03 / 05 / 2024

2985 sayılı Kanunun ek 2. maddesine ilişkin uygulama!

2985 sayılı Kanunun ek 2. maddesine ilişkin uygulama!

2985 sayılı Kanunun Ek 2. Maddesine İlişkin Uygulamaları hakkında Tapu Dairesi Başkanlığının bir duyurusu bulunuyor. Buna göre, bu şekilde edineceği konutun tescil işleminde tapu harcı tahsil edilmiyor...



2985 sayılı Kanunun ek 2. maddesine ilişkin uygulama!

2985 sayılı Kanunun Ek 2. Maddesine İlişkin Uygulamaları hakkında Tapu Dairesi Başkanlığının bir duyurusu bulunuyor. Buna göre, Toplu Konut İdaresi tarafından kullandırılacak faizsiz konut kredileri kapsamında; edineceği konutun tescil işleminde tapu harcı tahsil edilmiyor.


Duyuru şu şekilde:

2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek 2 nci maddesi kapsamında tapu işlemlerinde uygulanan harç istisnasına ilişkin ilgi Duyuru ile uygulama yönlendirilmişti. 


Hak sahipleri ve uygulayıcı kurumlardan alınan geri bildirimlerde, bazı tapu müdürlüklerince işleme ilişkin tapu harcı talep edildiği, işlem anında harcın yatırılıp daha sonra iadesinin istenmesi gibi uygulamalara gidildiği yönünde yakınmalar iletilmektedir.


2985 sayılı Kanun kapsamında hak sahipleri tarafından satın alınan konutların Toplu Konut İdaresi veya 3. kişilerden edinilmesinin harç istisnası açısından bir önemi bulunmamakta olup, Toplu Konut Kanununun Ek 2 nci maddesi kapsamında kullandırılacak kredilerle ilgili ipotekler ile bu konutların hak sahipleri adına tapuya tescili işlemlerinde, yetkili banka tarafından işlemin 2985 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi kapsamında olduğunun yazılı olarak bildirilmesi yeterli kabul edilecek ve bu hususa ilişkin olarak başkaca bir belge aranılmayacaktır.


2985 sayılı Toplu Konut Kanununun Ek 2 nci maddesi uyarınca hak sahiplerinin Toplu Konut İdaresi tarafından kullandırılacak faizsiz konut kredileri kapsamında, sadece bir konutla sınırlı olmak kaydıyla hak sahibi kişilerin tapuda (resmi senet düzenlenerek ya da onama ipoteği şeklinde) yapılacak ipotek işlemi ile bu şekilde edineceği konutun kendi adlarına tapuya tescili işleminde, 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin (l) bendi uyarınca hak sahiplerinden tapu harcı tahsil edilmeyecektir.



Toplu konut yasası!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com.





Geri Dön