Sektörel

2023'te Türkiye'deki her 100 konuttan sadece 3 adeti yabancılara satıldı!

Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, 2023 yılı gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte Arslan'ın konut piyasasına dair açıklamaları...

Gayrimenkulde 14 yıllık sahip olduğu tecrübesi ile konsept geliştirmeden satış sonrası hizmetlere A’dan Z’ye danışmanlık hizmeti sağlayan Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, Londra ve Dubai'deki önemli iş birlikleri yaptıklarını ifade ederek, 2024 yılını da tıpkı 2023’te olduğu gibi büyümeyle kapatmayı planladıklarını açıkladı.

Yurt içinde İzmir, İstanbul ve Bodrum’da, yurt dışında Frankfurt ve Dubai şehirlerindeki ofisleriyle çalışmalarını yürüten Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, gayrimenkul sektörünün 2023 yılını değerlendirerek gelecek yıl için gerek sektör gerek Aremas’a dair bir projeksiyon sundu.

Gayrimenkuldeki son gelişmeleri değerlendiren Vedat Arslan, 2020 Haziran ayından 2022 sonuna kadar süren konut sektöründeki hareketlenmenin nakdin konuta yönlendirilmesi odaklı artış gösterdiğini, bu yılın başında yaşanan deprem ve sıkılaştırma politikaları ile daralmanın kaçınılmaz olarak yaşandığını ifade etti. Arslan; “Yüzde 8‘lere kadar gerilemiş olan Merkez Bankası faizleri geldiğimiz noktada yüzde 40’lara çıkmış durumda, ikinci konutunu isteyenlere yönelik caydırıcı politikalar ile genel yaklaşım neredeyse konut almayın yönünde olmuştur.” diye konuştu.

DARALMAYI DOĞRULAYAN İSTATİSTİKLER 

2021 ve 2022 yıllarında hemen hemen aynı kalarak yaklaşık 1,5 milyon seviyelerinde gerçekleşen konut satışlarının, 2023 yılında 1,1 milyon seviyesinde kapanacağı yönündeki öngörüsünü belirten Arslan, “Bu durum, daralmanın önemli bir istatistiki göstergesi ile karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor.” dedi.

FİYATLAR YÜKSEK, YABANCI TEMKİNLİ

Yabancılara konut satışı hakkında da değerlendirmeler yapan Arslan şöyle konuştu: “Suudi Arabistan, Irak ve İran uzun yıllar lokomotif ülkelerdi ancak Ukrayna savaşıyla beraber Rusların ciddi alım talebine karşı öngörümüz bunun en fazla 1 yıl süreceği yönündeydi. Geçtiğimiz senesonu itibariyle yüksek fiyatların da etkisiyle, hareketlilikte ciddi bir azalma oluştu. 2023 yılında zirvede Rusya olsa da satış adeti bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 45 seviyesinde azalmış durumda. 2022’yi yaklaşık 6 milyar dolarlık satışla kapatan gayrimenkul sektöründe 2023 yılı için bu rakam 4 milyar doları bulamayacak gibi görünüyor."

2023'TE 100 KONUTTAN 3 ADETİ YABANCILARA SATILDI

Dünyada yabancıya satışın en yoğun olduğu ülkelerin İngiltere, Portekiz, ABD, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) olarak sayılabileceğini kaydeden Arslan "Pastanın büyük payı bu ülkelerde ve bu ülkelerin payı en düşük olanında dahi yabancıya satışın toplam satışa oranı yüzde 10’un üzerinde, hatta Dubai de bu oran yüzde 65-70 seviyelerine kadar çıkıyor. Önemli olduğunu düşündüğümüz bir rakam daha var: Dünyada gerçekleşen toplam yabancıya gayrimenkul satışı pazarı yaklaşık 400 milyar doların üzerinde ve Türkiye’nin bundan aldığı pay yüzde 1 bile değil" diye belirtti.

Türkiye'de 2023'te için satılan her 100 konuttan sadece 3 tanesi yabancılara satıldığına dikkati çeken Arslan, "Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle Antalya'da satılan her 100 konutta yaklaşık 20 tanesi yabancılara satılmış durumda" diye bilgi verdi. 

Bu oranın İstanbul'da ise yüzde 6 diyebileceğini ifade eden Arslan, "İstanbul’daki yabancıya konut satış adedi düşük sayılmaz fakat kentte bir ilçesi büyüklüğündeki Dubai’de, yabancıya satışın toplam değerinin 65 milyar dolar olduğu ve Türkiye’nin tamamında bu oranın yüzde 5’ine ancak ulaşabildiğimiz düşünüldüğünde ciddi eksikliklerle karşı karşıya olduğumuzu belirtmek isterim" şeklinde belirtti.

Türkiye'deki konut fiyatlarının yükselmesindeki ana sorun yabancılarmış gibi gösterildiğini ve yatırım yoluyla vatandaşlık veya oturum alanların, düzensiz göç edenlerle(mülteciler) karıştırıldığının altını çizen Arslan, "Oysa ülkemize döviz getiren yabancılarla mültecileri aynı kefeye koyarak yabancıya satışı zorlaştırmak yerine, dövize bu kadar ihtiyaç duyulan bir dönemde bu süreci kolaylaştırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" diye ifade etti.

Bununla beraber yabancıya satış konusunda da; gerek geliştirici gerek aracılık gerekse hukuk ve değerleme tarafındaki tüm paydaşları kapsayacak, onları regüle edecek doğru çözümler ortaya koyarak süreç yönetilmesi gerektiğini söyleyen Arslan, "Ayrıca kamunun da, uluslararası örnekleri gözeterek, vatandaşlık ve altın vize uygulamalarının detaylarını yeniden değerlendirmesi yerinde olacaktır.” diye değerlendirdi.

Ev alıp, kiralamak isteyenler dikkat! Tuzağa düşmeyin! Emlakçılara mutlaka bu belgeyi sorun!