02 / 10 / 2024

2B tasarısı ocakta meclise getirilecek!

2B tasarısı ocakta meclise getirilecek!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, uzun zamandır tartışılan yaklaşık 500 bin hektarlık 2B arazisinin satışına ilişkin tasarıyı ocakta meclise getireceklerinin mesajını verdi




Hükümet, orman vasfını yitirmiş yaklaşık 500 bin hektarlık 2B arazisinin satışına ilişkin tasarıyı Ocak 2011'de Meclis'e getiriyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 'Düzenlemenin çoktan yaşama geçmesi gerekirdi. Kadastro çalışmaları tamamlandı, değerleme çalışmaları tamamlanacak. Milyonlarca kişinin mülkiyet sorunu çözülecek' dedi. Bakan Ergün, 2B arazilerine ilişkin yasayı geçen dönem gündeme getirdiklerini ancak tartışmaların başka alana kaydığını söyleyerek 'Düzenleme, üzerinde köyler, kasabalar kurulmuş ve bir daha da orman vasfı kazandırılması mümkün olmayan arazileri içeriyor. Üzerlerinde bir takım ekonomik değerler oluşmuş. Yanlış iş yapılmış. Ancak kamu da 10 yıllardır bütün bu olanlara göz yummuş. Geriye sadece insanların mülkiyet sahibi olması ve bu haklarını çocuklarına miras olarak bırakma hakkı kalmış. İnsanlar bunu istiyor' dedi. Düzenleme ile milyonlarca kişinin mülkiyet sorunun çözüleceğini dile getiren Ergün 'Bir bedel karşılığı verilecek. Kadastro çalışması yapıldı. Kimin binası hangi parselde, değer tespit çalışması ardından da satış yapılacak. Ekonomik nedenlerle vatandaşların bunu peşin parayla alması zor görünüyor. Ancak peşin ödemede indirim yapılabilir' diye konuştu. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse kanuni faiziyle 5 yıl taksitle ödeyebilecek.

Fabrikayı kim bekleyecek
ERGÜN'ün dile getirdiği diğer konular ise şöyle:
Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımların yönelmemesinin birçok nedeni var. İşadamları 'fabrikamı asker mi bekleyecek' diyor. Ancak Kuzey Irak'ta potansiyel görenler bölgeye yatırım yapmaya başladı. Habur'a doğru bir gelişme var. Sanayi bölgeleri kurmaya yönelik talepler gelmeye başladı. Halep'te organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Diyarbakır'ın cazibe merkezi olması için çalışmalar var.

AB KEYFİ DAVRANIYOR: Malların serbest dolaşımı nasıl olacak 25 bin tır giriş yapıyor 10 binine izin veririz diyorlar. Peki mallar nasıl girecek İşadamları fuara mal, makine gönderiyor. Ancak montaja gidemiyor. Serbest dolaşımda keyfi bir uygulama var. Avrupa başkalarına telkin ettiğini kendisi yapmıyor. Bu da güvensizlik oluşturuyor.

'CHP desteklesin 3 günde çıkar'
HÜKÜMET, sanayinin 3 yıllık yol haritası '2011-2014 Sanayi Strateji Belgesi'ni detamamladı. Bugün Bakanlar Kurulu'nda sunum yapacak bakan Ergün, strateji belgesinin yaşama geçmesi ile birlikte yatırımların önünün açılacağını söyledi. Ergün, Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu konusunda CHP destek verirse 3 günde meclisten çıkacağını söyledi.

'Sanayi yoksa katma değer yok'
BAKAN Ergün 'Sanayinin olmadığı yerde, yüksek katma değer oluşturmak mümkün değil'' dedi. Ardahan Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) temel atma törenine katılan Ergün, OSB'nin yatırımcılar için cazibe merkezi haline geleceğini, Ermenistan ile ilişkilerin rayına girmesi durumunda yatırımcıların bu ülkeye de hitap etme şansı bulacağını ifade etti.
Sabah/Hazal Ateş

Basında yer alan diğer haberler:

 

2-B"de peşin ödemeye indrim

Orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satılması yeni bir boyut kazandı.

Arazilerin 5 yıl vade ile satmayı düşünen hükümet, peşin ödemelerde belirli bir oranda indirim yapmaya hazırlanıyor. Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerine ilişkin çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Hükümet ocak ayında meclise sunmayı planladığı yasa tasarısı 2-B arazileri 5 yıl vade ile satılabilecek. Hükümet yeni bir adım daha atarak peşin ödemeye indirim yapmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklama Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den geldi. Karadağ gezisi sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ergün, tasarının orman vasfını kaybetmiş, üzerinde köyler, kasabalar kurulmuş ve bir daha da orman vasfı kazandırılması mümkün olmayan arazilere ilişkin düzenlemeyi içerdiğini söyledi.

çoktan çıkmalıydı

Bu arazilerin bir daha orman haline getirilmesinin imkanı bulunmadığını ifade eden Ergün, '2B arazileri yasasının çoktan çıkması lazımdı. Geçen dönem bunu getirdik. Ama tartışmalar başka alanlara kaydı ve Sayın Cumhurbaşkanı da destek verince bu olmadı' dedi.  Bu arazilerin üzerinde yaşayanlara parayla satılmasının öngörüldüğünü ancak bazı vatandaşların ekonomik sebeplerden ötürü bunu peşin parayla almasının mümkün olamayabileceğini anlatan Ergün, söz konusu arazilere ilişkin değer tespiti ve kadastro çalışmalarının yapıldığını belirterek, üzerinde yaşayanlara satılacağını kaydetti. Bu vatandaşların söz konusu arazileri alışları sırasında  peşin ödeme yapmaları halinde belli bir miktar indirim getirilebileceğini belirten Ergün, bu arazilerin orada yaşamayanlara satılması diye bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.

Muhalefet engellemesin  Borçlar Kanunu 3 günde çıkar

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması beklenen Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu tasarılarının, muhalefet partilerinin önerge vermeyerek eleştirilerini görüşmelerin en başında toptan dile getirmeleri halinde 2-3 gün içinde yasallaşabileceğini bildirdi.Ergün, Meclis'ten bütçenin geçirilmesinden sonraki gündemin bu  kanun tasarıları olacağını bildirdi. Bakan Ergün, bakanlığı tarafından çalışmaları bir süreden beri sürdürülen 2011-2014 dönemini kapsayan Sanayi Strateji Belgesi üzerindeki çalışmaların ise  tamamlandığını kaydetti. Söz konusu belgenin, 6 Aralık Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını ifade eden Ergün, daha sonra bir toplantısıyla belgenin içeriğinin kamuoyuna duyurulacağını söyledi.
Bugün

2B Ocak'ta Meclis'te

Hükümet, orman vasfını yitirmiş yaklaşık 500 bin hektarlık 2B arazisinin satışına ilişkin tasarıyı Ocak 2011'de Meclis'e getiriyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 'Düzenlemenin çoktan yaşama geçmesi gerekirdi. Kadastro çalışmaları tamamlandı. Milyonlarca kişinin mülkiyet sorunu çözülecek' dedi. 2B'lerin en fazla bulunduğu illerin başında Antalya geliyor. Bunu sırasıyla; Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul izliyor. Taslağa göre; belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de, hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. 2B'ler, rayiç bedelleri üzerinden satılacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse kanuni faiziyle 5 yıl taksitle ödeyebilecek.  
Takvim

 

2B arazisinde peşin ödeyene indirim var

2B arazilerinin üzerinde yaşayanlara satılacağını söyleyen Sanayi Bakanı Nihat Ergün, peşin ödeme yapana da indirim uygulanacağını açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2B arazilerinin üzerinde yaşayanlara satılmasının planlandığını belirterek, peşin ödemelerde indirim yapılabileceğini söyledi. Karadağ gezisinde, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Ergün, 2B kanun tasarısının orman arazilerinin satışını kapsamadığını, aksine orman vasfını kaybetmiş, üzerinde köyler, kasabalar kurulmuş arazilere ilişkin düzenlemeyi içerdiğini dile getirdi.  

