28 / 04 / 2024

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!

Mortgage Bankalar Birliği'nin açıklamış olduğu resmi verilere göre ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranları yüzde 6,80'e yükseldi.



Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 2 Şubat 2024 tarihi ile sona eren haftaya ilişkin pek çok kişi tarafından merakla beklenen mortgage verilerini resmen yayımladı.

Mortgage Bankalar Birliği'nin açıkladığı resmi verilere göre, ülkede mortgage başvuruları, geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya göre yüzde 3,7 oranında artış gösterdi.

Ayrıca konu ile ilgili olarak verilen resmi rakamlara göre söz konusu bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 1 oranında bir azalma gösterirken, yeniden finansman başvurularında yüzde 12'lik artış görüldü. 

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 6,78'den yüzde 6,80'e çıkarken konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,34'ten yüzde 6,41'e yükseldi.

ABD de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80 e yükseldi!

Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Joel Kan resmi olarak açıklanan  verilere ilişkin değerlendirmesinde, son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage faizlerinin iş gücü piyasasındaki beklenenden güçlü okumalarla dengelenen ve yavaşlayan enflasyon sebebiyle tahvil faizlerindeki dalgalanmalara rağmen sene başındaki seviyesine yakın kalmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Joel Kan açıklamasında satın almaların geçen senenin son çeyreğine kıyasla güçlü seyrettiğini dile getirerek düşük konut arzı sebebiyle faaliyetlerin hala bir sene öncesine göre daha zayıf olduğunu kaydetti.

İKİNCİ EL KONUT FİYATLARI REKOR KIRDI


Ulusal Emlakçılar Birliği'nin açıkladığı resmi rakamlara göre, ülkede 2. el konut satışları geçen sene yüzde 19 azalma gösterdi ve 4,09 milyonla 1995'ten bu yana en düşük seviyelerini de kaydetmiş oldu.

Açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları da geçen yıl 389 bin 800 dolar ile rekor seviyelere ulaşmıştı. Ayrıca ülkede 1982-2023 seneleri arasında ortalama 2 milyon 268 bin şeklinde olan konut stoku, geçtiğimiz yılın Aralık ayında 1 milyon olarak hesaplanmıştı.

 

Muhalefetten hükümete deprem konutu eleştirisi: 2024'e geldik ama 184 bin konut yok!

Schengen vize ücretlerine zam geliyor!

Güney’de kalan Kıbrıs Türk mülklerinde kiralar 100 Euro'dan 2 bin 700 Euro'ya yükseltildi!


Geri Dön