08 / 07 / 2024

2018-2024 arasında kiralar 6 kat, konut fiyatları 12 kat arttı! CHP'li milletvekilinden 3 maddede barınma sorununa çözüm

2018-2024 arasında kiralar 6 kat, konut fiyatları 12 kat arttı! CHP'li milletvekilinden 3 maddede barınma sorununa çözüm

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, "2018-2024 arasında kiralar 6 kat, konut fiyatları 12 kat arttı" dedi ve barınma sorunu için çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, Meclis'te konut fiyatları ve barınma sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve çözüm önerilerini sıraladı.  

"Değerli arkadaşlar, konut fiyatlarındaki ve kiralarındaki bu önüne geçilemeyen artışı ve ortaya çıkardığı sonuçları görünce şunu düşündüm: Günümüzden yüzyıllar önce ilkel koşullarda yaşayan insanların da temel sorunları yine beslenme, güvenlik ve barınmaydı. Dönüp bakıyoruz, 21'inci yüzyıla geldiğimiz bugünlerde maalesef ülkemiz bu meseleleri en derin şekilde yaşamaya devam etmektedir" diyen İncesu, "Vatandaşımız helal kazancıyla bir ev alamayacak mı? Emekli olunca bile bir ev, bir araba almak bu ülke insanı için bir lüks mü?" sorularını yöneltti. 

2018-2024 arasında kiralar 6 kat, konut fiyatları 12 kat arttı! CHP li milletvekilinden 3 maddede barınma sorununa çözüm

KONUT FİYATLARI NEDEN ARTTI? 

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, Türkiye'nin bu durumu hak etmediğine dikkat çekerek, vatandaşların kendisini güvende hissedeceği korunaklı alan oluşturma ihtiyacının tabiatında olduğunu dile getirdi ve "Bu nedenle de hükûmetler konut politikalarında ev sahibi olmayı teşvik edip kolaylaştırmaya gayret etmektedir" diye konuştu. 

"Günümüzde modern dünya devletleri vatandaşının ailesiyle daha fazla zaman geçirmesi için çalışma günlerini azaltıyor, yapay zekâyla yaşamını kolaylaştırıyor, destekler sağlıyor ve insanın konfor alanını çoğaltıp huzurunu sağlayacak çalışmalar yapıyor. Aynı zaman diliminde ülkemiz insanı ise karı koca çalışıp maaşının birini kiraya ayırmak zorunda kalıyor, diğer ayda ise elde kalan kısıtlı bütçeyle geçim yolu arıyor" ifadelerini kullanan Özgür Erdem İncesu, her seferinde ülkeyi daha da büyük çıkmazlara sürükleyen ekonomik politikalar sonucunda malzeme ve inşaat maliyetleri ve dolayısıyla sektöre bağlı bütün fiyatların katlanarak arttığını vurguladı. 

CHP'li İncesu, bu sebeple konut üretiminin döngüsünün bozulduğunun ve üretimde aksamalar yaşandığının altını çizerek, şu an ise durma noktasına geldiğini belirtti. 

2018-2024 arasında kiralar 6 kat, konut fiyatları 12 kat arttı! CHP li milletvekilinden 3 maddede barınma sorununa çözüm

2018-2024 ARASINDA KİRALAR 6 KAT, SATILIK FİYATLAR 12 KAT ARTTI

Özgür Erdem İncesu, "Konut arz ve talebinin bozulmasıyla 2018-2024 arası kira fiyatları 6 kat, konut fiyatları ise 12 kat arttı. Yıllar içerisinde sektörün olumsuz etkilendiğini anlamak için 2000 yılı ile günümüz ev sahibi/kiracı oranına bakmamız durumu anlamamız için önemli bir veri olacaktır. 2000 yılında yüzde 64 olan ev sahibi olma oranı 2024 itibarıyla yüzde 56'ya gerilemiştir" bilgilerini verdi. 

Diğer yandan yoğun sığınmacı akını ve onların konut taleplerindeki artışın durumu iyice çıkmaza soktuğunu aktaran İncesu, "Konut giderlerinin hane halkının harcamaları içindeki payının yüksek olması, gıda ve ulaşımda olduğu gibi etkisi çok yönlü olarak enflasyona olumsuz yansımaktadır" diye konuştu. 

"Değerli arkadaşlar, kira oranlarındaki sınırlamanın kalkmasının olası bazı olumsuz sonuçlarının olacağını öngörüyoruz. Bunları, kiraların fahiş ölçüde yükselmesi, sosyal ve ekonomik adaletsizliğin derinleşmesi ve kiracıların konut güvencesinin azalması olarak sıralayabiliriz" diyen CHP'li İncesu, kısa ve orta vadede çözüm önerilerini şu şekilde açıkladı: 

"Kısa ve orta vadede önerimiz şudur: Birçok ülkede olduğu gibi, düşük gelirli kiracılara yönelik
destek programlarını biz de uygulayabiliriz; gayrimenkul sahiplerine makul kira artışları karşılığında vergi teşvikleri yapabiliriz; asıl ve en önemli çözüm olarak ise kuruluş amacından uzaklaştırılan  TOKİ  eliyle sosyal konutlar üretilmesi gerekmektedir. Bu mesele daha da derinleşip yıkıcı sonuçlara sebep olmadan çözüme kavuşturulmalı, vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeliyiz."

Airbnb'deki kiralık ilanlar şaşırttı! İtalya'da 5 gün şato kiralamak Antalya'da 2 gün tatil yapmaktan daha ucuz!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt gayrimenkul sektöründe kayıt dışılığın önüne geçmenin formülünü açıkladı!

Ev sahipleri çaresiz: İhtiyaçtan tahliye için kiracıya para da verilse evden çıkmıyor!


 


Geri Dön