28 / 04 / 2024

Zonguldak Santrali, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacak

Zonguldak Santrali, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacak

Zonguldak"ın çatalağzı  beldesinde, yapımı tamamlanan 1360 megavatlık santralde Türkiye"nin elektrik  ihtiyacının yüzde 5"inin karşılanması hedefleniyor



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Eren Holding iştiraklerinden Eren  Enerji"nin yapımını üstlendiği santralin 160 megavatlık dolaşımlı akışkan yataklı  ünitesi geçen yılın Temmuz ayında, 600 megavatlık 2. ünitesi de kasım ayında  üretime geçti.
               
Santralın deneme üretimi süren 600 megavatlık son ünitesinin de kısa  zamanda tam kapasite çalışarak yılda 9-10 milyar kilovat saat elektrik enerjisi  üretmesi hedefleniyor.
               
Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  yeni deneme üretimine alınan 3. ünitenin periyodik çalıştırıldığını ve bazı  ayarlarının yapıldığını söyledi.
               
Santralde tam kapasite üretime geçildiğinde yılda üretilen toplam  enerjinin 9-10 milyar kilovat saati bulacağına işaret eden Orhan, şöyle  konuştu:
               
'Yapımına 2007"de başlanan 1360 megavat kapasiteli kömüre dayalı  santral, Türkiye"nin elektrik ihtiyacının yüzde 5"ini karşılayacak. Santralin 3  ünitesinde kömür tüketimi yılda 3-3,5 milyon ton olacak. Bu kömürü de Türkiye  Taşkömürü Kurumunun çıkarması mümkün olmadığından ithal edeceğiz. Santraldeki  dizayn, kurumun kömürüne uygun yapıldı. Amacımız da yerli ve yabancı kömür  kullanabilmek. şžu anda 1,5 milyar dolarlık yatırım değerine sahip 2 ünitede  üretim başladı, 3. ünitede deneme çalışmaları yapılıyor. O da kısa zamanda tam  kapasiteyle elektrik üretecek. Santralin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından  oluru çıktı, geçici kabulü yapıldı.'
               
-BACALAR AVRUPA NORMLARINDA-
               
Orhan, santral yatırımlarının ileri teknoloji kullanılarak Avrupa  mevzuatlarına uygun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
               
'İnşa edilen 2 bacadan birinin Avrupa normlarına uygun olması için 120  metreden 150 metreye, 150 metre olanı da 180 metre uzunluğa çıkardık. Bunlardan  duman çıktığını göremezsiniz. Ölçümleri her saat başı otomatik yapıyor,  sonuçlarını da İl çevre ve Orman Müdürlüğü ve ilgili bakanlığa iletiyoruz.  çevreye duyarlı yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Zaten firmamızın misyonu ve  vizyonu bu yöndedir. Eren Holding çevreyi kirletmeme konusunda hassas olduğu için  santralden çıkacak kül konusunda belirli çimento fabrikaları ile bağlantılar  kurduk. Külün büyük bölümü o fabrikalarda kullanılacak.'
               
-EREN ENERJİDEN LİMAN YAPIMI-
               
Kentteki karayolu uygun olmadığından ithal kömürün getirilmesi amacıyla  beldeye yakın Muslu mevkisinde yıllık 7,5 milyon kapasiteli liman yaptıklarını  anlatan Orhan, şöyle devam etti:
               
'Santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak amacıyla 170 bin DWT"lik  gemilerin yanaşabileceği Karadeniz Bölgesi"nin en büyük limanı inşası devam  ediyor. İthal edilen kömür, limandan konveyör hattı ile santrale gelecek. Liman 3  iskeleden oluşuyor. Birinci iskeleyi devreye aldık, 70-80 bin tonluk gemiler  yanaşabiliyor. şžu anda 70 bin tonluk 2 gemi yükünü boşalttı. 2. ve 3. iskele de  önümüzdeki birkaç ay içinde tamamlanarak faaliyete geçecek. Santral ve liman  inşaatı 2,4 milyar dolara mal olacak. Yatırımlar tam kapasite hizmete girdiğinde  yaklaşık bin 200 kişi, yan sektörlerin açılması durumunda da 4 bin civarında  kişiye istihdam sağlanacak.'
               
Orhan, santral inşaatında taşeron firmada 1852 ve kendi bünyelerinde 490  olmak üzere 2 bin 342 kişi çalıştığını kaydetti.
AA


Geri Dön