23 / 12 / 2024

2B arazi gelirlerinden köylülere kredi ve hibe uygulanacak!

2B arazi gelirlerinden köylülere kredi ve hibe uygulanacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "2013 yılında, 2B gelirlerinden orman köylülerine proje bazında kredi ve hibe uygulamasını başlatıyoruz'' dedi...




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013 yılında, 2B gelirlerinden orman köylülerine proje bazında kredi ve hibe uygulaması başlatacaklarını söyledi. 

     Eroğlu, 2012 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği, 2013 hedeflerini açıkladığı basın toplantısında, 2003-2012 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 60 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini belirtti. 

     Geçen yıl Bakanlıkta, çeşitli meslek gruplarından toplam bin 488 personel istihdam edildiğini anlatan Eroğlu, 2013'te de yeni eleman ihtiyacını karşılamak için gerekli temaslarda bulunduklarını ifade etti. 

     Eroğlu, bütün dünyada orman varlıkları azalırken Türkiye'nin hem orman alanını hem de odun servetini artıran nadir ülkeler arasında bulunduğunu vurguladı. 

     Türkiye'nin toplam orman alanının 21,7 milyon hektar olduğunu, ülke yüzölçümünün yüzde 27,7'sinin orman alanlarından oluştuğuna işaret eden Eroğlu, ''2023 yılı hedefimiz ülke topraklarının yüzde 30'una yani 23 milyon hektar orman alanına ulaşmaktır. Ormanlarımızı etkin biçimde koruyup geliştireceğiz. Hedefimiz verimli orman alanımızı 12,5 milyon hektara çıkarmaktır'' dedi. 

     Bakan Eroğlu, 2008-2012 yıllarını kapsayan ağaçlandırma seferberliğinin de tamamladığına dikkati çekerek, seferberlik çerçevesinde 5 yılda 2 milyon 300 bin hektar yerine hedefler aşılarak, 2 milyon 420 bin hektarla rekor kırıldığını anlattı. 

     Seferberlik kapsamında yeni protokoller imzaladıklarını, bu kapsamda sadece ormanlık alanlar değil, cami, okul ve kamu hizmet binalarının bahçeleriyle mezarlıkların da hızla ağaçlandırıldığını dile getiren Eroğlu, bunlardan birisi olan Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında 25 bin 593 okul bahçesine 5 milyon 142 bin fidan dikildiğini bildirdi. 

     

     -Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi 2013'te açılacak- 

     

     Eroğlu, özel ağaçlandırma çalışmalarının hibe ve kredilerle desteklendiğini belirterek, ''Bugüne kadar 4 bin 27 projeyle toplam 120 bin 796 hektar alanda özel ağaçlandırma yapıldı. 72 milyon lira hibe ve kredi desteği sağlanmıştır. Orman ürünleri gelirini 3 kat artırdık. Orman ürünlerinin satışlarından sağlanan yıllık gelir 3 milyar liraya ulaşacaktır. Yıl sonunda inşaatının tamamlanması planlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde 500'den fazla bitki türünün yetiştirilmesi hedefleniyor'' diye konuştu. 

     

     -Orman köylüsüne aktarılan kaynak 4 kat artırıldı- 

     

     Kadastro çalışmalarının başladığı 1937 yılından itibaren toplam 18 milyon 750 bin hektar (yüzde 87) ormanlık alanın kadastrosunun tamamlandığına işaret eden Veysel Eroğlu, bu alanın 16 milyon 250 bin hektarının (yüzde 75) tapuya tescil edildiğini ve orman kadastrosunun 31 Aralık 2014 tarihine kadar tamamlanacağını kaydetti. 

     Orman köylüsüne yeni desteklerin geleceğini vurgulayan Eroğlu, ''2013 yılında 2B gelirlerinden orman köylülerine proje bazında kredi ve hibe uygulamasını başlatıyoruz. 2013 bütçesine 26 milyon 831 bin lira ihtiyaç sahibi orman köylüsüne verilmek üzere ayrılmıştır. Ormanlardan orman köylüsüne aktarılan kaynak 4 kat artırıldı. 2003'te 335 milyon lira olan bu miktar, 2011'de 1,14 milyar, 2012'de ise 1,27 milyar liradır'' şeklinde konuştu. 

     Eroğlu, 2013-2017 tarihleri arasında uygulanacak 5 yıllık Erozyonla Mücadele Eylem Planı hazırladıklarına dikkati çekerek, 1,4 milyon hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapılacağını söyledi. 

