Ekonomi

2022 demir cevheri fiyatı yükselecek mi?

Demir cevheri fiyat tahminlerinin ne olacağı merak ediliyor. 2022 yılının demir cevheri fiyatlarında yükselecek mi yoksa azalacak mı araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte detaylar!Salgın sonrası artan talep ve Rusya kaynaklı kesintiler yüzünden 2022 maden fiyatlarının hangi yönde ilerleyeceği sorgulanıyor

Demir cevheri için Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, vadeli maden fiyat tahminlerini açıkladı. Salgın sonrası artan talep ve Rusya kaynaklı kesintiler yüzünden 2022 maden fiyatlarının hangi yönde ilerleyeceği sorgulanıyor. İşte 2022 demir cevheri fiyat tahminleri…

2022 DEMİR CEVHERİ FİYATLARI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, vadeli maden fiyat tahminlerini yükselttiğini bildirdi. Salgın sonrası artan talep ve Rusya merkezli arzdaki kesintilerden dolayı kısa vadeli maden fiyat tahminlerini yükselttiğini duyurdu. Fitch Ratings, 2022 yılı için demir cevheri fiyat tahmini 110 dolar/mt’dan 120 dolar/mt’a çıkarttı. Fiyatlar Çin’de uygulanan politikalar ve düşük talepten ötürü çelik üretiminin düşmesine rağmen Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan dolayı artan tedarik endişeleri ve Brezilya ile Avustralya’nın sevkiyatının mevsimsel olarak düşmesi ile destekledi. Fitch Ratings, düşük maliyetli demir cevheri arzının 2 ile 3 yıl içinde piyasada arz fazlasına neden olacağını duyurdu.

2022 taş kömürü fiyat tahmini ise 300 dolar/mt’dan 400 doalr/mt’a, bir sonraki yıl fiyat tahmini ise 160 dolar/mt’dan 200 dolar/mt’a yükseldi. 2022 yılı için nikel fiyat tahminleri de 20.000 dolar/mt’dan 25.000 dolar/mt’a yükseldi.

DEMİR FİYATLARINA ÇİN ETKİSİ

Demir, çelik üreticilerinin Çin’de talep görünümü hakkında artan karamsarlık sebebiyle yüksek fırınların boş kalmasından dolayı bu yılki karlarını geri vererek haftanın ilk işlem gününde vadeli piyasalarda yüzde 11’e varan düşüş kaydetti. Demir tüketiminin Çin’de düşüş gösteren gayrimenkul piyasası ve ülkenin coronavirüs önlemlerinden dolayı ciddi düşüş yaşadığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz ay pandeminin azaldığına dair işaretlerle ekonominin toparlanacağına dair iyimser bir hava meydana gelmişti. Bu hava geniş çaplı test uygulamaları ve yeni kapanmaların yaşanabileceğine dair sabit bir tehlike nedeniyle değişti.

Tangshan’daki yüksek fırın üretim oranları geçtiğimiz hafta Mayıs ortasından beri en düşük seviyesine gerilerken Mysteel geçtiği bir notta daha fazla çelik üretim tesisinin düşük marjlar nedeniyle üretime ara vererek bakım kararı aldığını söyledi.