Konut satışlarında tüm zamanların Mart rekoru resmen kırıldı!
Türkiye'de gerçekleşen konut satışlarında geçen ay 134 bin 170 adetle tüm zamanların mart ayı rekoru kırılmış oldu. İşte sektörün uzman isimlerinin konuyla ilgili görüşleri... Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, eçen ay 134 bin 170 adetle tüm zamanların mart ayı rekoru kırılmış oldu
Merakla beklenen konut satış rakamları bugün resmen açıklandı. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, eçen ay 134 bin 170 adetle tüm zamanların mart ayı rekoru kırılmış oldu. İşte sektörün uzman isimlerinin konuyla ilgili görüşleri...
“Yabancı yatırımcının sektöre ilgisi sürüyor”
Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı: "Mart ayında yabancılara yapılan konut satışlarına rakamlara baktığımızda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,0 artarak 5 bin 567 olduğunu gördük. Bu rakam her koşulda yabancı yatırımcını ülkemize olan bakış açısının hiç değişmediğini ve güvenini gösteriyor. Döviz kurunun yüksek olması, fiyatları yabancı yatırımcı açısından cazip kılıyor. Yabancı yatırımcı sektöre can suyu oluyor. Hedefimizde sadece Ortadoğu değil Avrupa, Afrika ve Orta Asya ülkeleri de olmalı, oralarda da ciddi potansiyel bulunuyor. Yabancı yatırımcının kaynak kullanımını da çeşitlendirebilirsek bunun da yüksek katkıları olacaktır. Yaz mevsimi konut sektörü açısından son derece hareketli ve bereketli geçecek diye düşünüyoruz. Ekonomi kontrol altına alınırsa ve vatandaşın alıma geçmesi için destek ve teşvikler verilirse rakamların yukarılara çıkması kaçınılmaz olacaktır."
“Şartlar oluşursa daha çok yabancı yatırımcı gelir”
Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su: TÜİK mart ayı konut satış rakamları tahminlerimiz doğrultusunda artış şeklinde geldi. Bu rakamlar, her ne kadar sevindirici olsa da inşaat maliyetlerindeki artışın iç piyasada sıkıntı yarattığını unutmamak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde pandeminin ağır şartlarının da hafiflemesiyle birlikte hem inşaat sektöründe hem de gayrimenkul satışlarında yukarı doğru hareketlenme bekliyoruz. Ancak, yabancı yatırımcı için Türk vatandaşlığına başvurabilmek adına satın alınacak gayrimenkulün minimum değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesi söz konusu. Bu değişikliğin ardında yatan ana neden yabancı alımlarının fiyatları yükselttiği düşüncesi. Ancak, konut fiyatlarındaki artışın temel nedeni yabancı yatırımcının konut alması değil, çok yüksek oranda artan inşaat maliyetleridir. Bu karar yürürlüğe girerse; hem ülke ekonomisi hem de sektör ciddi zarar görecektir. Bu düzenlemenin yumuşaması halinde yabancı yatırımcıların ilgisinin önümüzdeki dönemde daha da artacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönem sadece Ortadoğu, İran, Irak, Türk Cumhuriyetleri’nden değil, savaş etkisi altındaki Rusya ve Ukrayna’dan da Türkiye’ye ciddi miktarda talep geleceğini tahmin ediyoruz.
“Konut satış rakamları destek ve teşviklerle istenilen seviyeye gelir”
Abdülkadir Akkuş / BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı: "Konut satış rakamlarının son aylarda yukarıya doğru ivmelenmeye başlaması aslında konut almaya hazır kesimin harekete geçmek için beklediğinin bir göstergesi. Geçtiğimiz yıl destek paketiyle azalan stoklar karşısında konut ihtiyacımız daha da arttı. Konut ihtiyacının karşılanması için inşaat sektörünün harekete geçmesi gerekiyor. Üretimdeki durgunluk dönemini pandeminin hafiflemesiyle birlikte geride bırakmaya başlıyoruz diye düşünüyoruz. İnşaat girdi maliyetlerinin son derece yüksek olmasına rağmen, güçlü müteahhitler üretim yapmaya başladı. Üretmekten başka çare yok. Bundan sonrası için de üretimle beraber konut arzında artış olacaktır diyebiliriz. Ancak yüksek maliyetler nedeniyle konut fiyatlarının da yüksek olacağı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Kamu tarafından hem konut üreticisi hem de alıcı için bir takın destekler ve teşvikler sağlanırsa o zaman satışların yukarılara çekileceğini söylemek mümkün olur."
