Emtia piyasasında neler oluyor? Demir cevheri ben buradayım dedi
Çin’de emlak krizinin ardından açıklanan destek fonu haberinin ardından demir cevheri değer kazandı. İki günde yüzde 7’nin üzerinde bir yükseliş gözlenirken demir cevheri bin doları aştı. Singapur’da vadeli kontratlar bugünle birlikte yüzde 4 yükselişle ton başına 107,95 dolara yükseldi.Çin Devlet Konseyi geçen hafta baskı altındaki 12 konut şirket için yeni bir fon açıklamıştı
Çin’in sıkıntılar yaşanan emlak sektörünü desteklemek için fon oluşturacağı haberiyle birlikte demir cevheri fiyatları iki günde yüzde 7’den fazla yükseldi.
Çin Devlet Konseyi geçen hafta baskı altındaki 12 konut şirket için yeni bir fon açıklamıştı. Çin Kalkınma Bankası’ndan 50 milyar yuan yaklaşık 7,4 milyar dolar temin edilmiş, bu rakamın 300 milyar yuan’a kadar da çıkabileceği ifade edilmişti.
Essence International analisti Steve Wong “Hükümet konut alıcılarının güvenini onarmak ve konut alımlarını yeniden artırmak istediğine dair sinyaller veriyor.” yorumunda bulundu.
Singapur’da vadeli kontratlar da bugün yüzde 4 yükselişle ton başına 107,95 dolara tırmandı. Demir cevheri ise Mart’taki zirvesinden bu yana yüzde 35 düştü.
ALTIN VE GÜMÜŞ DÜŞÜYOR
Öte yandan geçtiğimiz hafta 19,39 dolarla son 1 yılın en düşük seviyesini test eden gümüşün fiyatı ons başına 19,9 dolardan işlem gördü. Altın da yüzde 0,3 değer kaybı ile ons başına bin 806 dolarla kritik seviye olan bin 800 doların hemen üzerinde işlem gördü.
Londra’da emtia borsalarında işlem gören metalleri listeleyen sepet 2008’de mali krizinden bu yana en kötü çeyreğini yaşadı.
RİSKLER SÜRÜYOR
Fiyatlarda son haftalarda seyreden düşüşe rağmen pek çok ürün tarihsel yüksek seviyelerinde seyretmeye devam ediyor. Bununla birlikte de enerji fiyatlarında jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan sorunlar da henüz çözülmüş değil.
ABD’de ham petrolü varil başına 120 doların üzerindeki zirvelerden düşerek 110 doların altına gerilese de hafta başında tekrar 112 dolar civarına indi.
Ancak bazı yatırımcılar fiyatlardaki son düşüşü ABD Merkez Bankası’nın ekonomiyi yavaşlatma çabalarının talebi azalttığı yönünde bir işaret olarak değerlendiriyor.