2018 yılında 10 şehir hastanesi açılacak!
2018 yılında kamu-özel sektör işbirliğiyle inşa edilen 10'a yakın şehir hastanesinin tamamlanması ve istihdam yaratması bekleniyor. Sektörün 2018 gündeminde büyük sağlık gruplarının halka arzları ve yurtdışı yatırımlarına hız vermeleri de öne çıkıyor.
2017'de yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle sağlık sektörü yatırımlar açısından sakin bir yıl geçirdi. 2 bine yakın hastanenin faaliyet gösterdiği sektörde, yasal düzenlemelerle hastane işletme lisansı verilmesi zorlaştırıldı. Bu nedenle 2018'de hastane sayısının benzer seviyede kalacağı düşünülüyor. Ancak şehir hastanelerinin tamamlanmaya başlaması sektöre hareket getirecek. Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre; 351 bin kişiye istihdam sağlayan sektörde 2018'de kamu-özel sektör işbirliğiyle inşa edilen şehir hastanelerinden bazılarının tamamlanmasıyla birlikte istihdam artışı bekleniyor.
10 ŞEHİR HASTANESİ
Sağlık Bakanlığı, yap-işlet-devret modeliyle 30'un üzerinde sağlık kampüsü kurmayı hedefliyor. Şu anda sözleşmesi imzalanan 21 proje var. Bu hastanelerin toplam yatak sayısı ise 30 bini geçiyor. 2018 yılında 10'a yakın şehir hastanesinin açılması bekleniyor.
Öte yandan 2016'da yüzde 14,1 'lik artışla 119,2 milyar TL olan sağlık harcamalarının, 2017'de yüzde 27,9'lik artışla 152,5 milyar TL'yi bulduğu tahmin ediliyor.
2016'da sağlık sektöründe 13 milyon dolarlık hacme sahip 13 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmişti. 2017'de işlem sayısı 11 'e gerilerken işlem hacmi de düştü. 2018'de ise bazı büyük özel hastane gruplarında beklenen süreçlerin tamamlanmasıyla 2017 performansının üzerine çıkılabileceği tahmin ediliyor.
2018'de halka açılmaların dikkat çekmesi bekleniyor. Liv Hospital, Medical Park ve VM Medical Park olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatıda toplayan MLP Çare ile 11 büyük hastane, iki tıp merkezi ve bir wellness merkezine sahip olan Memorial Sağlık Grubu gibi büyük grupların halka açılması öngörülüyor.
YURTDIŞI ATAĞI
2018'de sektördeki büyümenin yurtdışında da devam edeceği tahmin ediliyor. Acıbadem Sağlık Grubu'nun Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Makedonya ve Hollanda'da da yatırımları var. Medicana Sağlık Grubu da yurtdışına açılmayı gündemine aldı. Sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde birçok hastane zincirinin yurtdışında yatırıma soyunacağını vurguluyor.
UFUK EREN EY TÜRKİYE SAĞLIK VE YAŞAM BİLİMLERİ SEKTÖR LİDERİ
"Sağlık turizmi çalışmaları sürüyor"
"Türkiye en fazla hastayı Almanya, Azerbaycan, Irak gibi ülkelerden çekiyor. Sağlık turizmini geliştirmek amacıyla stratejiler ve eylem planları hazırlanıyor. Ülkemizdeki hizmetlerin yurtdışında tanıtımı için Sağlık Bakanlığı ve özel kuruluşlar çalışmalarını 2018'de de sürdürecek. Yabancı hastaların aldıkları hizmetin kalitesinin artırılması hedefiyle hasta takip sistemlerinin geliştirilmesi, hizmet kalitesinin standardizasyonu, aracı kurumlar düzenlemeleri gibi konularda bakanlık bünyesinde kapsamlı çalışmalar devam ediyor."