03 / 05 / 2024

2021 gayrimenkulde değişim ve dönüşüm yılı olacak!

2021 gayrimenkulde değişim ve dönüşüm yılı olacak!

2020, pandemi nedeniyle birçok sektörün negatif etkilendiği ve dengelerin değiştiği bir yıl oldu. Franchise ekosistemi ise trendleriyle bu krizden en az hasarla kurtuldu. Franchising'e olan ilgi artıyor. Türkiye'de franchising veren en büyük 100 şirketin 2021 hedefi ise 2 bin 653 franchise şirket...



2020, pandemi nedeniyle birçok sektörün negatif etkilendiği ve dengelerin değiştiği bir yıl oldu. Franchise ekosistemi ise içinde barındırdığı trendlerle bu krizden en az hasarla kurtulmayı başardı. Franchising'e olan ilgi artarak devam ediyor. 2020'de franchise sistemi ile büyümek isteyen markaların yanı sıra pazara yeni giriş yapacak giriişimcilerle ekosistemin büyümesi bekleniyor. Türkiye'de franchising veren en büyük 100 şirket, 2020 sonunda 9 bin 548 şubeye ulaştı. Bu markaların 2021 sonunda açmayı hedefledikleri franchise işletme sayısı ise 2 bin 653. 

Ekonomist'ten Burcu Tuvay ve Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre; pandemi tüm dünya ekonomilerinin kurallarını derinden etkilerken sistemin ezberlerini de silip adeta yeniden yazmaya başladı. Her şeyden önce özellikle beyaz yaka profilinde girişimci olma isteği arttı. Farklı, karlı ve yeni dönem için mantıklı iş modelleri ön plana çıktı. Franchise sisteminin getirdiği pek çok avantajla birlikte artık bilinçli girişimci markaya yatırım yaparken karlı ve sürdürülebilir olmasının dışında pazarda farklı ve talep edilir konseptler aramaya başladı. Yeni dünya düzenine uygun olması ve talep görmesi, markanın dijitalde olan varlığı, teknoloji alt yapısı, markayı franchise ekosistemi içinde farklılaştırdı. 

GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞI

Yeme içmenin yanı sıra gayrimenkul de bu süreçte ilgi gören sekötrler arasında yer aldı. Gayrimenkul danışmalığı işine giren girişimci sayısı artarken, sektörde uzmanlaşma ön plana çıkmaya başladı. RE/MAX ve Altın Emlak gibi şirketler sistemlerine yeni şirketleri eklemeye devam ediyor. Arsa arazi alanında uzmanlaşın Uparazzi Franchising Yönetim Danışmanı Hakan Erilkun, "Biz bu süreçte olumlu etkilendik. Zira tüm dünya gibi ğlkemizde de aslında deyim yerindeyse kentsel dönüşümden kırsal dönüşüme hızla artan bir dalga yaşandı ve biz bu süreçte iş yoğunluğuna yetişemez halde faaliyet gösterdik. Önümüzdeki dönemde sektörde niş alanlar olacaktır" diyor. 

JONES LANG LASALLE TÜRKİYE YÖNETİM KURULU BAŞKANI AVİ ALKAŞ 

"AVM'LERDE RENOVASYON HIZ KAZANACAK"

"Pandemi döneminde kapalı alan oranı daha yüksek olan AVM'lerin daha fazla etkilendikleri gerçeği ortada. Kapı giriş sayıları göreceli artış gösstermekle birlikte halen pandemi öncesine erişilemediği gibi, ortalama kalış sürelerinde azalma ve alışveriş eğilimlerinde farklı paketli ürünlere yönlenme gözleniyor. Giderek gerçekleştirme olasıkları azalma eğilimine girse de, yine de yeni planlanacak AVM'ler için açık alan oran ve kurgulanması artma durumuna girdi. AVM'lerdeki renovasyon projelerinin hız kazanması bekleniyor. 2020'nin üçüncü çeyreğinde, birincil (en yüksek) ortalama kira metrekare başına 70 Euro eşdüzeyi olarak görülüyor. Ancak, sektör/şehir/ilçe bazında ortalama kira seviyelerinde farklılık ve özel perakendeci yaklaşımları gözleniyor. Olası fırsatlar için biraz daha beklenmesi durumu geçerlidir"

RE/MAX: 50 YENİ OFİS AÇACAK

Türkiye'de 237 ofis ve 4 bine yakın gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteren REM/MAX, 2021 yılında da büyümesine devam edecek. Şirket, 2021 yılında 50 yeni ofis açmayı planlıyor. RE/MAX Akademi sayesinde en eğitimli danışmanları bu çatı altında birleştirdiklerini söyleyen RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, "Şu anda RE/MAX sisteminde 30 bin adet sözleşmeli aktif portföy bulunuyor. Bu gneiş aile, inanılmaz network avantajı sağlıyor. Ve gayrimenkullerinizin en hızlı şekilde satışının gerçekleşmesini sağlıyor" diyor. Markanın franchise giriş bedeli açılacak bölge ve şehire göre 98 bin 500 ile 160 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Royalty ve reklam katkı payı oranı, toplam yüzde 10 olarak belirlenmiş durumda. Şubeler için aylık ciro hedefi ise 250 bin TL ile 300 bin TL arasında değişiyor. RE/MAX, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da büyümeyi hedefliyor. Murat Goldştayn, "Pandemi döneminin en başında çok hızlı aksiyon göstererek, teknolojik anlamda bu sürece çok hızlı adapte olduk. Teknolojiye yatırım yaptık. Online seminerlerle girişimci adaylarına ulaştık" diyor.  

Altın Emlak: Değişim yılı olacak

Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik sonrası gayrimenkul sekötründe çalışmak isteyenlere yeni deneyim, eğitim ve mezuniyet şartları getirildi. Şirketler de yeni döneme hazırlık yapıyor. Bu sürece en hazır şirketlerden olduklarını söyleyen Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Olcay Selvi, şöyle konuşuyor:

"Emlak işletmeciliğinde ve franchise süreçlerinde bu yeni dönem için dört fazlı satış öngörüsüne geçiyoruz. Potansiyel yeni müşteri oluşturma, nitelik ihtiyaç analizi ve teklif - müzakere süreçlerini günümüz ihtiyaçlarına göre tekrar ele alafrak iş ve iş akışlarımızı revize edeceğiz. Özellikle  2021 gayrimenkul sektöründe büyük kırılmaların, değişim  ve dönüşümün yılı olacak." Bu döneme hazırlıklı giren Altın Emlak, 2021 yılında büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. 103 franchise temsilciğili olan şirket, 2021 sonuna kadar 30 yeni temsilcilik açmayı planlıyor. Altın Emlak'ın franchise giriş bedeli 50 bin TL. Royalty talep etmeyen şirketin şubeler için aylık ciro hedefi 100 bin TL'ye ulaşıyor. Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Sakarya'da büyümeyi hedefleyen şirket yurt dışında da planlar yapıyor. Olcay Selvi, yurt dışında 6 şube açmayı hedeflediklerinini söylüyor.


Geri Dön