29 / 04 / 2024

2015 yılı arazi emlak vergisi ne kadar?

2015 yılı arazi emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergiye araziler da dahil ediliyor. Peki, 2015 yılı arazi emlak vergisi ne kadar? Arazi emlak vergiis nasıl ödenir?



2015 yılı arazi emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergiye araziler da dahil ediliyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor.


Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 


Vergi belediyeye ödeniyor. Arazi vergisinin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2. taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, 2015 yılı arazi emlak vergisi ne kadar?


Arazi emlak vergisinin matrahı arazinin Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Arazi vergisinin oranı binde 1, arsalarda ise binde 3'tür. 


Bu oranlar, 5216 Sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. 


Örnek arazi emlak vergisi hesaplama..

Büyükşehir sınırları içerisinde yer almayan ve değeri 50 bin TL olan bir arsanın emlak vergisi 150 TL. 


Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan ve değeri yine 50 bin TL olan bir arsanın emlak vergisi ise 300 TL olarak hesaplanıyor.


Arazi emlak beyannamesi örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön