27 / 04 / 2024

2020 kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler?

2020 kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen bölgelerde kira yardım süresini 36 aydan 48 aya kadar uzattı. Peki kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yardımına nasıl başvurulur? Kira yardımı başvuru şartları neler? İşte detaylar...



Ülkemizde koronavirüsü salgınıyla mücadele kapsamında devlet kira yardımında değişikliğe gitti. Bakan Kurum tarafından başlatılan süreçte, kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen yerlerde kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşlar ise 'e-Devlet kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?' sorusunun cevabını araştırıyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile e-devlet sistemine giriş yaparak yardımdan faydalanacak olan vatandaşlar, kira yardımı başvurusu ekranından işlemlerini tamamlayarak hak sahibi olmak istiyor. Buna göre, e-Devlet kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? 2020 kira yardımı nasıl alınır, koşulları neler?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koronavirüs salgını sebebi ile kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen yerlerde kira yardımı yapılacağını açıklamıştı. Ülkemizde koronavirüsü salgını nedeniyle mağduriyetin en aza indirilmesi için vatandaşlar kira yardımına başvuruyor. Henüz başvuruda bulunmamış olanlar ise başvuruların nasıl yapılacağını araştırıyor. İşte kira yardımıyla ilgili detaylar...

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen bölgelerde kira yardım süresini 36 aydan 48 aya kadar uzattı. Alınan karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kira yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlar e-Devlet kira yardımı başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. 

Kira yardımı başvuruları birçok işlemin yapıldığı e-Devlet sisteminden gerçekleştirilebiliyor. 

e-Devlet'in "Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması" bölümünden başvuru işlemi yapılıyor. Vatandaşların öncelikle T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapmaları gerekli.

Daha sonra açılan pencere üzerinden "Uygulamaya Git" sekmesine tıklanıyor. Sonra "Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz." uyarısı veriliyor. Bu ekran üzerinden istenilen bilgileri doğrulamak gerekiyor. 

KİRA YARDIMI YAPAN KURULUŞLAR NERELER?

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması amacı ile pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı yapılmaktadır. O kurumlar şu şekilde: 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler,

Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,

Belediyeler,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL' ye varan kira yardımları sağlanıyor.)

Sivil Toplum Kuruluşları,

Özel Vakıflar ve dernekler,

Gönüllü kuruluşlar ya da şahıslar.

Kira yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılıyor. Gerekli şartları taşıyan kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira yardımı alabiliyor. Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılıyor. Kira yardımı ve diğer yardımlardan faydalanılabilmesi için, yardıma muhtaç şahısların bireysel başvuruda bulunmaları gerekli. Ancak belediyeler tarafından bu kişilerin tespiti ile şahısların başvurması gibi bir koşul aranmaksızın da yardım yapılabilmekte. Kira yardımlarından faydalanmak için aile büyüğünün başvuru yapması gerekiyor. 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

- T.C. kimlik fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Gelir belgesi
- Muhtarlıktan alınacak olan fakirlik kağıdı

Bu evraklar ile birlikte SYDV'lere giderek başvuru yapılabilir. Bunların yanı sıra kira yardımı talebi olduğuna ilişkin bir dilekçe hazırlanmalı. Başvuru yapmaya gittiğinizde aile fertlerine ilişkin sorular sorulabilir. Ya da vakıf bünyesinde bulunan kurul tarafından yerinde inceleme de yapılabilmekte. Yapılan incelemede ailenin nasıl bir yaşantı içinde olduğuna bakılmaktadır. İncelemeler sonucu mütevelli heyet tarafından bir rapor hazırlanmaktadır.

Devletten ihtiyacı olana 960 liralık kira desteği!

2020 Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu!


Geri Dön