26 / 08 / 2024

2023'te ev alamayan arsa aldı!

2023'te ev alamayan arsa aldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Türkiye geneli konut satışlarına göre, konut satışlarında yüzde 20'lik bir düşüş yaşandı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Söz konusu verilere göre ülke genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 gerileyerek 93 bin 514 oldu. 

Konut satışlarındaki düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı vatandaşın konut yerine arsa yatırımına yöneldiğini söyledi.

Milliyet'te yer alan detaylara göre, TÜİK verilerini değerlendiren Özelmacıklı, "Kasım ayında konut satışlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.6 oranında düşüş var. Satışlar konutlarda 93 bin 514 oldu.

Aslında sayısal açıdan baktığımızda ekim ayında da 93 bin seviyesinde konut satılmıştı. Bu açıdan bizim yoğun olarak baktığımız ocak-kasım dönemidir. Burada yüzde 14.9 seviyesinde bir azalma var. 1 milyon 87 bin seviyesinde konut satıldığını görüyoruz" diye belirtti.

2023 te ev alamayan arsa aldı!

‘ARSA VE ARAZİLERE İLGİ ARTTI’

Bu açıdan bakıldığında konut satışlarının önümüzdeki ayki verilerle birlikte seneyi 1.2 milyon seviyesinde kapatabileceğini söyleyen Özelmacıklı, "Tüm gayrimenkul satışlarında 2023 yılının konut satışlarından ziyade arsa ve arazi satışlarının daha yoğun olduğu bir dönemi bizlere gösterdi" diye ifade etti.

2023 te ev alamayan arsa aldı!

‘KONUT KREDİSİ HACMİ GERİLEDİ’

Haftalık olarak açıklanan BDDK’nın konut kredi hacminde önemli düşüşler olduğuna dikkati çeken Özelmacıklı, "15 Eylül haftasında 446 milyar Türk Lirası seviyesinde olan konut kredisi hacmi düşüşünü sürdürerek 8 Aralık haftasına 439 milyar Türk Lirası seviyesine geriledi diyebiliriz" şeklinde konuştu.

2023 te ev alamayan arsa aldı!

‘ARSA VE ARAZİLERE YÖNELDİLER’

Konut dışı gayrimenkul satışlarına incelendiğinde arsa ve arazilere daha yoğun bir ilgi olduğunu belirten Özelmacıklı, "Her ne kadar konut satışlarında bu tür düşüşler varsa da arsa ile arazi satışları 2022 yılının aynı dönemine göre bu oranlarda düşüş göstermedi" dedi.

Toplam gayrimenkul satışları incelendiğinde ocak-kasım döneminde satışların 2 milyon 650 bin seviyesine yaklaştığını söyleyen Özelmacıklı, "Bu kapsamda özellikle yıl sonu kapanışının toplam gayrimenkul satışlarında 2.8 milyon seviyesinde olmasını bekliyoruz diyebiliriz" diye ifade etti.

Emlakta 2024 beklentileri!

Emlak ve otomotivde dikkat çeken düşüş! Bakan Bolat rakam verdi!

Türkiye'nin en çok ve en az konut satılan illeri belli oldu!


Geri Dön