27 / 04 / 2024

2B arazisi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?

2B arazisi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?

Rantı yüksek olan illerde, orman vasfını kaybetmiş hazine araziler 2b arazi olarak karşımıza çıkıyor. 2b arazilerin satışı rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. Peki, 2b arazisi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?



2B arazisi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?

Orman vasfını kaybetmiş hazine araziler 2b arazisi olarak tanımlanıyor. "2b", 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. 


2b arazisi, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere deniyor.


2b araziler Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. 2b arazilerin büyük bir kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. 


2b arazilerin satış işlemleri, 01/05/2010 tarihinden itibaren tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılıyor.  Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor.


Rayiç bedel konut alım-satımlarında belirlenmiş olan bedele deniyor. Rayiç bedelin hesaplanmasında esas olan güncel piyasa koşulları olarak karşımıza çıkıyor. 


2B arazisi rayiç bedelleri..

2B arazisi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 


Sorgulama için T.C Kimlik numaranız, vergi numaranız, ev ya da iş cep telefonu numaranız, başvuru tarihi alanlarını doldurmanız yeterli oluyor. 


* Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeridir.

* Bu tutar ödenmesi gereken tutar değildir.

* Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılacaktır.

* Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılacaktır.

* Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup edilecektir.



2B arazi nasıl satın alınır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön