22 / 12 / 2024

2015'te de kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz!

2015'te de kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılında da kentsel dönüşüme ağırlık verecek. 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldığı dönüşüm sürecinde, çevre kirliliğinin önlenmesi ve tapu hizmetleri de öncelikli olacak.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında kira ve finansman desteğini 2015 yılında da sürdürecek. Bugüne kadar riskli alan içerisinde yer alan 10 bin 212 adet hak sahibine kira yardımı olarak kullanılmak üzere dokuz belediyeye toplamda 64 milyon TL yardım yapıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Idris Güllüce "Riskli yapılarda 74 bin 568 adet hak sahibine yaklaşık 183 milyon TL kira yardımı yapılmıştır. 2 bin 49-3 adet hak sahibinin 4 bin 273 adet olmak üzere yaklaşık 337 milyon TL faiz destekli kredisine, Bakanlık taralından toplamda yaklaşık 2.5 milyon TL faiz desteği sağlanmıştır. Kentsel dönüşüm için bu güne kadar 1 milyar TL'yi aşkın kaynak kullanılmıştır" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Idris Güllüce, 2015 ve 2023 hedeflerini anlattı: "Kentsel dönüşüm hamlesi ile ülke genelinde yıpranmış kent alanlarını temel planlama ilkeleri doğrultusunda kapsamlı şekilde yeniden ele alarak yaşanabilir hale dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Şu ana kadar dönüşümü başlatılan alanlarda yaşayan 1 milyondan fazla insanımızın can güvenliğini teminat altına aldık. Hedefimiz 2023 yılında toplam 6.5 milyon bağımsız bilimin dönüşümünü tamamlamak. Bu hedef doğrultusunda bugün itibariyle dönüşüm çalışmaları devam eden 562 bin 456 adet bağımsız birim ve 2015 yılında dönüşümü hedeflenen 200 bin adet bağımsız bilim olmak üzere yaklaşık 800 bin adet bağımsız bilimin dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Sürdürülebilir kalkınma temelinde, koruma ve kullanma dengesini gözeterek çevrenin koıunması, iyileştirilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi gayesiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, su kirliliğinin önlenmesi amacıyla 2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 35'ine atık su arıtma hizmeti verilirken, Bakanlığımızca yapılan çalışmalar neticesinde 2014 yılında bu oran yüzde 77'ye ulaştı. 2017 sonunda ise bu oranın yüzde 85'e çıkarılması hedefleniyor. Ülkemizde 2002 yılında 145 atıksu antma tesisi bulunmakta iken, 2014 yılı itibariyle bu sayı 563'e yükseldi.


HAVA KİRLİLİĞİ AZALTILACAK 

Bakanlığımızca hava kirliliğinin azaltılması için önlem alması gereken 64 il belirlenmiş olup, fi müdürlüklerince temiz hava eylem planlan oluşturulması istenmiştir. Temiz hava eylem planı hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik yakıt değişikliği, yakma kazan veriminin arttırılması, trafikte toplu taşımanın teşvik edilmesi gibi çeşitli önlemlerin eylem olarak uygulanma takvimini içeren ve yerel yönetimlerce onaylanan rapor. Şu ana kadar 31 ilden gelen planlar değerlendirildi. En önemli çevre sorunlarından biri de temel insan gereksinimlerden ve üretimden kaynaklanan atıklar. Bu bağlamda Bakanlığımızca mahalli idare birlikleri vasıtası ile bölgesel bazda en geniş yerleşme alanının faydalanabileceği Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nin hayata geçirilmesi, katı atık meselesinin çözümünde en önemli husus olarak görülmektedir. Bu noktadan hareketle birlik oluşturan belediyelere öncelikle destek verilmekte. Bu çerçevede, ülke genelinde mevcut 77 adet katı atık düzenli depolama tesisi ile yaklaşık bin 56 belediyede 47,1 milyonluk nüfusa hizmet veriliyor. 2023 yılında tüm vatandaşlarımıza düzenli katı atık depolama hizmeti verilmesi hedefleniyor." 


40 BİN KİLOMETREDE ORTOFOTO ÜRETİMİ


''BAKANLIĞIMIZCA gerçekleştirilen Ortofoto projesi ülkemizde bir ilk olma özelliğinin yanında, dünyada da sayılı projeler arasında yer alıyor. Proje kapsamına alman 40 büı kilometre alanda, kentlerin yerleşim ve gelişme alanlarını kapsayacak şekilde, kıyı bölgelerinde, sosyal, kültürel, sanayi ve turizm alanlarında, il, ilçe ve beldelerde yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi yapılmakta. Maliyet kazancının yanı sıra, kısa sürede tamamlanması diğer tüm projelerdeki süreçleri de etkileyecek ve kentsel alanlardaki tüm çevre projeleri, uygulama projeleri ve planlama çalışmalarında hemen kullanılacak. Doğal afetler sonrasında kısa sürede hasar tespiti yapılabilecek, anında müdahale edilmesi için gerekli organizasyonun düzenlenmesi amacı ile koordinasyon çalışmaları yapılabilecek." 


TAPUDA ONLINE HİZMET 

"2000 yılında işletime alınan TAKBİS projesi 2013 yılı itibariyle ülkemizdeki tüm tapu müdürlüklerinin verileri dijital ortama aktarılmış ve tapu müdürlüklerinin tamamı online hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca, gayrimenkulün bulunduğu il dışında da tapu işlemlerinin yapılabilmesi ile ilgili 2012 yılında başlayan pilot çalışmalar, 2014 itibariyle yurt geneline yaygınlaştırıldı. Bunun yam sıra yurt dışında tapu ve kadastro hizmetlerinin verilmesi kapsamında Berlin Başkonsolosluğumda pilot çalışmanın ilk 6 aylık dönemi 3 Nisan-3 Ekim 2014 tarihleri arasında tamamlandı, ikinci 6 aylık dönemde de çalışmalara devam edilecek. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve yabancılar tarafından tapu ve kadastro hizmetlerinin yurtdışında sunulması beğeniyle karşılandı." 


Star Yılbaşı


Geri Dön