26 / 11 / 2024

2016'da inşaat sektöründe reformlar gerçekleşecek!

2016'da inşaat sektöründe reformlar gerçekleşecek!

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar, inşaat sektörü temsilcisi ve Dumankaya İnşaat yönetim kurulu başkanı Uğur Dumankaya ile röportaj gerçekleştirdi. İşte o yazı...




Sektörün öncülerinden Uğur Dumankaya, 2016'da 2 yeni proje ve 1.2 milyar TL yatırım planladıklarını açıkladı.


Ocak ayının klasik sorusuyla başlayalım. Dumankaya'nın hem 2016 için hem de önümüzdeki 10 yıllık süreçteki hedefleri nelerdir?


Öncelikle 2016'da tüm sektörlerin görüş açısının çok daha net olacağını söyleyebilirim. İş dünyasının yapacağı atılımlar ve hükümetin gerçekleştireceği reformlarla ülke hedeflerinin yakalanacağına inanıyorum. 2016 yılı hem Türkiye için hem de Dumankaya için reformlarla geçecek, yeni pazarlara açılacağımız dinamik bir yıl olacak. 2016 yılında Anadolu yakasında 3 farklı lokasyonda (Kartal sahil, Maltepe, Sancaktepe), Avrupa yakasında 2 farklı lokasyonda (Halkalı, Esenyurt/Bahçeşehir) olmak üzere toplamda 8 farklı projeden konut satışlarımız devam ediyor olacak.


Yeni projeler var mı bu listede? Uzun zamandır beklediğimiz Fikirtepe projesi mesela?


Evet, yılın ilk yansında (Nisan ayı gibi) 385 milyon TL değerinde Fikirtepe projesini lanse edeceğiz umarım. İkinci lansmanımız da ağustos ayında gerçekleştireceğimiz 800 milyon TL değerinde Gebze projesi. Artan rekabet ortamında bu yü da geliştireceğimiz yeni iş yapış modelleri ile güçlenip büyümeyi sürdüreceğiz. Bu yıl toplam 1.2 milyar TL civarında yatırım planlıyoruz. İnşaat dışında, sigorta, kiralama, spor salonu, PVC kapı ve pencere sistemleri gibi farklı iş sahalarında da faaliyetlerimizi hızla sürdürüyoruz.


Geçen yılı malum bekleyerek geçirdik. Seçimden sonra başlayan satış hareketi size nasıl yansıdı?


2015 yılını önemli bir ciro artışı ile kapattık. Özellikle son dört ayda gerçekleştirilen satış başarı oranımız geçen yıla göre %131 oranında artış gösterdi. 2015 yılında toplam 1.199 adet bağımsız bölüm satışı yaparak 463 milyon TL ciro elde ettik. Müşteri odaklı yaptığımız yatırımların sonucunu artan müşteri trafiğimizde ve satışlarımızda görüyoruz. 2015 yılında satış ofislerimizi 6.491 kişi ziyaret etti. 2014 yılma göre gerçekleştirilen reklam ve pazarlama faaliyetlerinin de etkisi ile ziyaretçi sayımız %17 arttı. Bu başarının arkasında grubun vizyoner bakış açısı, çalışanları ve paydaşları ile ortaya çıkardığı sinerji yatıyor. Dumankaya 2016'da biri Gebze, biri Fikirtepe'de iki yeni projenin lansmanını yapacak.


Başarı iyi satmak mı?



İnşaat sektöründe başarı satışla özdeşleşiyor genelde. Siz Dumankaya'nın en büyük başansının ne olduğunu düşünüyorsunuz?


İnovatif, rekabetçi ve fark yaratan çözümleri içinde barındıran yaşam alanlan tasarlamak bence en büyük başarımız. Çünkü belli ki müşteri nezdinde bir karşılık buldu. Bunun da mesela bizim ilk olarak yatay yaşam konsepti ile Kurtköy'de hayata geçirdiğimiz "Dumankaya Konsept" projemiz ilk başlarda yadırgandıysa da şimdi o projenin olduğu bölgedeki neredeyse tüm binalar o konsepte yakın olarak yapılıyor. Bu da bizi sektörünün bir adım önünde olan markalar ligine taşıyor. Ayrıca Dumankaya İnşaat olarak konut geliştirmenin yanı sıra sunulan hizmetlerde de farklılaşmanın önemine inanıyoruz. Çünkü bizim için önemli olan şey, önce insan. Önce inşaat, önce ticaret, önce karlılık değil. Günümüzde firmalar müşterilerine verdikleri değer kadar var olabiliyorlar ve kendi markalanna da o ölçüde değer katabiliyorlar. Daha doğrusu artık tüketicinin kalbine giden yol sunduğunuz hizmetin niteliğinden geçiyor. Bu vizyondan hareketle bugüne kadar müşterilerimize sunduğumuz tüm hizmetleri geliştirerek Dumankaya dünyası çatısı altında topladık ve müşterilerimize farklı bir deneyim yaşatmak istedik. Bu gibi öncü ve vizyoner çalışmalarımız bizim en büyük ayncalığımız.