“Üretim başladı, talepler alıma dönecek"
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: TÜİK mart ayı rakamları satışlarda yukarı yönlü bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak aşırı yükselen inşaat girdi maliyetleri de konut üretimini sınırlı seviyede tutuyor. Müteahhit firmaların bir kısmı mümkün olan en düşük kâr marjıyla konut üretmeyi seçerken, bir kısmı da yeni üreteceği konuta alıcı bulamayacağı düşüncesiyle üretim yapmamayı tercih etti. Bu durum karşısında yeni konut üretimi durma derecesinde yavaşladı. Diğer yandan ister barınma için olsun ister yatırım için olsun konuta olan talep her zaman canlılığını korudu ve fiyatlar daha da yükseldi. Ancak şimdi bazı inşaat şirketleri yeniden üretime geçmeye başladılar, yeni projeler açılıyor. Bu yıl, beklemede kalan taleplerin alıma döneceği bir olacak diye düşünüyoruz."
“Yeni konut üretimi piyasayı rahatlatır”
Gül Gül/ Golden Sign Kurucu Ortağı: "TÜİK mart ayı sonuçlarına baktığımızda; ev sahibi olmak isteyenlerin ya da yatırımcıların 2022 yılı itibariyle erteledikleri taleplerini artık alıma çevirdiklerini görüyoruz. Artış yıl başından bu yana devam ediyor. Ancak konut sektöründe olağan dışı bir durum yaşandığını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Pandemi öncesinde başlayan sıkıntılı süreç pandemi ile zirveye ulaştı ve yeni konut projeleri üretilemedi. Arz ve talep dengesi ciddi şekilde bozuldu. Erişilebilir konut üretimi neredeyse hemen hemen bitti denecek durumda. Sektörde artık dinamikler değişti. Yazlık evler kışlık olmaya başladı. Piyasanın rahatlaması için bu bir an önce yeni konut üretimine geçilmeli. Konut arzında bir gelişme sağlanamazsa, henüz yazlık bölgelere, kentlerin yakınındaki kasabalara göçler devam edecektir. Özellikle İstanbul için konuşursak; Trakya, İzmit, Yalova bölgelerinin kırsallarına göç artacaktır."
"Yatırımcı yine 'gayrimenkul' dedi"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: "Yatırımlarını nakde çevirme açısından hazır konutların tercih edilmesi de ikinci el satışları artıran bir diğer etken olarak öne çıktı. Gayrimenkulün güvenli liman olduğunu işaret eden bir diğer istatistiki veri ise ipotekli satışların toplam içindeki oranının yüzde 22 seviyesinde kalmasıdır. Satışların nakit olarak gerçekleşmesi dövizden çıkan tasarrufların direkt gayrimenkule yönlendiği şeklinde yorumlanabilir. Yani yatırımcı yine 'gayrimenkul' dedi."
"Yeni konut arzı azaldı ama satışlar hızlı artışını sürdürüyor"
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş: "Yeni konut arzının ülke genelinde azaldığı bir dönemde satışların ivmelenmesi gayrimenkulün güvenli liman olduğu gerçeğini bir kez daha tescilliyor. Hem de artan maliyet baskısına rağmen böyle bir tablo, ülkedeki talebin ne denli ihtiyaç kaynaklı olduğunu da ortaya koyuyor. Hareketlilik maliyetler dolayısıyla daha çok ikinci elde görünse de, artan ilgi yeni konut arzını baskılıyor. Maliyetlerini öngörebilmeye başlayan sektör oyuncularının hızla yatırıma döneceği bir döneme doğru gidiyoruz."
"Yeni konut arzına ihtiyaç her geçen gün artıyor"
Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Mart 2022'de toplam konut satış adedinin 134 bini geçtiğini dile getirerek, yeni konut arzının ülke genelinde azaldığı bir dönemde satışların ivmelenmesinin konuta talebin canlılığını ortaya koyduğunu belirtti.
Mahmut Akbal yaptığı açıklamada yeni konut arzına ihtiyacın her geçen gün arttığına değinerek, kendilerinin de İstanbul Başakşehir'de yeni konut projesine başlayacaklarını kaydetti.
2022 Mart'ta 134 bin 170 konut satıldı!
Son 1 ayda satışa çıkan 8 yeni proje! Bu fırsatlar kaçmaz!
Yabancıya satılan her 100 konuttan 11 tanesini Ruslar aldı!