19 / 05 / 2024

2022 ÖTV matrahı ne kadar? Matrah ne demek?

 2022 ÖTV matrahı ne kadar? Matrah ne demek?

2022 ÖTV matrahına dair vatandaşlar sorular sormaya devam ediyor. Bunlardan biri de “2022 ÖTV matrahı ne kadar?” sorusudur. İşte merak edilenler!



MATRAH NE ANLAMA GELİYOR? MATRAH NEDİR?

Matrah, vergilendirmeye esas olarak elde edilecek kazancın belirlenmesinde temel alınır ve bir gelirin üzerindeki giderler düşürülüp elde edilen tutar üzerinden hesaplanma işlemidir. Bu şekilde matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı ortaya çıkacak.

2022 ÖTV MATRAHI NE KADAR?

Motorlu araçlar için Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV motor hacmi ve satış fiyatına göre değişiklik göstermektedir. Katma Değer Vergisi (KDV) de tüm motorlu taşıtlar için istisnalar dışında yüzde 18’dir ve KDV, ÖTV’li tutar üzerinden hesaplama gerçekleşir. En güncel ÖTV oranları 13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5096 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince belirlenmiştir.

MATRAH DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Matrah düzenlemesinin gelip gelmediği neredeyse her gün araba almayı düşünen vatandaşlar tarafından sorgulanmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 21 Kasım Pazartesi günü Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileri ile bir toplandı. Yapılan görüşmeden hemen sonra da matrah düzenlemesi hakkında konuşan Bakan Nebati, uygulamanın 1 Aralık itibarı ile hayata geçirileceğini açıkladı.

MATRAH DÜZENLEMESİ İLE ARAÇ FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah düzenlemesi hakkında ÖTV oranları sabit tutulmayı amaçlanıyor, ÖTV oranları sabit tutulacak ve matrah genişletilip, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Bu indirim ile birlikte ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da aşağı çekilecek.

Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?

Normal şartlarda ne zaman emekli olurum?

TOGG fiyatı ne zaman açıklanacak? TOGG en fazla kaç basar?


Geri Dön