22 / 11 / 2024
fuzul

2015 yılında 164 bin 327 ihale yapıldı!

2015 yılında 164 bin 327 ihale yapıldı!

Türkiye kamu yönetiminde önemli reformlara imza atarken, çok sayıda firma teknik şartları tamamlayamadığı için binlerce ihalenin iptal edildiği ortaya çıktı. 2015 yılında 164 bin 327 ihale yapılırken, 17 bin 577’si, ihale tarihinden sonra iptal edildi.




2015 yılında 164 bin 327 ihale yapılırken, 17 bin 577’si, ihale tarihinden sonra iptal edildi. Bu ihalelerin sözleşme bedeli 140.2 milyar lira. İptal edilen ihalelerin değeri ise 14.7 milyar lira oldu. Kamuda milyarlarca liralık ihalelerin iptal edilmesi yazılımcıları harekete geçirdi. Hem Türk hem de uluslararası yatırımcıların ihale google’ı olarak ‘e4734.com’ piyasaya çıktı. 116 A.Ş’nin ürettiği, hem kamu kurumlarının, hem de özel sektörün ihaleler konusunda eğitimi ve kaynağı görevini üstlenecek yazılıma, mobil olarak da ulaşılabilecek. 116 A.Ş. Ortaklık Programı Yöneticisi Doruk Özdemir basit hataların firmaları ihale dışında bıraktığına dikkat çekiyor. İptal nedenlerinin en az yüzde 50’si, kamu ihale mevzuatını bilmemekten kaynaklanıyor.


İptal edilen ihaleler nedeniyle kamunun da 37 milyon liralık iş kaybı olduğunu dile getiren Özdemir “Teknik ya da idari şartnamenin uygun olmaması, yaklaşık maliyet hesabında hata yapılması gibi nedenlerle iptaller yaşanabiliyor” diye konuştu.


MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ GÜNCELLENİYOR


Kamu ihale mevzuatının binlerce sayfadan oluşan hukuki metinlerden oluştuğunu aktaran Özdemir “Dolayısıyla, iyi bir eğitim şart. e4734.com ile bizim sunduğumuz e-öğrenme modeli, bu ihtiyacın en hızlı, en etkin şekilde karşılanabilmesi için oluşturuldu. e4734.com da lisansın geçerli olduğu süre boyunca bütün mevzuat değişiklikleri eğitimlere yansıtılıyor ve eğitimler ücretsiz olarak tekrar alınabiliyor. Eğitime mobil olarak da ulaşılabiliyor” dedi.


Star



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Büyük bölümü bilgisizlikten kaynaklanan 14.7 milyar liralık ihale iptal edildi. Devletin yaptığı 10 ihaleden 1’inin boşa gitmemesi için program geliştirildi


Kamu İhale Kurumu (KİK) verilerine göre, kamu kurum ve kuruluşları geçen yılın tamamında inşaat işi, mal alımı ya da hizmet ve danışmanlık alımı işleri için toplam 164 bin 327 adet ihale düzenlediler. Bu ihalelerin doğrudan alımlar da dahil olmak üzere toplam tutarı 140 milyar lirayı aştı.


Ancak yapılan bu ihalelerden 17 bin 577 adedi, ‘teknik şartname uygun olmadığından’, ‘idari şartname uygun olmadığından’, ‘yaklaşık maliyet hesabında hata yapıldığından’ gibi nedenlerle daha sonra iptal edildi. İptal edilen ihalelerin toplam tutarı ise 14.7 milyar lirayı buldu. Böylece devletin yaptığı her 10 ihaleden 1’i boşa gitti.


İHALE GOOGLE’I OLABİLİR


İhale iptallerinin büyük bölümünün mevzuatı bilmemekten kaynaklandığı, Türkiye’deki binlerce firmanın da mevzuattan çekindiği için ihalelere katılmadığı tespit eden 116 A.Ş isimli şirket, bir anlamda “ihale Google’ı” olabilecek bir bilgisayar programı geliştirdi. “e4734.com” ismi verilen eğitim programı, ihaleye katılacak yerli ve yabancı şirketlerden ihaleyi düzenleyen kamu kurumları ile ihale komisyonlarının bürokratlarına kadar geniş bir kesimi hedefliyor. Program, kamu ihalelerine katılacak şirketlerin mevzuata uygun teklif hazırlamalarını, idarelerin de mevzuata uygun ihale düzenlemelerini sağlıyor.


İLK MÜŞTERİ VODAFONE


116 A.Ş. Ortaklık Programı Yöneticisi Doruk Özdemir, aralarında bilişimci, bankacı, akademisyen ve ihale uzmanlarının yer aldığı bir grup girişimciyle geliştirdikleri programla hem kamu ihalelerine daha fazla firmanın katılımını hem de ihalelerin mevzuata uygun yapılmasını sağlayarak iptallerin önlenmesini hedeflediklerini söyledi. Programı alan ilk firmalar arasında Vodafone’un da bulunduğunu belirten Özdemir, ihalelerin mevzuata uygun yapılması ve iptallerin önlenmesi halinde kamunun yılda 37 milyon lira tasarruf sağlayacağını bildirdi.


20.2 MİLYAR LİRALIK ÖZEL İHALE


Kamu kurum ve kuruluşları geçen yıl toplam 128 milyar 244 milyon lira tutarındaki işi KİK’te öngörülen şartlara uygun olarak firmalara ihale etti.


Bu ihalelerin yaklaşık 54 milyar lirası inşaat, 49.1 milyar lirası hizmet alımı ve 24.4 milyar lirası da mal alımı şeklinde oldu. Ancak KİK şartlarının aranmadığı ‘istisna’ kapsamında yapılan ihalelerle hiç ihale yapmadan ‘doğrudan alım’ şeklinde verilen işlerin tutarı toplamda 20.2 milyar liraya ulaştı.


Böylece kanundaki şartlar uygulanmadan yapılan ihalelerin yasaya uygun ihalelere oranı yüzde 15.7’ye çıktı. Bu tür doğrudan alım ve kanundan istisna yöntemi en çok mal ve hizmet alımı işlerinde uygulandı.


Sözcü


Geri Dön