29 / 04 / 2024

2023 erken emeklilikte yeni gelişme! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

2023 erken emeklilikte yeni gelişme! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

TBMM’nin gündemine gelmesi beklenen yeni emeklilik reformunda ayrıntılar belli oldu. SGK ile Bağ-Kur prim eşitlemesi neticesinde 1 milyondan fazla esnaf beş sene erken emeklilik hakkı kazanacak. 2008 yılından önce sigortalı olanlar için son 3,5 seneye bakılarak gerçekleştirilen hesaplama sona erecek



Bağ-Kur kapsamındaki 1 milyon esnafın erken emekliliğine kapı aralayacak düzenlemede küçük esnaf, 9 bin gün yerine 7.200 günden emekli olma hakkı elde edecek.

Bu sayede, küçük esnaf beş sene önce emekli olma şansını elde edecek. Kapsamın netleşmesinde esnafın yanında çalışan işçi sayısı basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi özellikler göz önünde bulundurulacak.

2023 erken emeklilikte yeni gelişme! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

Fakat kapsamın genişletilerek tüm Bağ-Kurluları kapsaması da gündemdeki yerini aldı.

Yeni Asır'ın haberine göre, 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 arası sigortalı olan Bağ-Kur'lu vatandaşlarda gün sayısı şartı hem kadın hem erkeklerde 25 sene yani 9 bin gün olarak belirlendi. Fakat yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartı ile uygulandı.

Yeni düzenleme bu sayede hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartını 9 bin günden 7200'e düşecek. 7200 prim gününü sağlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş şartını karşılıyorsa emekli olabilecek.

İşte erken emekliliğe ilişkin diğer detaylar...


Geri Dön