Sektörel

2017'nin son çeyreğinde gayrimenkul satışları tavan yapacak!

Yılın ilk 8 ayı geride kaldı. İş dünyasında moraller yerinde. Büyümeler beklentileri aştı. Birçok sektör yılın başındaki tahminlerinin üstünde büyüme hesabı yapıyor.

Aslında 2016’nın sonu ile 2017’nin başında karamsar bir hava vardı. Sektörler de bu havada büyüme tahminlerini yaptı. Yılın ilk 8 ayı geride kaldı. İş dünyasında moraller yerinde. Büyümeler beklentileri aştı. Araştırmamıza katılan 31 sektörden 15’i yılın başında yaptığı büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Üstelik bunların arasında ekonominin lokomotifi beyaz eşya, turizm, gayrimenkul gibi sektörler de var.



2017 BAŞINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEYRİ

Zor geçen 20l6’nın ardından bu yılın da kolay olmayacağı görüşü hakimdi. Bu nedenle birçok sektörde büyüme tahminleri belirsizlikler dikkate alınarak oluşturuldu.


Şimdi 8 ayı geride bırakırken iş dünyası büyüme planlarını yeniden yapıyor. İş dünyasının morali ise yılın başına kıyasla oldukça iyi. Temkinli bekleyiş yerini rahatlamaya bırakmış durumda. İlk yarının beklentilerin çok üstünde geçmesi bu durumun nedeni.


Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüdü. Tahminler ise büyümenin yüzde 3,5-4 aralığında olacağı şeklindeydi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek büyümenin beklenenden iyi olduğunu belirtirken, “Yılın ikinci çeyreğinde de büyümenin daha da güçleneceği, neresinden bakılırsa bakılsın hissediliyor” açıklamasında bulundu.


İkinci çeyreğe ilişkin resmi veriler açıklanmadı ama Capital olarak 31 sektör oyuncusundan topladığımız veriler, iş dünyasında ikinci yarıda beklentileri aşan bir büyüme yaşanacağını ortaya koyuyor.


TAHMİNLER AŞILDI


Yılın devamında dinamikleri değiştirecek bir gelişme olmaması durumunda, birçok sektör yılın başındaki tahminlerinin üstünde büyüme hesabı yapıyor.


Beyaz eşya yan sanayine üretim yapan Farel’in genel müdürü Haluk Akçalı, 20l6’mn son 2 ayı ve 2017 yılının ilk ayında yaşanan kur dalgalanmalarının kendilerini fazlasıyla tedirgin ettiğini, ancak şubat ayıyla sabitlenen kur ve ÖTV desteğiyle canlandırılan iç pazarın, bu endişeleri giderdiğini söylüyor. “Şu ana kadar yakalanan yüzde 9’luk büyüme iç pazar doyumunun artmasıyla bir miktar düşebilir. Bu düşüşü ihracatla dengeleyebilirsek, 2017’yi beyaz eşya sektörü için güzel bir yıl olarak kayıtlara geçirebilir ve yüzde 6-8 bir büyümeyle yılı kapatabiliriz” diyor.


Hayat sigortası ve bireysel emeklilik branşlarında da böyle bir beklenti hakim. Otomatik katılımın bu yılın başında hayata geçmesiyle birlikte BES’te fon büyüklüğünün 75 milyar TL’ye çıkacağını öngören Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui, 31 Temmuz verilerine baktıklarında fon büyüklüğünün 71,8 milyar TL’ye ulaştığını açıklıyor. “Yılın sonuna kadar büyümenin yılbaşm-daki beklentilerimizin biraz üzerinde gerçekleşeceğini söyleyebiliriz” diyor. Coqui’ye göre yüzde 25 büyüyeceğini düşündükleri hayat sigortası branşında, bankaların kredi hacimlerindeki artışın hayat sigortası ürünlerine sağladığı olumlu katkı nedeniyle yıl sonunda yüzde 29 büyüyebileceğini ifade ediyor. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan da “Hayat sigortası prim üretiminde 2017 sonunda geçtiğimiz yıla göre büyük oranda artış gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuşuyor.


