17 / 05 / 2024

2025’e kadar neler planlanıyor? İşte Türkiye’nin ‘elektrik’ senaryosu!

2025’e kadar neler planlanıyor? İşte Türkiye’nin ‘elektrik’ senaryosu!

Türkiye enerjide 2025’a kadar olan süre içinde elektrik enerjisiyle ilgili planını açıkladı. İşte Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından duyurulan o senoryo...



Senaryoda, devreye alınması öngörülen kapasite ise 96,9 gigavat olarak hesaplandı. Elektrik üretiminde kesintili yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 34,2'ye, yenilenebilir enerji kaynaklarının yüzde 54,7'ye, elektrik kurulu gücünde kesintili kaynaklarının payı yüzde 43,5'e, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı da yüzde 64,7'ye yükselecek.

2025’e kadar neler planlanıyor? İşte Türkiye’nin ‘elektrik’ senaryosu!

Esneklik gereksiniminin karşılanabilmesi için batarya kapasitesi yüzde 7,5 gigavata, elektrolizör kapasitesi 5 gigavata ve talep tarafı katılımı 1,7 gigavata ulaşacak.

Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından kasım sonunda açıklanan verilere göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 20 kasımda 204 bin 375 megavatsaate ulaşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı da yüzde 25 olmuştu.

Diğer taraftan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) verilerine göre, ekim ayında lisanslı elektrik üretiminin yüzde 26,9'u ithal kömür santralleri, yüzde 20,3'ü doğal gaz santralleri, yüzde 15,6'sı linyit santralleri ve yüzde 13,8'i hidroelektrik santrallerinden sağlanmıştı. Bunları rüzgar, jeotermal, biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit, fuel-oil ve motorin izlemişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön