir terasından oluşuyor. 250 milyon dolarlık bir yatırım olan kompleks mart ayında kapılarını açıyor.

134 mağazanın bulunduğu Sapphire çarşı, diğer AVM'lerden farklı olarak geleneksel bir pazar katı ve kapalı çarşı konseptinde inşa edildi. çarşıda 30 bin 500 metrekarelik kiralanabilir alan var. Mağazaların kira bedelleri metrekare bazında 30 ile 80 euro arasında değişiyor. Projede 6 ile 10 arasında kioskun yer alması planlanıyor. Kiosklar, yeme içme, aksesuar ve kozmetik firmalarına kiralanacak. Kioskların kira bedeli 2 bin 500 ile 3 bin euro arasında olacak.

Ankara merkezli Kozlar İnşaat'la Ateşoğlu İnşaat'm Eryaman'da 22 milyon dolarlık yatırımla inşa ettikleri Akcenter Outlet AVM'nin 13 bin 500 metrekare kiralanabilir alanı var. İnşaatına 2008 yılında başlanan merkezin 23 Nisan 2011'de hizmete açılması planlanıyor.

Proje aşamasında 130 olması planlanan mağaza sayısı, dükkanların metrekaresinin büyütülmesi sonucu 100'e indirildi. Mağazaların 60'ının kiralaması yapılmış durumda.

Akcenter AVM Müdürü Sabit Sarı, merkezde 12 adet kioskun bulunacağım, bunların kiralanmasıyla ilgili ön talep formlarını topladıklarını, bu bölümlerin AVM'nin açılmasından sonra parfümeri, bijuteri, çiğköfteci gibi işletmecilere tah ¬sis edileceğini belirtiyor. Sarı, yeme içme katında ise 1 restoran, 10 tane de fast fo-od dükkanın bulunduğunu, bunların da henüz kiraya verilmediğini söylüyor.

VİZENİN OLMAMASI TALEBİ ARTIRDI

Alman gayrimenkul şirketi Prime Development'ın yatırımı olan Prime Mail Antakya'nın inşaatına 2010'un Mayıs ayında başlanmıştı. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım olan AVM, 2011'in Ekim ayında hizmete girecek. 2 bin kişinin istihdam edileceği Prime Mail Antakya'da 120 mağaza bulunuyor. Prime Development Genel Müdürü Artuğ çetin, bunlardan 4'ünün bahçe ve terasa açıldığım, bu nedenle bu mağazaların kiralaması konusunda görüşmelerin henüz tamamlanmadığım belirtiyor.

Ancak AVM'deki mağazaların yüzde 65'inin kiracıları belli. Prime Mail Antakya'nın yeme içme bölümü ise 20 dükkandan oluşuyor. Bu bölümdeki mekanların da kira görüşmeleri sürüyor. çetin, Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasının da etkisiyle Prime Mail Antakya'ya yılda 7 milyon ziyaretçi beklediklerini söylüyor.

Gordion Grup tarafından Ankara'da yapılan Atlantis City, yaklaşık 230 milyon TL'lik bir yatırım. Merkez, 19 Ağustos 2011'de ziyaretçileriyle buluşacak. Proje kapsamında ayrıca 784 adet rezidans daire bulunuyor. 155 mağazasının 130'u sahiplerini bulmuş durumda. Dükkanların metrekaresi 8 ile 65 euro'dan kiraya veriliyor. AVM'de 14 adet kiosk var. Hediyelik eşya, takı, gıda firmalarına kiraya verilecek bu alanların metrekare fiyatı ise 60 euro.

Özbey Men/Para


Geri Dön