     Orman Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılı hedeflerine de değinen Eroğlu, şöyle devam etti: 

     ''Toplam 10 bin hektar alanda mera ıslah çalışması yapılacak. 301 milyon fidan, 597 ton tohum üretimi gerçekleştirilecek. Sertifikalı orman alanı 2 milyon 300 bin hektara çıkarılacak. 30 bin orman köylüsü aileye kredi desteği sağlanacak.'' 

     

     -Soyu tükenmekte olan kelaynakların sayısı artıyor- 

     

     Bakan Eroğlu, 2003'te 42 olan kelaynak sayısının 153'e ulaştığına işaret ederek, geçen yıl kış döneminde 327 ton gıda maddesinin doğaya bırakıldığını, 2013'te de ulusal ölçekte yemleme kampanyası başlattıklarını anlatı. 

     Türkiye'nin doğa turizmi potansiyelini ortaya çıkardıklarını dile getiren Eroğlu, 81 ile ait doğa turizm master planlarına 2013 yılında son şekli verilerek kitap haline getirileceğini açıkladı. 

     

     -''Ergene'yi kurtarmaya değer''- 

     

     Atık su arıtma tesisi yapmanın belediye ve sanayi sektörünün görevleri arasında bulunduğunu, Bakanlığın ise kontrol etmek ve gerekli durumlarda ceza vermekle yükümlü olduğunu anlatan Eroğlu, şunları söyledi: 

     ''Başbakanımız Kurban Bayramı'nın 3. günüydü beni telefonla aradı. 'Veysel Hoca, Ergene'ye el at' dedi. Başbakanımıza 'Ergene bizim mesuliyetimizde değil, biz ancak ceza keseriz' dedim. Orada hiçbir belediyenin atık su arıtma tesisi yok deyince 'Bunlar yapamazlar. Bunlarda belediyecilik anlayışı yok. Lütfen gerekli düzenlemeyi yap' diyerek talimat verdi. Biz sadece dereyi düzenler, kontrol eder, ceza keseriz. Dolayısıyla Başbakanımızın talimatıyla Ergene Havzası Eylem Planı'nı başlattık. Maliyeti çok yüksek bir plan ama olsun Ergene'yi kurtarmaya değer.'' 

     

     -''Hidroelektrik enerji elektriğin sigortasıdır''- 

     

     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik enerji üretimi konusunda bazı suni tepkilerin bulunduğuna işaret ederek, ''Fakat bu bizim için olmazsa olmazdır. Hidroelektrik enerji, bizde elektriğin sigortasıdır. Bütün dünya, Amerika'dan Kanada'ya Finlandiya'dan Japonya'ya kadar hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 80, 90 hatta yüzde 100'ünü tamamlamış. Dolayısıyla buna devam edeceğiz. Mutlaka devam etmemiz lazım. Enerji bağımlılığını azaltmak için yerli kaynakları devreye sokmak lazım. Bütün dünyada teşvik ediliyor. Türkiye enerjide dışa bağımlı. Cari açığımızın tamamı enerji ithalatından kaynaklanıyor. 55 milyar dolarlık geçen sene takriben enerji ithal ettik. Bunları devreye koymasaydık şimdi 10 milyar dolarlık doğalgaza daha fazla para vermek suretiyle ithal yapmak durumunda kalacaktır. Bu sadece doğalgaz parası, elektrik parası değil. Şu anda 30 milyar dolarlık ekonomiye katkımız var'' diye konuştu. 

     Yusufeli'de 270 metre yüksekliğinde baraj inşa edileceğini, sözleşmenin imzalandığını anımsatan Eroğlu, Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan Barajı'nın kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacağını ifade etti. 

     

     -Son günlerde etkili olan kar yağışı- 

     

     Toplantı sonrasında bir gazetecinin son günlerde etkili olan kar yağışlarına karşı alınan tedbirleri yeterli bulup bulmadığını sorması üzerine Eroğlu, ''İstanbul çok hazırlıklı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeterli sayıda araç gereç aldı. Hatta vatandaşlara özel araçlarla çıkılmaması konusunda ikaz da yapıldı. Dün ve bugün herhangi bir sıkıntı yok. Yollarda hiçbir sıkıntı yok. İstanbul'da alınan tedbirler çok isabetli olduğunu vurgulamak istiyorum'' yanıtını verdi. 

     Öte yandan, toplantı esnasında, Mersin'de 2 bin metre rakımlı Toros Köyü yakınlarında gerçekleştirilen kar üstünde sedir tohumu ekimi törenine canlı bağlantı gerçekleştirildi. 

    


AA


Geri Dön