2B arazileri ve Hazineye ait arazi türleri!
2B arazileri ve Hazineye ait arazi türleri kapsamında 2B arazileri orman alanlarının dışına çıkarılmış olan arazi türleridir. Hazine arazileri ise özel mülkiyete ait yani hazinenin tapusunda bulunan arazilerdir...
2B arazileri ve Hazineye ait arazi türleri!
2B arazileri; 6831 sayılı kanun 1744,2896,3302 sayılı kanunla değişik 2.maddesinin 1.fıkrasının(b) bendine göre Mahkeme kararlarıyla hazine adına orman dışına çıkarılan yerleri ifade ediyor. Buna göre 2b arazileri, orman alanlarının dışına çıkarılmış olan arazi türleridir. Bu arazilerin kişilere satışının yapılabilmesi için haksahibi olunması şarttır. Haksahibi olanlar önceden tespit ediliyor ve listeye alınarak kendilerine bildiriliyor veya kişilerce ilçelerde Malmüdürlükleri, illerde Defterdarlıklardan öğreniliyor. Kanun yayımı tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurulması gerekli ise de bu süreler uzatılabiliyor.
Hazineye ait araziler; özel mülkiyete yani hazinenin tapusunda bulunan arazileri ifade ediyor. İkinci olarak hazine arazisi; hazinenin özel mülkiyetinde olmamakla birlikte devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler olarak açıklanıyor.
Hazineye ait arazi türleri tarım arazileri, tarım dışı araziler ve meralar, yaylaklar, kışlaklar, çayırlar, otlakiye arazileri gibi yerler olarak ifade ediliyor.
Tarım arazileri, üzerinde tarım yapılan ve tarım amaçlı olarak kiralanan veya ecrimisil olarak kullanılan arazilerdir. Tarım dışı araziler, tarım amaçlı olarak kullanılmayan arazilerdir. Bunlar yeraltı ve yerüstü kaynakları olarak da adlandırılıyor. Örneğin maden yatakları,taş ocakları,balıkçı barınakları,gecekondular gibi hususların gerçekleştirildiği taşınmazları kapsıyor. Meralar,yaylaklar,kışlaklar,çayırlar,otlakiye arazileri gibi yerler ise devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunuyor.
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com