Köşe yazıları

Şeref Oğuz: Alım gücü düşüyor konut satışları artıyor!

Türkiye'de konut satışları konut fiyatlarındaki artışa rağmen devam ediyor. Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz artan konut fiyatları ve satış rekorlarını kaleme aldı.Peki Oğuz köşe yazısında hangi konulara açıklık getirdi

Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz, artan konut fiyatlarına rağmen yaşanan konut satış rekorlarını değerlendiren yazısını "Alım gücü düşüyor konut satışları artıyor" başlığı altında kaleme aldı. Peki Oğuz köşe yazısında hangi konulara açıklık getirdi. İşte Oğuz'un "Alım gücü düşüyor konut satışları artıyor" başlıklı köşe yazısı...


"Enflasyonun yüzde 70’e dayandığı, dolar kurunun 15,74 liraya yükselerek 16 TL sınırına dayandığı ortamda konut satışları yüzde 38 arttı" diye sözlerine başlayan Oğuz,  "Türk Halkının alım gücü düşerken konut satışları tırmanıyor. İlginç bir durum bu… Zira; “halkı parası var ki konut satılıyor” söylemine sanki delil gibi bu durum kullanılıyor" diye belirtti...

Açıklanan veriler hakkında da bilgi veren Oğuz şunları yazıyor: "TÜİK verilerine bakıyoruz; Nisan’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39’luk artışla 133 bini aşkın konut satılmış. İpotekli satışlarda da durum pek farklı değil; Nisan’da yıllık yüzde 82,9 artarak 32 bin olmuş. Toplam içinde ipotekli satışların payı da yüzde 24 düzeyinde…"

Yabancıya konut satışı ve konut fiyatlarındaki yükselişin gerekçelerini de açıklayan Oğuz şunları yazıyor...

YABANCIYA KONUT SATALIM MI?

Yabancıya konut satış rakamlarına bakınca yüzde 58’lik artış göze çarpıyor. 6 bin 447 konut ile yabancıya satışlar toplam içinde yüzde 4,8’lik pay sahibi… Bu da emlak fiyatlarını yapancı alımlar tırmandırıyor söylemini boşa çıkarıyor. Zira toplam içinde yüzde 5’ten düşük bir paya sahipler.

Yabancıya satışta ilk sırayı İstanbul almış. Antalya ve Ankara izleyen iller. Bir başka gelişme, Rusya-Ukrayna savaşıyla belirginleşiyor. Rusya vatandaşları, Batı’da karşılaştıkları yaptırımların etkisiyle Türkiye’de konut alımına yönelmiş görülüyorlar.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Konut paketlerinin etkisi nasıl olur?

Konut Paketlerinin etkisi zayıf olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut finansmanına yönelik açıkladığı 3 ayrı paketi ilk kez konut sahibi olacaklara ve döviz/altını bozup konut alacaklara düşük faizli kredi imkânı ile üreticiye inşaat tamamlama desteği getiriliyor.

Neden yükseliş yaşanıyor?

Konut fiyatlarındaki yaşanan yükselişin ana nedeni enflasyonun altında kalan faizle yaşanan kurun patlamasının yarattığı maliyet etkisi. İnşaat maliyet endeksi Şubat ayında yıllık yüzde 113 arttı. Konut fiyatları ise yüzde 90 yükseliş kaydetti.


NOT: “TÜRKİYE UCUZ FİYATLAR CAZİP” HİKÂYESİ

Türkiye ucuz, fiyatlar fırsat hikâyesi ile yabancılar için bir kez daha kapılar aralanırken; yerlilerin alım gücü dip seviyelere gerilemiş durumda. Türkiye’nin ucuz ülke olmak istemediği rekabetçi kur ile bir kez daha gündeme gelmişti. Türk Halkı yabancılar için ucuz ülke olmak istemiyor.

Ancak görünen odur ki hiperenflasyon, parası olan için konutu bir tür banka hesabına çevirmiş durumda… TL mevduatı cazip değil, aksine lira taşıyan cezalandırılıyor. Altın, döviz, kripto, araba derken, geleneksel yatırım yine konut oluyor.

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek'in İlk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı!

Arsa almak isteyenlere büyük fırsat! Konya Büyükşehir Belediyesi 24 ay taksitle imarlı arsa satıyor!

Konut fiyatlarının artmasın altında yatan asıl neden, enflasyondan kaçmak isteyenler!

Türkiye'de konut satışları patladı! Rekor Ruslarda!

Tarım Kredi'den çılgın kampanya! Çaykur çay, ayçiçek yağ indirimi! Tarım Kredi Kooperatifi 18 Mayıs 2022 fiyat listesi