26 / 11 / 2024

2017 faiz artış beklentileri 3’e yükseldi!

2017 faiz artış beklentileri 3’e yükseldi!

FED’in 14 Aralık toplantısı sonrasında belirsizlik ortadan kalktı. Şimdi piyasalar daha rahat aksiyon alabilecek. 2017 faiz artış beklentileri 3’e yükseldi. FED’in şahin çıkışı gelişmekte olan piyasaları gerse de karardaki netlik piyasaları rahatlatacak.




FED’in 14 Aralık toplantısı sonrasında belirsizlik ortadan kalktı. Şimdi piyasalar daha rahat aksiyon alabilecek. 2017 faiz artış beklentileri 3’e yükseldi. FED’in şahin çıkışı gelişmekte olan piyasaları gerse de karardaki netlik piyasaları rahatlatacak


Günlerdir beklenen FED faiz kararı açıklandı. FED beklenildiği gibi faizleri 25 baz puan artırdı. Karar oybirliği ile alındı. 2017 için faiz artış beklentileri ise 2’den 3’e yükseldi. Faiz kararı sonrasında ilk fiyatlamalar dolar/TL kurunda görüldü. Dolar/TL 3.47 seviyesinden hızla tırmanışa geçerek 3.53 seviyesine yükseldi. Dolar kuru tırmanışını 3.54 seviyesine kadar sürdürdü. FED açıklaması öncesinde 1.0630’da bulunan euro/dolar paritesi ise 1.0470’e kadar indi. Gelişmelere baktığımızda 25 baz puanlık faiz artışı zaten fiyatların içerisinde bulunuyordu.



Faiz artış beklentisinin 2’den 3’e çıkması kurda hareketlenmeyi getirdiyse de 3.55 seviyesinin üzerine doğru yükseliş yaşanmadı. Bundan sonra Türkiye ve para piyasaları açısından hem siyasi, hem de jeopolitik riskler daha fazla fiyatlanacak. FED 2016 başında 4 faiz artışı öngörmüştü. Ancak yıl boyunca sadece tek faiz artışı gerçekleştirebildi. FED’in her toplantısı dengeleri sarstı. Türkiye’de OHAL’in kalkması, Merkez Bankası’nın aksiyon alması, siyasi ve jeopolitik risklerin azalması 2017’nin Türkiye’de sermaye piyasaları açısından daha iyi bir yıl olmasını sağlayabilir. Ancak FED 3 faiz artışı gerçekleştirirse tüm gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye’de de güçlü bir satış baskısı hissedilecektir.


20 Ocak’a yakın takip


Piyasalar ABD’de 20 Ocak’ta görevi devralacak başkanı Donald Trump’ı yakından izleyecek. Öte yandan Dolar/TL kuru zirve seviyelerde. Türkiye’nin risk primini gösteren CDS ise 285 seviyesinde bulunuyor. Risk primi aşağı doğru kaymadıkça yatırım algısı olumsuz olacaktır. Risk priminin düşmesi satış yapan yabancıların yeniden alıma geçmelerine neden olabilir. Dolar/TL kuru 2017 yılında dalgalı ancak ana yukarı trendin korunduğu bir yıl gözlenebilir. bist’te ise 200 günlük hareketli ortalama izlenecek. Orta ve uzun vadede önemli bir gösterge olan 200 günlük ortalama yani 77.200 seviyesi yukarı doğru kırılmadıkça BİST’te satış baskısı hissedilecektir. Ortalamanın yukarı aşılması iyimserliği getirecek.


Fed şahinleşti mi?


Her ne kadar FED üyelerinin tahminlerinde 2017 için beklenen faiz artırım sayısı eylül toplantısına göre 1 artmış ve 3’e çıkmış gibi görünse de Yellen bu noktanın da abartılmaması gerektiğinin altını çizdi. Medyan beklenti üçe çıksa da toplam beklentilerin dağılımına bakıldığında oldukça geniş bir varyans görülüyor. Yani FED içerisinde de 2017’de kaç faiz artırımı olacağı konusu henüz çok bulanık. O nedenle, salt medyan değer 3 çıktı diye “FED şahinleşti” yorumunu yapmak fazla anlamlı değil. 2017’de bu beklentiler tamamen değişebilir. 


Yabancı kurumlardan 2017 öngörüleri


Kurumlar seçici hareketlerin öne çıkacağını söylüyor: Yabancı yatırım kuruluşları 2017’de Türkiye için yaptıkları değerlendirmelerde yatırım yapılabilir ülke notu bulunan şirketlerin öne çıkacağını belirtirken Dolar/TL’de kritik seviyenin 3.70 olduğunu belirtiyorlar. 


Moody’s 


Moody’s yayınladığı raporda Türkiye, Ortadoğu ve Güney Afrika şirketlerinin 2017 yılı için görünümünün negatif olduğunu belirtti. Kurum zayıf görünümün ana nedenlerinden bir tanesini zayıf tüketici ve yatırımcı güveni olacağını belirtti. Bununla beraber Moody’s, yatırım yapılabilir notuna sahip Türk şirketlerin pazardaki Önder pozisyonları, güçlü bilançoları, sağlıklı likidite ve yönetilebilir döviz risklerinden dolayı yerel ekonomik zayıflığa karşı daha dirençli kalmaya devam edeceklerini vurguladı.


Morgan Stanley 


Morgan Stanley, 2017 Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika raporunu yayınladı. Raporda, TÜİK’in büyüme revizyonuyla yaşanan değişimlere dikkat çekildi. Kurum, “TCMB’nin politika duruşunda değişiklik yaşanmazsa TL’de değer kaybının sürmesini bekliyoruz” tespitinde bulundu. TL’deki kaybı yükselen enflasyon, düşen tüketici güveni ve özel sektörün 213 milyar dolarlık borcu nedeniyle finansal istikrarla ilgili artan endişelere bağladı. Kurum, Dolar/TL’nin 3.70 seviyesini aşması halinde Merkez’in daha belirgin adımlar atacağı öngörüsünde bulundu. Bu durumda TCMB’nin politika sadeleştirmeden  vazgeçme ve faiz koridorunu genişletme olasılığını düşünebileceğini belirtti.


Milliyet


Geri Dön