27 / 04 / 2024

2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kira dönemi sonunda kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde belli oranlarda artış yapılabiliyor. Kira artış oranı hesaplamalarının nasıl yapılması gerektiği kanunda açıklanıyor. 2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?



2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmeleri taşınmaz mal kiralamalarında belli bir süreliğine yapılıyor. Bu süre içerisinde kiracının kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemesi gerekiyor.


Kira dönemi sonunda kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde belli oranlarda artış yapılabiliyor. Kira artış oranı hesaplamalarının nasıl yapılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kira artış hesaplamalarında enflasyon oranları kullanılıyor. Kanunen mesken kira artış hesaplamalarında enflasyon oranlarından ÜFE'nin kullanılması zorunlu olurken, işyerleri için bu kural uygulanmıyor.


2020 yılına kadar işyeri kira sözleşmelerinde TÜFE oranları doğrultusunda da zam yapılabiliyor. Sözleşmede herhangi bir oranın belirtilmemesi durumunda ise işyeri sahibi kira bedeline istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Peki, 2015 Eylül kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı.,Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Buna göre 2015 Eylül kira artış oranı % 6,21 olup, meskendeki kiracıya yapılacak zammın bu oranlardan yüksek olmaması gerekiyor.




Enflasyon oranları Ağustos 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön