23 / 11 / 2024
fuzul

2014'te 12 bin 500 bina yıkıldı!

2014'te 12 bin 500 bina yıkıldı!

Kentsel dönüşüme 2014 yılında 79 bin başvuru oldu ve bu kapsamda 250 milyon TL'nin üzerinde kira yardımı yapıldı. Risk tespiti yapılan binalardan yaklaşık 12 bin 500'ü yıkıldı.




Kentsel Dönüşüm Derneği (KENTDER) yönetim kurulu başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, Kentsel Dönüşüm ile ilgili merak edilenleri ve Derneğin faaliyetlerini anlattı. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (KENTDER), 2013 yılında kentsel dönüşüm ve şehirciliğin gelişmesini ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kurulduğunu belirten Erkanlı, "Kentsel dönüşüm ve şehircilik konularındaki çalışmaları ve gelişmeleri yakından takip ederek, Dünya örneklerini Türkiye gündemine taşımak ve Türkiye' ye uyarlanabilecek modelleri tespit etmek olmazsa olmazlarımız arasında. Fransa, Belçika, İngiltere ve Almanya'da kentsel dönüşüm adına yapılmış ciddi çalışmalarımız mevcut" dedi Yapıları yıkmadan güçlendirmek mümkün Avrupa'nın birçok ülkesinde 100 yıllık evlerde üstelik ilk gtınklı dokusu korunarak insanlann yaşadığım belirten Erkanlı, Türkiye'de ise 30 yılım tamamlayan binaların "eski" ve çoğunlukla dönüştürülmesi gereken binalar kapsamında ele alındığını ifade etti. Türkiye'nin yüzde 90'ının deprem kuşağı altında olduğunu ifade eden Erkanlı, Bunun yanı sıra inşaat tekniği bakımından geçmişte gtızel yapılaşma olmadığım belirterek, "Yapılan yıkmadan güçlendirmek mümkün. Ama tabii bunun için bir analizin yapılması gerekmektedir. Rapordan çıkacak sonuca ilişkin olarak karar verilebilir. Eğer bina riskli alanda değilse ya da insan yaşamını tehdit etmiyorsa binayı yıkmadan güçlendirmek mümkündür" dedi. 



Kentsel dönüşüm hakkında istatistiki bilgilerde veren KENTDER yönetim kurulu başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı şunlan söyledi: "Kentsel dönüşüme 2014 yılında 79 bin başvuru oldu ve bu kapsamda 250 milyon TL'nin üzerinde kira yardımı yapıldı. 2014 yılında yaklaşık 130 bin adet birimin risk tespiti yapıldı ve risk tespiti yapılan binalardan yaklaşık 12 bin 500fü yıkıldı. 6306 sayılı Kanım kapsamında 2014 yılı içerisinde idarelere toplamda 40 proje için 110 milyon TL kaynak aktarıldı. Bııgtıne dek toplam 152 adet Alan Resmi Gazete' de yayımlanarak" riskli alan" ilan edildi. Bu alanlarda 392 bin adet bağımsız birim bulunup yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiyi kapsamakta. Riskli alan ilan edilmek üzere dosyası hazırlanan ve Bakanlıkta inceleme aşamasında olan 172 alan var. Kanun kapsamında, bu yıl Ekim 2014 yılı itibarıyla 37 ilde, 1 milyon 58 bin 172 kişinin yaşadığı 170 bin 728 yapıyı içeren 6 bin 939 hektar, riskli ilan edildi" Kentsel dönüşüm çerçevesinde en çok karşılaşılan problemlerin bazı kurumsal olmayan inşaat firmaları ile hukuksal olarak vatandaşların sıkıntı yaşayabildiğini ifade ederek, "Bununla birlikte belediyeler ve inşaat sektörü de bu konuda tam olarak bilgi sahibi değil. Tüm bu dinamikler sürecin oldukça ağır ve sıkıntılı ilerlemesine neden oluyor. Maliklerden kayıp ya da iradesini -çok yaşlılar, hastalar, engellilerden oluşan dezavantajlı grup-kullanamayanlar varsa, diğer maliklerin aldığı kararlardan ya da bakanlığın riskli alan kararlarından olumsuz etkileniyorlar, kanun ya da yönetmelikler bu kişiler için bir çözüm öngörmemiş. Uygulamada bu kişiler diğer maliklerin veya müteahhitlerin insafına bırakılıyor. Dolayısıyla onların mağduriyetini giderecek bir fon olmalı ve bu kişiler haklanın mahkemenin ya da hazinenin atadığı 2 gün içinde atayacağı bir kayyım ya da vekilce temsil edilmeli ve ihtiyaçları bu fondan karşılanmalı" ifadeleri kullandı. 



Kentsel dönüşümün bir anlamda "rant" olduğunu dile getiren Erkanlı," Türkiye'nin yüzde 90'ı deprem kuşağında. Ülkemizdeki yapılaşma tarihine bakıldığında yüksek kalite standardı hedefi ile yapılmış yapıların oldukça az olduğunu da bir gerçektir. Bu projenin de sadece rantsal dönüşüm olarak anılmasının büyük bir talihsizlik olarak yorumluyorum. Elbette bu projelerde rant olmazsa olmaz. Rant ayrıca kötü bir şey de değil. Önemli olan rantın nasıl paylaşılacağıdır" dedi. 


Yenigün


Geri Dön