Fifti-fifti projesi


Dumankaya, fifti-fifti projesi beklenen ilgiyi gördü mü? Projenin fikir babası kim?


 
Fifti-Fifti dediğimiz kavram yönetim takımımızın yapmış olduğu iş geliştirme toplantılarında şekillendi.
Bu model tüketici nezdinde çok yeni. Bu yeni kavramın gerçek manada algılandığını düşünmüyorum fakat biz amacımıza ulaştık. Avrupa yakasındaki projelerimize bu projeyle bir heyecan, bir ateş getirdik.

 

Kentsel dönüşüm projelerini, sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce büyük İstanbul depremine hazır mıyız?


Kentsel yenileme projeleri kentsel yerleşim alanı içerisinde yenileştirme, koruma, sağlamlaştırma ve sağlıklaştırma amaçlan ile belli bir müdahale programı çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gereken alanları kapsayan, temel olarak konut sorununu çözmeyi ve sorunlu alanlann kente tekrar kazandınlmasını hedefleyen projelerdir. Kentsel dönüşüm ülkemizin attığı en önemli adımlardan biri.
Fakat bu konuda da dikkat etmemiz gereken hususlar bulunuyor. İyi niyetle çıkılan bir yolda hatalar yapabiliriz. Türkiye'nin yüzde 65'i deprem kuşağında yer alıyor ve binalarımızın yüzde ellisi de 30 yaşın üzerinde. Yine karbon saliminin en önemli kısmını konutlar ortaya çıkarıyor. Yanı sıra ülkemiz sürdürülebilir bir ekonomiye, yeşil bir ekonomiye geçmeye çalışıyor. Ekonomi dinamikleri değişirken bir yandan da kentler bir dönüşüme girecektir. Bu dönüşüm bizim için büyük bir avantaj. Tüm bu parametreler ışığında kentsel dönüşümü yeşil ekonomiye, kentin kimliğine ve kültürüne uygun olarak büyük bir plan şeklinde ortaya çıkararak gerçekleştirme şansına sahibiz. Bu noktada; yeşil enerji, akıllı evler, sürdürülebilirlik ve kentsel temas, uyum gibi önemli meselelerin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Devlet biraz daha belirleyici olmalı çünkü dönüşüm bütünlüklü bir plandan ziyade konut geliştiricisinin fikrine ve ilhamına bırakılmış durumda. Sonuç olarak, meseleye yarınki koşulların gerektirdiği şekliyle bakabilmeliyiz. Gerek fikir gerekse kanunlar bazında son derece iyi başlamış kentsel dönüşümün az önce bahsettiğim kriterlerin de düşünülerek yapılandırılması gerekiyor.



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yatırım yapmak isteyenlere "Fiyatlar artmadan ev alın" uyarısında bulundu Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yeni yılda inşaat sektöründen faiz beklentilerine; konut fiyatlanndan yatınm tiyolarına kadar her şeyi Özgür Düşünce gazetesine anlattı. Dumankaya, yeni yılda artan maliyetler sebebiyle sektör temsilcilerinin konut fiyatlarında ciddi bir fiyat artışına gideceğine işaret ederek ev almak isteyenlerin fiyatlar artmadan yatırım yapmalarını tavsiye etti. 


FİYAT DÜZELTME OLACAK 

2016 yılı itibarıyla konut fiyatlarında kayda değer bir artış gerçekleşeceği tahmini yapan Dumankaya, "Bu maliyet artışlarını artık absorbe etme lüksü kalmayan gayrimenkul geliştiricileri 2016 yılında bir fiyat düzenlemesi yapacaktır. Henüz 2016 zamlarının uygulanmadığı ve yeni yıl kampanyalarının olduğu şu sıralarda konut sahibi olmak gayet mantıklı" dedi.

 

DÜŞÜK FAİZ BEKLEMEYİN 

Yeni yılda konut kredisi faizlerinin düşme ihtimalinin uzak olduğunu anlatan Dumankaya şöyle konuştu: "Sektör büyük ölçüde finansmanını banka kredileri üzerinden sağlıyor. Bu noktada, özellikle faiz artırımı senaryosunda sektörün bir miktar etkilendiğini söyleyebilirim. Fakat biz Dumankaya olarak yeni finansman modelleri geliştiriyoruz.  Bu yüzden bizim gibi farklı finansman modelleri geliştiren şirketler faizlerin yükselmesinden çok daha az etkilenecektir." 


ORTA GELİRLİ NASIL EV SAHİBİ OLUR? 

SEKTÖRDE her gelir grubuna uygun projelerin yapıldığını belirten Uğur Dumankaya, ev sahibi olmak isteyenlerin dönemsel kampanyaları takip etmesini tavsiye etti. Dumankaya, kendilerinin de zaman zaman farklı lokasyonlarda, farklı segmentteki projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti. Daire sahibi olmak isteyenlerin sektörde öncü firmaların projelerini seçmelerinin önemini vurgulayan Dumankaya, "Tabi evin lokasyonu ve ulaşım arterlerine konumu da ev seçimi açısından önemli bir kriter" dedi. 


Özgür Düşünce


Geri Dön