22 / 12 / 2024

2011'den beri 242 bin 533 binaya enerji kimlik belgesi alındı!

2011'den beri 242 bin 533 binaya enerji kimlik belgesi alındı!

2011 yılından itibaren ülke genelinde müstakil konut, apartman, rezidans, ofis, hastane, eğitim, otel ve alışveriş merkezleri olmak üzere 242 bin 533 bina için enerji kimlik belgesi alındı



Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında zorunlu olan ve binaların enerji tüketimi ile sera gazı salınımını gösteren enerji kimlik belgesi Türkiye'de bugüne kadar 242 bin 533 bina için alındı.


1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olan enerji kimlik belgesinin mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınması gerekiyor. Bu tarihten itibaren enerji kimlik belgesi olmayan binalardaki konutların satışı ve kiralaması yapılamayacak.


AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, 2011 yılından itibaren ülke genelinde müstakil konut, apartman, rezidans, ofis, hastane, eğitim, otel ve alışveriş merkezleri olmak üzere 242 bin 533 bina için belge alındı.


En çok belgeyi 52 bin 43 binayla İstanbul alırken Bartın'da hiçbir bina için başvuruda bulunulmadı. 


En çok belge alan iller arasında 23 bin 613 binayla  İzmir  ikinci, 18 bin 235 binayla da  Ankara  üçüncü sırada yer aldı.


Muğla 3 bin 230 müstakil konut ve 810 otel ile bu binalarda en çok belge alınan il olurken bina ve otel yoğunluğuyla dikkati çeken İstanbul'da 2 bin 645 müstakil konut, 235 otel için belge alındı.


- Belgesi alınanların büyü çoğunluğu yeni bina


Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Abdulkadir Akınay, Türkiye genelinde 16 milyona yakın bina olduğu düşünülürse belge sayısının çok düşük kaldığını söyledi.


2017 yılından itibaren alınıp satılacak her konut veya bina için enerji kimlik belgesi isteneceğini, belgesi olmayan binanın alınıp satılamayacağını belirten Akınay, şunları kaydetti:


"Şu anda belge alınanların büyük çoğunluğunu yeni binalar oluşturuyor. Eski binalar için belge alımı çok az. İnsanlar mecbur kalmadığı sürece belge almak istemiyor. Ancak 2 yıl sonra insanlar evini kiraya dahi vermek istese bu belgenin olması gerekiyor. Enerji kimlik belgesiyle binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırılıyor. En verimli binalar A sınıfı ile en verimsiz binalar da F sınıfı ile nitelendiriliyor. Yeni yapılan binalarda en az C sınıfı verimlilik şartı aranıyor. C sınıfı olmayan yeni binalara bu belge verilmiyor. Enerji verimlilik belgesiyle ilerleyen zamanlarda enerji verimliliği düşük eski binaların verimli hale getirilmesi amaçlanıyor." 


Alınan belgenin 10 yıl geçerli olduğunu ve belgelerin binaların kullanım alanlarına göre fiyatlandırıldığını dile getiren Akınay, kimlik belgesini sadece uzmanlığı olan mimar ve mühendislerin verebildiğini vurguladı.


 


AA


Geri Dön