2B arazilerini ele geçirmek isteyenler harekete geçti!
2B'de rayiç bedellerin hâlâ açıklanmaması, değerli arazileri ele geçirmek isteyenleri harekete geçirdi
Defterdarlıklar da, bedelin ilan ve yazılı tebligatlarla duyurulacağını ifade ederek vatandaşı uyardı.
Orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin satışını öngören 2B çalışması, bu arazilerle ilgili hak sahibi kişilere üçkâğıtçıların dadanmasına da neden oldu. Başvurular yapılmasına rağmen rayiç bedelin hâlâ açıklanmaması konunun suiistimal edilmesine neden oldu.
İki kere kazanç
Bu işten para kazanmanın yollarını bulan uyanıklar, rayiç bedeli erkenden öğreneceklerini söyleyerek vatandaşların parasını dolandırmaya çalışıyor. Bu kişiler rayiç bedel olarak normalden daha yüksek değer söyleyerek "Rayiç bedelin bilgisi için senden belli bir miktar para alırım. Satmak istediğinde ise finansör bularak komisyonumu isterim" diyor. Fırsatçılar böylece hem komisyon hem de arazi üzerinden haksız kazanç kapısı yarattı.
Uyarı internette
Bunun üzerine defterdarlıklar da, kendi internet sitelerinde 2B hak sahiplerini bu konuda yazılı olarak uyarmaya başladı. Yapılan uyarılarda, "2B alanlarına ilişkin defterdarlıkların ilan ve yazılı tebligatları haricinde, bu alanlarla ilgili ücret karşılığında kesin ve resmi bilgi vereceğini bildirenlere itibar edilmemesi vatandaşların mağdur olmaması bakımından büyük önem arz etmektedir" denildi.
Bedel tebligatla
2B için başvuru yapan kişilerin başvuruları öncelikle incelemeye tabi tutulacak. İlgili defterdarlıklar, bilgilerin tümünün doğru olması durumunda başvuru sahibine yazı gönderilecek. 30 Ekim'e kadar başvuruların alınmasına devam edilecek. Rayiç bedeller ise ekim ayından sonra başvuru yapan kişilerin başvurularının incelenip değerlendirilmesinin ardından tebligatla kişilere bildirilecek. Bu tebligatta ödeme biçimine göre planda olacak. Kişilere rayiç bedel bildirildikten sonra da 3 ay süre tanınacak.
Satma hakkı var
Tebligatı alan ve bedeli ödeyemeyeceğine kanaat getiren kişiler mevcut haklarını bir başkasına satabilecek. Ancak başvuru yapmayan kişilerin bu hakkı yok. Maliye metrekare bazında rayiç bedeli Türkiye genelinde ortalama 8,5 lira olarak açıkladı. Rayiç bedel ne olarak açıklanırsa açıklansın hak sahipleri peşin ödemede tebliğ edilen rayiç bedelin yüzde 56'sını, yarısı peşin ödemede yüzde 63'ünü, taksitli ödemede ise yüzde 70'ini ödeyecek.
Kesinlikle başvurun
2B arazi sahipleri cebinde parası olmasa bile mutlaka başvuru yapmalı. Çünkü bu hak bir daha kendilerine tanınmayacak. Bu nedenle hem araziyi indirimli alma hakkı kaybedilecek hem rayiç bedeli bilmeden satması durumunda zarar edecek. Oysa rayiç bedel açıklandığında 2B sahibinin pazarlık gücü de daha yüksek olacak.
Yeni şehirlerde çalışma başladı
* 2B yasası kapsamında 31 Aralık 2011 önce taşınmazların kullanıcı olan kişiler muhatap kabul edilecek.
* Çalışmalar 410 bin hektar alanda başlatıldı. İlk etapta 38 ilde 300 bin hektarlık çalışma tamamlandı.
* Çalışmalar sonrasında 203 bin 228 hektarda 457 bin 56 adet parsel hazine adına tescil edildi.
* İkinci etap olan 17 ildeki çalışmalar da başlatıldı. Buralarda 110 bin hektarı kapsayan daha çok tarımsal nitelikli taşınmazlar var.
* Bugüne kadar hak sahipleri tarafından Türkiye genelinde yaklaşık 88 bin başvuru yapıldı.
HABER: EMİNE AÇAR / BUGÜN GAZETESİ