28 / 04 / 2024

28 TL'ye inecek diyen Necmettin Batırel'den bir yeni dolar tahmini daha geldi! Rakamı duyanlar inanamadı!

28 TL'ye inecek diyen Necmettin Batırel'den bir yeni dolar tahmini daha geldi! Rakamı duyanlar inanamadı!

Yerel seçimlere iki gün kala pek çok kişi de dolar kurunun ne kadar olacağını merak ediyor. Doların 28 TL'ye ineceğini söyleyen Necmettin Batırel'den bir yeni dolar tahmini daha geldi...



Merakla beklenen yerel seçimlere son 2 gün kalmışken gözler de ekonomide yaşanan son dakika gelişmeleride.

Yatırımcılar 'Yerel seçimlerden sonra dolar yükselecek mi düşecek mi?' sorusunun cevabı ile ilgili araştırmalar yaparken, dolar kurunun 28 TL'ye düşeceğini söyleyen ekonomist Necmettin Batırel'den yeni bir tahmin daha geldi.

İşte Ekonomist Necmettin Batırel'in o açıklamaları...

Dolar kurundaki son dakika gelişmeleri yatırımcıların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. 2024 yılının Mart ayı ile beraber 32 Türk Lirası bandını aşan dolar\TL rekor üstüne rekor kırıyor. Vatandaşlar da '2024 yerel seçimlerden sonra dolar ne kadar olacak? Dolar alınır mı satılır mı?' sorularının yanıtlarını merak ederken, uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi.

28 TL ye inecek diyen Necmettin Batırel den bir yeni dolar tahmini daha geldi! Rakamı duyanlar inanamadı!

28 TL'YE DÜŞECEK DEMİŞTİ... NECMETTİN BATIREL'DEN YENİ UYARI

Sosyal medya hesabında "Yeniden doğuş" başlıklı bir yazı paylaşan ekonomist Necmettin Batırel, ülke ekonomisini yorumladı ve dolarda beklediği yeni seviyeleri açıkladı. İşte o yazı:

"Göstergeler ekonomide canlanmanın hızlandığını ortaya çıkarıyor. İş dünyasının moralleri yüksek. Reel kesim güven endeksi, Mart'ta 104.4 seviyelerinde gerçekleşti. Reel kesimin (üreticinin) güveni çok önemlidir. Sanayicinin güveni arttığı için üretimi artırıyor, yatırımı da artırıyor. Sonuçta istihdam da artıyor. Türkiye istikrarlı büyüme potasındaki seyrine devam ediyor. Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin aksine yaptığı faiz artışı TL ile ilgili olumlu yabancı raporların gelmesine de neden oldu. Alman Deutsche Bank, 500 baz puanlık son faiz artırımı sonrası yayımlamış olduğu raporda ‘Türk lirasında uzun pozisyona yeniden güven duyulduğunu’ belirtirken; Goldman Sachs da, bu kararın Merkez Bankası’nın güvenilirliğini artıracağını belirtti.

28 TL ye inecek diyen Necmettin Batırel den bir yeni dolar tahmini daha geldi! Rakamı duyanlar inanamadı!

SEÇİMLERDEN SONRA EKONOMİDE NELER OLACAK?

Deutcshe Bank carry trade konusunda artan bir şekilde güven duyduğu kaydedildi. Carry trade, biliyorsunuz ‘faizlerin düşük olduğu bir ülkenin para biriminden borçlanarak, yüksek faiz getiren başka bir ülkeden faiz getirisi elde etmek’ anlamı taşıyor. Banka böylelikle, Merkez’in faiz artışından sonra Türk lirasında yeniden iyimser tarafa geçti. Toplam getiride önemli bir performans olabileceği, getirinin yüzde 10’a varabileceği belirtildi. ABD’nin en büyük bankaları arasında yer alan Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği 500 baz puan büyüklüğündeki faiz artırımının enflasyon ve para biriminde değer kaybı beklentilerine yönelik tek seferlik bir adım olduğunu, bir faiz artırımı döngüsünün başlangıcı olmadığını kaydetti.

Söz konusu bu değerlendirmede "Yıllık enflasyonun senenin 2. yarısında keskin bir düşüşe geçerek sene sonunda yüzde 33'e gerilemesini ve 3. çeyrekten itibaren para politikasını gevşetmeye başlayarak 2024 yılının sonunda yüzde 32,5'e ulaşmasını beklemeyi sürdürüyoruz, ifadesi de dikkat çekti. Uluslararası bankaların raporları yabancı yatırımcılar açısından büyük önem taşıyor. Bu kuruluşların hedef gösterdiği ülkelere uluslararası fon akışı da yoğunlaşır.

Faiz artırımı hiç kuskusuz ki enflasyon endişelerini hafifletecek ve bundan daha da önemlisi seçim sonrasında Bakan Mehmet Şimşek’in pozisyonuna ilişkin olumsuz söylentilerin ortadan kalkmasına yardımcı olacak. Son dönemlerde yerli yatırımcıların döviz talebinin arkasında da bu kaygılar veya spekülasyonlar vardı.

TL, faiz artırımından sonra değer kazanarak Merkez Bankasının omuzlarındaki yükü net bir biçimde hafifletti. TL'nin değer kazanmasının, dövizin ucuz satılmasının iyi yanları vardır. Enflasyon düşer, faiz oranı düşer. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın amacı, enflasyonu aşağı çekmek. Hazinenin amacı faizi düşürmek olduğu için, Merkez Bankası ve Hazine Türk lirası değer kazandıkça memnun oluyor. Bir memnun olmayan muhalefet. 31 Mart tarihinde onların da defteri dürülecek, Türkiye yeniden doğacak."

SGK kredi kartı ile ödeme 2024! Prim borçları kredi kartıyla ödenebilir mi? Şimdi bakın!

Kıbrıs'ta kanun değişiyor, Türk yatırımcıların önü açılıyor!

Milli Emlak'tan 32 bin TL'den başlayan fiyatlarla Nisan ve Mayıs fırsatı! Kaçırmayın!


Geri Dön