Emlak Terimleri

2b arazilere kimler başvurabilir?

2b arazilerin satışı belirlenen rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. 2b arazilerin satış işlemi için il müdürlüklerine ya da deftarlıklara başvuru yapılması gerekiyor. Peki, 2b arazilere kimler başvurabilir?

2b arazilere kimler başvurabilir?

2b araziler orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere deniyor. "2b", 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltması oluyor. 


2b arazisi rantı yüksek olan illerde karşımıza çıkıyor. 2b araziler üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 


2b arazilerin satışları belirlenen rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. 2b arazilerin satışı için il müdürlüklerine ya da deftarlıklara başvuru yapılması gerekiyor. Yapılan başvuruların sonucu  başvuru süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde sonuçlandırılıyor. Peki, 2b arazi satışları için kimler başvurabiliyor?


2b arazilere kimler başvurabilir?

Başvuru bedelleri de yerin konumuna göre değişeceği tasarıda, belediye ve mücavir alanlar içinde 2.000,00 TL, belediye ve mücavir alanlar dışında ise 1.000,00 TL olarak karşımıza çıkıyor. 


Güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre 2-B arazileri kullandıkları tespit edilen kişiler, süresi içinde başvurmaları ve belirlenen satış bedelini ödemeleri durumunda ‘hak sahibi' sayılıyor. Başvurusu kabulb eden hak sahipleri 2b arazilere başvuru yapabiliyor. 


Güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarının kesinleşmesinden itibaren 6 ay içinde başvuru yapılması gerekiyor, bu yerlerin bedeli karşılığında kendilerine satılmasını istenebiliyor. 



2b arazi fiyatları nasıl öğrenilir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com