Ekonomi

Tonu 40 bin dolar! Altına rakip geliyor!

Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, bor hakkında da bilgilendirme yaptı. Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı: Bor karbürün tonu 40 bin dolar. Cevher olarak satıldığında 200 dolardan satılıyor! İşte haberin detayları... Stratejik öneme sahip olan bu tesisin temeli Türkiye için çok önemliydi

2019 yılının ekim ayında, ileri teknoloji üretimle hizmet verecek, savunma sanayimizin gücüne güç katacak ve ülkemize katma değer kazandıracak olan Balıkesir Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi için tarihi bir gün gerçekleşti. Stratejik öneme sahip olan bu tesisin temeli Türkiye için çok önemliydi.

Bor Karbür Üretim Tesisinin açılışı ülkemiz açısından çok önemliydi. Çünkü bor karbür (B4C), yüksek sıcaklığa dayanması, sertliği, fiziksel mukavemeti ve düşük yoğunluğuyla (hafifliğiyle) endüstriyel açıdan çok önemlidir. Ayrıca birçok kimyasal reaksiyona karşı direnci çok yüksektir.

Bor Karbürün kullanım alanlarına bakacak olursak; askeri amaçlı uygulamalarda, zırh malzemelerinde, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda nötron tutucu olarak bor karbür kullanımını çok sık görürüz.

Ayrıca, bor karbür, taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yelekler, zırh levhalar gibi birçok savunma sanayi ürününün yerli üretiminde de kullanılması planlanıyor.

Dünya çapında yılda yaklaşık 12.000 - 15.000 ton bor karbür üretilebilmektedir. Piyasayı domine eden üretici ülke Çin olup, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore ve İngiltere’de bor karbür üretimi yapılmaktadır.

Balıkesir Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştiriliyor ve yaklaşık 25 – 30 milyon dolar değerinde bir ürün ortaya çıkartılıyor.

✓ Bordan elde edilen katma değer; borik asit gibi rafine ürünlerde 3 katına,

✓ Bor karbür gibi ürünlerde 150 katına,

✓ Bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımı ve nükleer gibi sektörlerde ise 500 katına, hatta 2.000 katına çıkarılabilmektedir.

Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından düzenlenen "İkinci Maden Kurtarma Yarışması" kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, bor hakkında da bilgilendirme yaptı.

“Bor, Türkiye'de uzun yıllar cevher olarak yani çıkarıldığı gibi ham halde ihraç edilmiş. Sonraları borik asite dönüştürülerek ihraç edilmiş. Borik asitin tonu ise 800 dolar civarında. Tesislerde boru, borik asite, daha sonra da karbüre dönüştürüyoruz. Bununla ilgili fabrikamız ise ocak ayında açılıyor. Bor karbür fabrikası. Bor karbürün tonu 40 bin dolar. Cevher olarak satıldığında 200 dolardan satılıyor." ifadelerini kullandı.