29 / 04 / 2024

Schengen vize ücretlerine zam geliyor!

Schengen vize ücretlerine zam geliyor!

Avrupa Komisyonu, aralık ayında üye devletlerden uzmanların "ezici bir çoğunlukla" revizyonu desteklediği toplantıdan sonra 2 Şubat'ta Schengen vizesi ücret artışına ilişkin bir taslak hazırlayarak sundu.



Girişim 1 Mart'a kadar geri bildirimlere açık olacak. Bu sürede AB vatandaşları konu ile ilgili görüşlerini ifade edebilir ve öneriyi destekleyip desteklemediklerini iletebilirler.

Buna göre, AB Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girecek olan değişiklikler uygulamabilecek. Schengen vize ücreti her üç seneden bir gözden geçiriliyor. Komisyon, önerilen fiyat artışının AB'de yükselen enflasyon oranından kaynaklandığını kaydetti. 

YENİ VİZE RAKAMLARI!

Bu değişiklik gerçekleşir ise şayet vize ücretleri yetişkinler için 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya çıkacağı belirtildi.Buna göre, vatandaşların geri kabulü konusunda işbirliği göstermeyen ülkeler için maliyet 120 eurodan 135 euroya ve 160 eurodan 180 euroya kadar yükselecek.

Buna ilaveten Komisyon, Schengen vizesi işlemleri için hizmet veren harici sağlayıcıların ücretlerini revizyona paralel olarak arttırmalarına izin verilmesini içinde teklifte bulundu.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Üye devletler adına Schengen vizesi başvurularını toplayan vize acenteleri gibi harici sağlayıcıların talep edebileceği azami miktar genellikle standart ücretin yarısı düzeyinde yer alıyor. Öte yandan, komisyon bunun 40 eurodan 45 euroya artmasını da öneriyor ve buna karşılık olarak Schengen vizesi uzatma ücreti 30 euro olarak sabit kalacak.

AB ayrıca 2022 senesinde tartışılan dijital Schengen vizesini uygulamaya sokmayı planladığını da belirtti. Yolcular ziyaret etmeyi planladıkları ülkeden bağımsız olarak online başvuru yapabilecek ve dijital versiyon, pasaportlardaki mevcut etiket sisteminin yerini alacağı belirtildi. 

Schengen vize ücretlerine zam geliyor!

AB'Yİ ZİYARET İÇİN SCHENGEN VİZESİNE İHTİYAÇ VAR MI?

Schengen vizesi, 90 gün kuralından yararlanmayan AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları için gereklidir. Türkiye, Güney Afrika, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Çin gibi ülkelerin vatandaşları, turizm amaçlı veya aile ziyaretleri için 28 Avrupa ülkesinde 90 güne kadar kalmaya izin veren Schengen vizesine de ihtiyaç duyuluyor.

İngilizler, Kanadalılar, Amerikalılar ve Avustralyalılar gibi ülke vatandaşlarının Schengen vizesine başvurmalarına gerek kalmıyor.

Yunanistan ‘altın vize’ için gayrimenkul alım sınırını 500 bin Euro'ya çıkarmayı planlıyor!

Türklere Alman vatandaşlığının yolu açılıyor! Almanya’dan yeni vize adımı: Detaylarıyla açıklandı! 

Vize sorunun nedenleri neler? Vize sorunu ne zamana kadar sürecek?

Türk vatandaşlarına kolay Schengen vizesi veren ülke belli oldu!


Geri Dön