28 / 04 / 2024

2017'nin en iyi 8 binası!

2017'nin en iyi 8 binası!

Zaman ile mimari de değişiyor. İşte 2017 yılında inşa edilen binalar arasında en iyi yeni mimari 8 örnek...



BBC Dergi, 2017'de inşa edilen binalar arasında en iyi yeni mimari örneklerini derledi.


2017 nin en iyi 8 binası!


1-Lego House, Billund, Danimarka (BIG)
Modernist mimarinin kübist binalarıyla dünyanın her tarafına yayılmaya başladığı 1949 yılı aynı zamanda Lego'nun oyuncak minik plastik tuğlalarını satışa çıkardığı yıl olmuştu.


Lego'nun çıktığı yer olan Danimarka'nın Billund bölgesinde, Lego tarzında inşa edilmiş bir bina ziyaretçilere lego içinde yaşama deneyimi sunuyor.


2017 nin en iyi 8 binası!


2-Yves Saint Laurent Müzesi, Marakeş, Fas (Studio Ko)
Fransız moda tasarımcısı Yves Saint Laurent, 1966'da Marakeş'i ilk ziyaretinden sonra her yıl son tasarımlarını yapmak için şehre uğramıştı. Kentte bu yıl Laurent adına bir müze açıldı. Müzenin terakota tuğla duvarları yünlü kumaşı, krem rengi pürüzsüz girişi ise ipeği andırıyor. Ziyaretçiler adeta YSL tasarımı bir giysi deniyormuş gibi giriyor müzeye.


2017 nin en iyi 8 binası!


3-Hastings İskelesi, Doğu Sussex, İngiltere (dRMM)
İngiltere'nin güneydoğusundaki Hastings iskelesinin tadilatı 2016'da bitmişti. Bu yıl mimari alanda verilen RIBA Stirling Ödülü'nü kazandı. Kraliçe Victoria döneminde halkın eğlenmek için önemli uğrak yerlerinden biri olan iskele, yangın ve denizin etkisiyle kullanılmaz hale gelmişti.


2017 nin en iyi 8 binası!


4-Juergen Teller stüdyosu, Londra, İngiltere (6a Architects)
Alman kökenli fotoğrafçı Juergen Teller'in stüdyosu, Londra'da, yapılaşmanın yoğun olduğu Kuzey Kensington bölgesinde yer alıyor. Burada binalar arasında kalmış dar bir alanda beton, ışık ve bahçe temasıyla inşa edilen küçük stüdyolar modern tarzlarıyla antik Roma evlerini hatırlatıyor.


2017 nin en iyi 8 binası!


5-Louvre Abu Dabi, BAE (Jean Nouvel)
Paris'teki Louvre Müzesi'nin uzantılılarından ilki Abu Dabi'de açılacak olan ve 4 milyar doları aşan maliyeti ile tartışma yaratan sanat galerisi oluyor.


2020'de tamamlanacak 23 galerili yapı, geleneksel Arap şehir merkezlerindeki duvarla çevrili, labirenti andıran dar geçitli binalara benziyor. Binanın ana kubbesi 7850 çelik ve alüminyum kaplamadan oluşuyor ve aralarından gün ışığı sızıyor.


2017 nin en iyi 8 binası!


6-Napoli-Afragola tren istasyonu, Napoli, İtalya (Zaha Hadid Architects)
İtalya'nın 13 hızlı tren istasyonundan biri olan bu istasyon Veduvius Dağı'nın gölgesinde, 8 demiryolu hattını kapsayan yılan kıvrımlarına sahip. İstasyonun yapısı bu deprem ve yanardağ diyarına uygun bir dinamiklikte.


2017 nin en iyi 8 binası!


7-Tiençin Binhai Kütüphanesi, Tiençin, Çin ( MVRDV)
Çin'deki bu kütüphanenin duvarlarında ulaşılamayacak yükseklikte bile kitaplar görünüyor. Ama bunlar kitap görünümlü alüminyum kaplamalar. Burası bölge halkını kitaplar dünyasına çekmek amacıyla inşa edilmiş. Kütüphanenin girişi böylesine baş döndürücü bir tasarıma sahip olsa da okuma, bilgisayar ve toplantı odaları çok daha sade.


2017 nin en iyi 8 binası!


8-Elbphilharmonie, Hamburg, Almanya (Herzog & de Meuron)
Ocak 2107'de açılan bu konser salonu belki de mimari bakımdan yılın binasıydı. Kentin eski liman depolarından biri opera ve konser salonlarına dönüştürüldü.


Geri Dön