Vergi

2023'te emekli olan EYT'liler bu yıl emlak vergisi ödemeyecek!

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri ay sonunda sona erecek. 2023 yılında emekli olan EYT'liler bu yıl emlak vergisi ödemeyecek. İşte detaylar...

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisinin 2. taksitleri için ödeme süresi 31 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek. Emlak vergisinde peşin ödemelerin de söz konusu bu süre içinde yapılması gerekir. Taksitli ödeme durumunda 2. taksit kasım ayında ödenir.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, emeklilere uygulanan emlak vergisi muafiyeti ile ilgili detayları kaleme aldı. İşte Ahmet Kıvanç'ın o yazısı...

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisinde bazı vatandaşlar için muafiyet uygulanıyor. Hiçbir geliri olmayan vatandaşlar ile gelirleri yalnızca emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlardan, engellilerden, gazilerden, şehitlerin dul ve yetimlerinden emlak vergisi alınmıyor.

Fakat, bu kişilere emlak vergisi muafiyeti uygulanabilmesi amacıyla konutun mesken olarak kullanılması, tek konut olması ve brüt 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor.

2023 YILINDA EMEKLİ OLAN EYT’LİLER BU YIL FAYDALANACAK

İlk kez emekli olanlar, emekli oldukları tarihi takip eden seneden itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanıyor. Geçen sene emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında emekli olan EYT’liler de 2024'ten itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecekler. Bu sene emekli olanlar ise gelecek seneden itibaren faydalanmaya başlayacaklar.

BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR

Yeni emekli olanların emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için belediyeye başvurmaları gerekli. Başvuruları yaparken “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurmak yeterli oluyor.

ÇALIŞAN EMEKLİLER FAYDALANAMAZ

Geçen sene emekli olan EYT’lilerin yaklaşık olarak yarısı sigortalı şekilde çalışmaya devam ediyor. Emekli olup da çalışmayı sürdürenlerin sayısı 1,9 milyon kişiyi buluyor.

Çalışmayı sürdüren emekliler emlak vergisi muafiyetinden faydalanamaz. Muafiyetten faydalanabilmek için ayrıca herhangi bir işte çalışmamaları, 2023'te elde etmiş oldukları faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin 150 bin TL'yi geçmemesi gerekli.

Gelir getirmeyen dükkan, arsa ve araziye sahip olan EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanmasında bir engel yok.

KİRAYA VERİLEN KONUT İÇİN MUAFİYET VAR MI?

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için konutta bizzat oturma zorunluluğu yok. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermekle beraber kendisi de kirada oturanlar veya bedel ödemeksizin aile üyelerine daimi şekilde kullandıranlar da emlak vergisi muafiyetinden faydalanırlar. Fakat, evi kiraya verip eşinin ya da çocuğunun evinde oturanlar muafiyetten faydalanamazlar.

Emlak vergisi muafiyetinden, 200 metrekareyi geçmeyen konutta hissesi olan emekliler hisseleri oranında faydalanıyor. Sahip olduğu konutunun dışında miras kalan başka bir evde hissesi olanlar ise emlak vergisi muafiyetinden faydalanamaz.

Yazlık konutu olan emekliler mesken şeklinde kullandıkları ev için muafiyetten faydalanamıyor. Yazlıktan başka konutu olmayan emeklilerin yazlık evde vergi muafiyetinden faydalanabilmesi için burada sürekli ikamet ediyor olması gerekir. Yazlıkta sürekli şekilde oturulduğu elektrik ve su faturasıyla kanıtlanabilir.

DUL VE YETİMLER DE FAYDALANIYOR

Ölen eş ya da anne babadan dolayı dul, yetim aylığı bağlanmış olanlar da brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskenleri bulunması halinde muafiyetten faydalanabiliyor.

200 METREKARE HESABI

Mesken şeklinde kullanılan binanın ya da dairenin dıştan dışa yüzölçümü yapılır ve brüt alan bulunur. Dıştan dışa ölçüm yapılamayan hallerde dairenin net kullanım alanları üzerinden brüt metrekare hesaplanır. Net kullanım alanına yüzde 25 ilave edilir.

Kömürlük, kapıcı, sığınak, çamaşırlık ve kalorifer daireleri, garaj gibi eklentilerin arsa payına dahil edildiği yapılarda 200 metrekare hesabında bu alanlar da dikkate alınır.

 

Konut mağdurlarından davullu zurnalı eylem!

Yabancıya konut satışı neden düşüyor? Uzmanlar 'Yabancı düşmanlığı'nı işaret etti! 

Lüks konut projesi Antalya gündeminde! Kira bedelleri 300 bin TL, satılık fiyatları 100 milyona TL'ye kadar yükseliyor!