Emlak Terimleri

2021 emlak vergisi muafiyeti!

Milyonlarca mülk sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri başladı. Peki kimler emlak vergisinden muaf tutulacak. İşte 2021 emlak vergisi muafiyeti...

2021 emlak vergisi muafiyeti!
1986 yılından beri belediyelere ödenen emlak vergisinin, mülk sahipleri tarafından her yıl düzenli olarak ödenmesi şartı bulunuyor. Türkiye sınırlarında gayrimenkulleri bulunan vatandaşlar, her yıl iki kere emlak vergisi ödemesi yapıyor. Yılda iki kez olmak üzere emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri başladı. 

2021 emlak vergisi ne kadar?

2020 yılından önceki yıllarda emlak vergisi mükellefi olanların 2021 yılına ait emlak vergisinin tarh ve tahakkukunda esas alınacak vergi değerinin (matrahın) hesabı ile bina, arsa veya araziye 2020 yılında malik olunması halinde mükellefiyetin başlangıç yılı olan 2021 yılı vergi değerinin hesabı bu Tebliğde belirtilen esaslar kapsamında yapılıyor. Emlak vergisine konu olan taşınmazlara her sene "yeniden değerleme oranı" uygulanarak emlak vergisi hesaplanıyor.

2021 emlak vergisi hesaplama

Emlak değeri, bina, arsa ve arazilerinin 2021 yılı vergi değerleri, 2020 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 9,11/2=yüzde 4,555 oranında yükseliyor.

2021 emlak vergisi muafiyeti!

Her sene belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi tek seferde ya da iki taksitle ödenebilir. Yılda 2 kez olmak üzere emlak vergisinin ilk taksiti Mart, ikinci taksidi ise Kasım'da ödeniyor. Ancak emlak vergisinden muaf olan kişiler, bu vergiyi ödemiyor. Emlak vergisinde muafiyet için evin brüt metrakesinin 200'ü geçmemesi, mükellefin  tek meskene sahip olması şartı bulunuyor.

Emlak vergisi muafiyeti 2021 şartları

 - Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 
- Emekliler 
- Hiçbir geliri olmayanlar 
- Şehit yakınları 
- Dul ve yetimler 
- Gaziler 
- Ev hanımları

Emlak vergisi 2021 muafiyeti başvuru

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanılması için vatandaşların muaf olunacak koşulların tümünü karşılaması durumunda gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak, bu durumu bildirmesi muafiyet için yeterli oluyor. Başvurularda bu durumdan habersiz emlak vergisi ödediyseniz eğer son 5 yılda ödenilen emlak vergisi iadesi talep edilebiliyor.

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneği 2021

TEK MESKENİ OLAN ( İNTİFA HAKKINA SAHİP OLANLAR DAHİL ) EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE AİT FORM

TARİH …./…./2021

T.C.

............ BELEDİYE BAŞKANLIĞI

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.

Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıklar ibarettir.

Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenimin dışında başka meskenim bulunmamaktadır.

Bu meskenim muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.

Yukarıda  bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.

ADRES                                                          

MÜKELLEF

Adı ve Soyadı
( İMZA)

GAYRİMENKULÜN :

Bina Vergisi Sicil No: ………………………….
Belediyenin Adı        : ………………………….
Mahallesi                  : ………………………….
Cadde ve Sokağı      : …………………………..
Kapı ve Daire No     : ………………………….

Pafta No                                
Ada No                           
Parsel No

Emlak vergisi 2021 ne kadar?

Emlak vergisi muafiyeti 2021!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com