04 / 11 / 2024

21. yüzyılın yeni kent projeleri!

21. yüzyılın yeni kent projeleri!

Nüfusun yüzde 80'ini barındırmaya hazırlanan dünya kentleri, bu basıncı karşılayabilmek için yeni projeleri geliştirdi. Yeni kent projelerinin kimi yeşil enerjiye dayanıyor, kimi daha estetik sosyal konutlar yapıyor




Dünya nüfusunun 2050'de yüzde 80'inin şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu nedenle bu yoğunluğu karşılayabilmek için yenilikçi projeler geliştiriyor. İstanbul'dan Abu Dhabi'ye, Londra'dan Seul'e 21'inci yüzyılın kentleri yeniden inşa ediliyor. Bu projeler, İn Center Life dergisinde yer aldı. İşte o projeler:

En temiz Masdar City

* Abu Dhabi 'deki Masdar City, güneş ve rüzgar enerjisiyle beslenecek, atık suyu dönüştürecek, biyolojik atıkları toprak ve gübreye çevirecek. Kenti çevreleyen duvar, çöl rüzgarlarını yerleşimden uzak tutacak. Benzinle çalışan araçların şehre girmesi yasak olacak. Kent planlandığı hale 2020 yılında gelecek.

* Londra'da ofisler, daireler, restoranlar ve lüks bir otelin yanı sıra bir açıkhava gözlem güvertesine sahip olacak olan London Bridge Tower, 310 metre yüksekliğinde olacak. Yüzyılın binası olarak gösterilen yapının 2012'de Olimpiyatlar öncesinde tamamlanması bekleniyor.

Sıkıcı sosyal konuta son

* Yıllar yılı Paris'in banliyölerinde yer alan sıkıcı toplu konutlar tarih oluyor. Harekete geçen kent yönetimi, farklı tasarımlarıyla öne çıkan mimarları, şehrin tam göbeğinde toplu konut tasarlamak için görevlendirdi. 17 katlı beton bir dev olan tarihi Tour Bouis-Pretre binası elden geçirilerek tümüyle cam giydirildi. Eyfel'in yanı başındaki sosyal konutlar ise lego tipi tasarımı ve altın yaldız pullarla süslü dış duvarlarıyla dikkat çekiyor.

* Amsterdam'da kent yönetimi, elektrikli araçları teşvik ediyor. Elektrikli araç kullanan herkese evinin yanında park yeri vadediliyor.

Midye kabuğu stadyum

* Rusya, 2014 olimpiyatlarına hazırlık için Sochi Olimpiyat Parkı'nı tasarladı. Ortadan açılmış bir deniz kabuğunu andıran stadyum bu projenin gözbebeği. Stadyumun duvarları ve çatısı yarı şeffaf, kristal bir zarfla örtülecek. * İnce ve zarif bir köprü Paik Nam June Media Bridge, Seul'un enerji santraliyle Ulusal Meclis binasını birbirine bağlayacak. İki ayağı arasında bahçeler, kütüphane, müze, dükkanlar yer alacak. İnşaatı 2012'da başlayacak.

* Estonya'nın başkenti Tallinn'de ücretsiz Wi-Fi hizmeti parkları, trenleri, müzeleri, kafeleri ve havalanlarını kısacası tüm kenti sarmış durumda. Kent bu projesiyle, teknoloji öncüsü büyük kentlere zekice bir çalım atıyor.

Havada asılı güverteler

* Tayvan'ın üçüncü büyük şehri Taichung'da ağaç gövdesi şeklinde gökdelen inşa edilecek. Proje ana gövdeden yaprak şeklinde ayrılan, helyumla doldurulmuş, havada süzülen hafif sekiz gözlem güvertesinden oluşuyor. İnşaat 2012'de başlayıp 2 yılda bitirilecek.

İstanbul'un içinden   iki deniz geçecek

İstanbul'da ise 'İki Yeni İstanbul' projesi devreye girecek. şžehirde kuzeyde taşocaklarının bulunduğu yere yeni bir yerleşim kurulacak ve deprem riski altındaki megakentteki 1-1,5 milyonluk nüfus buraya taşınacak.

Arnavutköy'e bağlı Karaburun-Yeniköy mevkiinde kurulacak olan şehrin yerinde şimdilik küçük yerleşim birimleri mevcut. Ayrıca 'Kanal İstanbul' projesi gündemde. Bu proje ile İstanbul iki boğaza kavuşacak.
Bugün/Selma şžENOL


Geri Dön