2017'den itibaren Enerji Kimlik Belgesi zorunlu olacak!
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Enerji Verimliliği Kanunu gereğince tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasının zorunlu olduğunu söyledi..
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Enerji Verimliliği Kanunu gereğince tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasının zorunlu olduğunu ve Hükümet tarafından bu süreçte teşvik uygulamasının planlandığını belirterek, "Bina sakinleri, ısı yalıtımı için gerekli ruhsat işlemlerine vergi ve harç muafiyeti gibi destekleri içeren teşvik fırsatıyla, iki kat karlı çıkacak. Vergi indirimlerinin yanı sıra enerji harcamalarında da yüzde 50'ye varan tasarruf sağlayacak. Son 10 yılda yalıtımsız ve standartlara uymayan çatılar nedeniyle yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadık. Hükümet'in teşvik planlaması, Türk ekonomisi ve tüketiciler için çok büyük bir kazanç sağlayacak. Uygulama, doğal kaynaklar ve çevre için de çok önemli bir adım olacak" dedi.
Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz aylarda açıkladığı 'Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı' ile 'ısı yalıtımı olmayan mevcut binalarda yalıtım uygulaması için gerekli ruhsat işlemlerinin vergi, resim ve harca tabi tutulmamasını sağlayan ikincil düzenleme yapılması' da planlanıyor. 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binalar için ise ceza uygulanması bekleniyor.
ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, binalarda enerji yalıtımı sağlayacak olan uygulama ve teşviklerin tüketiciler için çok büyük bir fırsat olduğunu belirterek, düzenlemenin vatandaşların bütçesinin yanı sıra Türkiye ekonomisi ve çevreye de çok olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Yavuz, şöyle konuştu: "Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve standartlara uymayan çatı var. Bu çatılar, 2013 yılında Türkiye'nin yaklaşık 4 milyar lirasının havaya uçmasına yol açtı. Son 10 yılda ise toplam zararımızın yaklaşık 26 milyar lira olduğunu tahmin ediyoruz. Tüketiciler, yalıtım eksikliği nedeniyle bütçelerinin önemli bir bölümünü boşa harcıyor. Doğal kaynakların tükenmesi ve çevreye verilen zarar da bu kayıplara ekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verilerine göre toplam enerjinin yüzde 35'i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 20022012 yılları arasında bu binaların tükettiği enerji yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Bu olumsuz tabloyu gidermek, hepimizin görevidir."
FATURALAR, YARI YARIYA DÜŞER
Yavuz, Türkiye'de konutlara ait enerji tüketiminin aynı iklim koşulları ve kullanım alanına sahip ülkelere oranla 2-3 kat fazla olabildiğini belirterek, "Yalıtımı olmayan binalar, kat adetine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden oluyor.
Çatı ve binada yapılacak tadilat ve yalıtım uygulamaları ile enerji harcamalarında yüzde 50'den fazla tasarruf sağlanabilir. Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor. Avrupa Birliği, 2020-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salimini en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye'nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür" diye konuştu.
SEKTÖRE DE TEŞVİK İNDİRİMİ OLMALI
Yavuz, çatı sektöründe KDV indirimi uygulanmasını da beklediklerini belirterek, "KDV indirimi sektörümüzde yer alan firmalara uygulanmıyor. İndirim, sektörün iş hacmini artıracaktır. Bu aynı zamanda tüketicilerin yalıtım uygulamalarını tercih etmesi için önemli bir etken olacaktır" dedi.
Yavuz, "Ülkemizdeki mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almasının teşviki için yönetmelikte bina alım satım ve kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesi öngörüldü.
Yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapı denetim şirketleri ve Enerji Verimliliği Danışmanlığı Şirketleri eğitilmelidir. Tabii bu mercilerin de denetlenmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Ankara 24 Saat