28 / 04 / 2024

2016'da inşaat sektörü yüzde 2.5-3.0 seviyelerinde büyüyecek!

2016'da inşaat sektörü yüzde 2.5-3.0 seviyelerinde büyüyecek!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), "2015'in tamamının 'kayıp yıl' olma riskini tartışmıştık. 2016'da inşaat sektöründe ise yüzde 2.5-3.0 seviyelerinde büyüme öngörüyoruz" dedi.



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 2015'in oynaklığı artan döviz kurları, düşen petrol fiyatları ve Ortadoğu'daki karışıklıklarla belirsizliğin hakim sürdüğü bir yıl olduğunu belirterek, bu çalkantılara ardı ardına gelen seçim süreçlerinin eşlik ettğini söyledi. 


Çağlar, "2015'le belirsizliklerin önemli ölçüde geride kaldığını düşünüyorum. Dışarıda Ferd'in faiz kararı ve yeni ekonomi koşullarına daha fazla adapte olmuş yükselen ekonomiler ile içeride yeniden sağlanan siyasi istikrar 2016'yı çok daha net ve kararlı bir yıl haline getiriyor. Fed'in faiz artışı tek seferle sınırlı kalmayacak. Bu durum tüm gelişen ülke paralarında olduğu gibi TL'de de bir dalgalanma oluşturacak" dedi. 


Siyasi istikrar ile Türkiye'nin dalgalanmalara karşı daha güçlü olacağını savunan Çağlar, "Yine de iş dünyası olarak maliyet hesabımızı yaparken bir değil, üç kere düşünmeliyiz. Artan finansman maliyetlerini göz önüne almak ve kur riskinden korunma enstrümanlarını da devreye sokmak önemli. 2015'te küresel ekonomide yaşanan çalkantılara ve içerideki siyasi belirsizliğe rağmen ilk dokuz aylık döneminde yüzde 3.4'e ulaşan bir büyüme rakamı kaydettik. Orta Vadeli Program'da 2016 için hedeflenen büyüme rakamı yüzde 4" diye konuştu. 


İnşaatta küçülme 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), "2015'in tamamının 'kayıp yıl' olma riskini tartışmıştık, yılın sonuna yaklaşırken ortaya çıkan rakamlar 2015'te frene bastığımızı bize net bir şekilde gösterdi. Senenin ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi ortalama yüzde 1.9 oranında küçülürken, alınan yapı ruhsatları yüzde 24.8, alınan konut yapı ruhsatları yüzde 25.2 azaldığı görüldü. İnşaat malzemesi sektörü yılsonu kapanışının ise 19 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ciddi bir düşüşün olduğu inşaat sektörünün, son gelen verilere göre, 2015'i yüzde 1 büyüme ile kapatılacağı tahmin ediliyor. 2016'da inşaat sektöründe ise yüzde 2.5-3.0 seviyelerinde büyüme öngörüyoruz" dedi. 


Cumhuriyet


Geri Dön