Genel

2015'te yatırımın lideri özel sektör!

2015 Yılı Program'ına göre, kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının gelecek yıl reel olarak yüzde 2,1 oranında azalacağı öngörülürken özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise aynı kategoride yüzde 6,1 artış göstermesi bekleniyor.

Programa göre, 2015'te özel kesim sabit sermaye yatırımları içinde ulaştırma, imalat ve konut alt sektörleri payları 2014'e oranla artacak. Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2015 yılında reel olarak yüzde 2,1 oranında azalacağı öngörülürken, özel sektör yatırımlarının ise yüzde 6,1 artış göstermesi bekleniyor. 2015 Yılı Programı'ndan derlenen bilgilere göre, gelecek yıl kamu, sabit sermaye yatırımlarını kısacak. 



Kamu yatırımlarında yüzde 2,1 azalma öngörülen 2015 yılında, cari fiyatlarla kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının yüzde 48,1'inin merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idareler tarafından gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Yatırımların yüzde 35,7'sini mahalli idareler, yüzde 13,3'ünü işletmeci KİT'ler, yüzde 0,1'ini özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 2,8'ini ise döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının yapması bekleniyor. 



ÖZELİN ULAŞTIRMA PAYI YÜKSELİYOR 

2015 Yılı Programı'nda özel kesim sabit sermaye yatırımlarının reel olarak yüzde 6,1 artış göstereceği tahmin ediliyor. Programa göre, gelecek yıl cari fiyatlarla özel kesim sabit sermaye yatırımları içinde ulaştırma, imalat ve konut alt sektörleri paylan bu yıla oranla artacak, tarım ve diğer hizmetler alt sektörleri payları aynı kalacak, diğer alt sektörlerin payları ise azalacak. 



KAMU, HİZMET VE TARIMA YOĞUNLAŞACAK 

Programa göre, gelecek yıl cari fiyatlarla kamu kesimi sabit sermaye yatırımları içinde bu yıla oranla ulaştırma, enerji, eğitim ve sağlık alt sektörleri paylarında düşüş olacak. Konut alt sektörleri payında bir değişme beklenmezken, diğer tüm alt sektörlerin paylarında ise artış görülecek. Bu dönemde, kamu yatırımı içindeki payında en yüksek artışın yüzde 6,4 ile diğer hizmetlerin ve yüzde 1,1 ile tarım alt sektörlerinin payında görülmesi bekleniyor. Öteyandan, söz konusu program dönemi sonunda kamu sabit sermaye yatırımlarının GSYH içerisindeki payının yüzde 4,6'ya, sermaye giderlerinin Merkezi Yönetim Bütçesi içerisindeki payının ise yüzde 8,7'ye çıkarılması hedefleniyor. 



2 BİN 753 YATIRIM PROJESİ İÇİN 438 MİLYAR TL 

2014 Yılı Programı kamu yatırım uygulamalarında; sektörel, bölgesel ve proje bazındaki öncelikler dikkate alınarak ekonomik ve sosyal altyapıyı geliştirecek yatırımlara ağırlık verilmişti. 


Bu yıl mahalli idare yatırımları ve yatırım işçilik giderleri hariç olmak üzere. Türkiye'de toplam tutarı 438.5 milyaı lira. 2014 yılı başlangıç ödeneği 47.5 milyar lira olan 2 bin 753 kamu yatırım projesi yürütülüyor. Ayrıca, 2014 yılında toplam proje tutarı 6.4 milyar lira, 2014 yılı ödeneği 985 milyon lira olan 237 yeni çok yıllı proje de yatırım programına dahil edildi. 


Yeni Şafak