İŞLER NEDEN DÜZELDİ?


Aslında birçok sektörde morallerin düzelmesinde destekler ve regülasyondaki yeni düzenlemeler önemli rol oynuyor. BES’te otomatik katılım uygulamasının yanı sıra bankacılıkta Kredi Garanti Fonu’nun kefalet uygulaması, perakende, beyaz eşya ve elektronik ürünlerde ÖTV indirimi, bu sektörlerde talebi harekete geçiren önemli bir etken oldu. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankacılıkta makro ihtiyati tedbirlerin ve genişletilen Kredi Garanti Fonu kefalet uygulamasının olumlu etkilerini gördüklerini söylüyor. Kredi büyümesinin beklentilerden daha olumlu gerçekleştiğini ve kredi büyüme hızının yılbaşından ağustos ayma kadar yüzde 20’ye ulaştığını ifade eden Ateş, “Yılın sonunda kredi büyümesinin yüzde 20 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz” diyor.


Çağrı merkezi sektörünün oyuncularından Comda-ta Türkiye’nin genel müdürü Bahadır Pekkan, yılın ba-

şında sektör olarak yüzde 3-4 büyüme öngördüklerini, ancak BDDK’nın yayınladığı Banka Çağrı Merkezlerinin Hizmet Seviyesi ve Kalitesinin Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik’e uyumluluk amacıyla bankaların dış kaynak çağrı merkezleri için hazırlık içinde olduklarını söylüyor. Bunun yılın sonunda büyümeyi 1-2 puan yukarı taşıyacağını düşünüyor.


Traktör segmentinde de Ziraat Bankası’nın uyguladığı faizi yüzde 50 sübvanse etme politikası nedeniyle büyümede hızlanma yaşanması bekleniyor. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt, herkesin moralinin iyi olduğunu dile getiriyor ve ekliyor: “Yılbaşında geçen yıla göre yüzde 5 artar diye planlamıştık, ama sektör bu yılı belki de yüzde 7-8 civarında bir büyümeyle kapatır.”


GAYRİMENKULDE HAVA İYİMSER İVME ARTTI


Gayrimenkul de yılı iyi performansla kapatan sektörlerden. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı MEHMET OKAY, yılın başında sektörün büyümesini yüzde 4 olarak tahmin ettiklerini söylüyor. Ancak Kredi Garanti Fonu ile bu oranın yüzde 5’e çıkacağını düşünüyor.



Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı GÖKÇE MERİÇTEN, kamu otoritesi ve özel sektörün ekonomiyi canlandırmak adına yaptığı düzenlemelerle hareketlenen sektörün, yılın geri kalanında ivmesini artıracağını öngörüyor.





Nef İcra Kurulu Başkanı ERDEN TİMUR ise “Konut satışında açıklanan rakamların, rekor yılı 2016’nın üstünde seyrettiğini görebiliyoruz” diyor.




TALEP ARTIYOR MU?

“Geçtiğimiz yıl yaşadığımız tüm olumsuzluklar gayrimenkulde de durgunluğa neden oldu” diyen Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi CEYDA ÇARMIKLI KILIÇASLAN, 2017’nin son çeyreğinden itibaren talebin tekrar canlanacağını düşünüyor.



Royal Grup Yönetim Kurulu Başkanı TOLGA ÇEHRELİ, gayrimenkuldeki büyümenin yüzde 5’in altına düşmeyeceğini tahmin ediyor ve ekliyor: “Yılbaşındaki tahminlerimiz yüzde 5-8 aralığındaydı.”



Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı POLAT GÜLMAN, daha temkinli bir tahmin yapıyor. Gülman, “Yılbaşında yüzde 3 gibi bir beklentim vardı. Ancak gelen turist sayısında bir artış var. Tüketimin de normalleştiğini görüyorum. Büyümenin yüzde 4 olacağına inanıyorum” diyor.



Capital