AVM

2025’ten itibaren AVM’lerde el değiştirmeler başlayacak!

Esas Gayrimenkul COO’su Nevzat Yavan yaptığı açıklamada sermayeye ulaşımın rahatlaması ve bazı yatırımcıların elindeki varlığı satmak istemesi sebebiyle 2025 yılından itibaren AVM’lerde el değiştirmelerin başlayacağını söyledi.


AVM’lerin gündeminde el değiştirme ve dönüşüm var. Sektörde işletme, yönetim ve danışmanlık hizmeti veren Esas Gayrimenkul’ün COO’su Nevzat Yavan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Gelecek seneden itibaren alışveriş merkezlerinde satış işlemleri ve el değiştirmeler hızlanacağını söylerken, kategori karmasının değişeceğini belirtti.

Ekonomim’den Yener Karadeniz imzalı habere göre 450’ye yakın alışveriş merkezi ve 14 milyon metrekare kiralanabilir alana sahip sektörde geri dönüş süresi son senelerde50 yılı aşmıştı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre TL gelire karşılık döviz üzerinden finansman maliyeti sebebiyle borçlarını çevirmekte zorlanan pek çok alışveriş merkezi bankalara geçmiş, yatırım hızı azalırken satışlar başlamıştı. Nevzat Yavan, 2025 ile beraber alışveriş merkezi ağırlıklı ticari gayrimenkulde el değiştirmelerin yeniden başlayacağı öngörüsünde bulunarak, şu görüşleri paylaştı. “Bunun 2 sebebi var. Hem sermayeye ulaşımın bir miktar rahatlaması hem de bazı yatırımcıların ve kamu kurumlarının ellerindeki varlığı satmayı istemesi. Bu yıl çok az işlem gerçekleşti fakat 3 sene içerisinde bu işlemler artacak.”

 

DÖNÜŞÜMÜN FATURASI NE KADAR? 

Yaptığı açıklamada sektörde bir diğer önemli gelişmenin de fiziksel dönüşüm zorunluluğu olduğuna değinen Nevzat Yavan, “Biz portföyümüzdeki alışveriş merkezinin dönüşümünü yapıyoruz. 5-10 sene içerisinde sektördeki alışveriş merkezlerinin yüzde 30-35’inin yaşından dolayı dönüşüm yaşaması gerekecek” ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada fakat finansmanın önemli bir sorun olduğunu dile getiren Yavan, ortalama bir alışveriş merkezinde yenileme için 5-15 milyon dolar finansmana ihtiyaç bulunduğunu belirterek, “Bunun için gelirlerin de buna yanıt verebilmesi gerekiyor. Finansa erişmekte tüm sektörler gibi biz de zorlanıyoruz. Buradaki zorlukların aşılması gerekiyor” dedi.


YABANCI DÖNÜYOR, YERLİ BÜYÜTÜYOR


Açıklamasında pek çok yabancı perakendecinin Türkiye pazarından ayrıldığını anımsatanNevzat Yavan, son bir senede iki eğilim gözlendiğini söyledi. Yavan açıklamasında “Yurt dışındaki iyi perakendeciler ülkemizdeki  iyi perakendeci grupları ile Türkiye pazarına geliyorlar. Söz konusu bu durum talep de yaratıyor. Diğer bir taraftan ülkemizdeki  iyi perakendeciler de metrekarelerini büyütüyorlar. Hem de yeni markalar yaratıyorlar. Bu da niteliği artırmak için ciddi potansiyel yaratıyor. Ancak önünde yüzde 100 dolu alışveriş merkezleri var. O sebeple tüm bu talebe yanıt verebilmek için sektörün yapısal sorunlarının çözüme kavuşması gerekiyor. Yapısal dönüşüm gerçekleşirse alışveriş merkezinin olmadığı 14 şehir dahil yeni AVM yatırımları hayata geçer” dedi.

Son dönemlerde Türkiye piyasasına gelen Inditex grubu markası Lefties, Danimarkalı Flying Tiger Copenhagen ve MR. DIY gibi markalar yüksek metrekareli mağazalarla oldukça dikkat çekiyor.


CİRO YÜZDE 27 ARTTI


Nevzat Yavan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda Esas’a bağlı alışveriş merkezlerinde senenin ilk yarısında ziyaretçi sayısının yüzde 9 arttığını, ciroların da enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 27 büyüdüğünü söyledi. Yavan açıklamasında “İlk çeyrekte seçim sebebiyle öne alınacak bir alışveriş bekliyorduk ve gerçekleşti. Cirolar yüzde 134 büyüdü. 2. çeyrekte bir yavaşlama başladı. Kümülatif büyüme yüzde 110 şeklinde oldu.” Dedi.

Gayrimenkul yatırım firması olarak 2009 yılında kurulan Esas Gayrimenkul, yurtiçi ve yurtdışında 19’u alışveriş merkezi olmak üzere toplamda 21 ticari gayrimenkul ve 1 milyon metrekareyi aşkın kiralanabilir alanı yönetiyor. 7 tanesi alışveriş merkezi olmak üzere toplamda 11 ticari gayrimenkule 700 milyon Euro yatırım yapan şirketin yönetimini üstlendiği projelerin toplam yatırım değeri ise 1,5 milyar Euro. Esas Burda markası ile büyümeye devam eden şirketin kendi portföyünün büyüklüğü ise 275 bin metrekareyi buluyor.

Açıklamasında “Bu sene portföyümüze Pendorya AVM, Milli Re, Cubes ve Kızılay AVM, Kale Outlet Center projeleri eklendi.” diyen Yavan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Family Mall Duhok ile de Irak’a adım attık. Batı Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’da işlerimizi genişletmek istiyoruz. Ülkemizde yeni alışveriş merkezi üretememenin getireceği sorunları yakın coğrafyada büyüyerek aşmak istiyoruz. Bizden daha fazla yurt dışı projeler duyacaksınız. 2026’ya kadar alışveriş merkezi portföylerimizi 35’e çıkarma vizyonu ile hareket ediyoruz.”

 

Ailelere okul öncesi destek müjdesi! Okula giden çocuğunuz varsa dikkat

Akbank resmen açıkladı. 1 Milyon Lira getirenler...

Halkbank'tan Ağustos'a özel 49 bin TL müjdesi geldi