YANLIşž İşž YAPILMIşž

Ergün, œBu arazilerin bir daha orman haline getirilme imkanı yok ve üzerlerinde bir takım ekonomik değerler oluşturulmuş. Bunu yapan da sizin vatandaşlarınız. Yanlış iş yapılmış. Ancak kamu da 10 yıllardır bütün bu olanlara izin vermiş, göz yummuş. Geriye sadece insanların mülkiyet sahibi olması ve bu haklarını çocuklarına miras olarak bırakma hakkı kalmış. İnsanlar bunu istiyor. 2B arazileri yasasının çoktan çıkması lazımdı. Geçen dönem bunu getirdik. Ama tartışmalar başka alanlara kaydı ve Sayın Cumhurbaşkanı da destek verince bu olmadı dedi. Bu arazilerin üzerinde yaşayanlara parayla satılmasının öngörüldüğünü ancak bazı vatandaşların ekonomik sebeplerden ötürü bunu peşin parayla almasının mümkün olamayabileceğini anlatan Ergün, peşin ödeme yapılması halinde belli bir miktar indirim getirilebileceğini kaydetti. Ergün, arazilerin orada yaşamayanlara satılmasının ise söz konusu olmadığını söyledi.
Türkiye

2B'de peşin ödemeye indirim

Orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satılması yeni bir boyut kazandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2B arazileri olarak bilinen işgal altındaki orman vasfını yitirmiş alanlarla ilgili olarak söz konusu kanun tasarısının orman arazilerinin satışını kapsamadığını söyledi.  

Ergün, tasarının aksine orman vasfını kaybetmiş, üzerinde yerleşim kurulmuş ve bir daha da orman vasfı kazandırılması mümkün olmayan arazilere ilişkin düzenlemeyi içerdiğini belirtti.  

Karadağ gezisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, şunları söyledi: œBu arazilerin bir daha orman haline getirilmesi imkanı yok ve üzerlerinde birtakım ekonomik değerler oluşturulmuş. Bunu yapan da sizin vatandaşlarınız. Yanlış iş yapılmış. Ancak kamu da 10 yıllardır bütün bu olanlara izin vermiş, göz yummuş. Geriye sadece insanların mülkiyet sahibi olması ve bu haklarını çocuklarına miras olarak bırakma hakkı kalmış. İnsanlar bunu istiyor. 2B arazileri yasasının çoktan çıkması lazımdı. Geçen dönem bunu getirdik. Ama tartışmalar başka alanlara kaydı ve Sayın Cumhurbaşkanı da destek verince bu olmadı.  

œGÖZ YUMULMUşž  

Arazilerin üzerinde yaşayanlara parayla satılmasının öngörüldüğünü ancak bazı vatandaşların ekonomik sebeplerden ötürü bunu peşin parayla almasının mümkün olamayabileceğini anlatan Ergün, söz konusu arazilere ilişkin değer tespiti ve kadastro çalışmalarının yapıldığını belirtti. Vatandaşların söz konusu arazileri alışları sırasında peşin ödeme yapmaları halinde belli bir miktar indirim getirilebileceğini belirten Ergün, bu arazilerin orada yaşamayanlara satılması diye bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi. Öte yandan Ergün, bakanlığı tarafından bir süreden beri hazırlığı sürdürülen 2011-2014 dönemini kapsayan Sanayi Strateji Belgesi üzerindeki çalışmaların ise tamamlandığını kaydetti. Söz konusu belgenin, bugün Bakanlar Kurulu"nda imzaya açılacağını ifade eden Ergün, daha sonra bir basın toplantısıyla belgenin içeriğinin kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

Bütçeden sonra gündem TTK olur  

Ergün, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu"nda ele alınması beklenen Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Borçlar Kanunu tasarılarının, muhalefet partilerinin eleştirilerini görüşmelerin en başında toptan dile getirmeleri halinde 2-3 gün içinde yasalaşabileceğini bildirdi. Ergün, œAnlaşılan o ki bir an evvel bu kanun tasarılarını Meclis"ten çıkaralım düşüncesi ağırlık kazınıyor dedi. Ergün, bütçenin Meclis"ten geçmesinden sonra gündemin bu kanun tasarıları olacağını bildirdi. Ergün, bunun için muhalefet partilerinin söz konusu iki kanun tasarısının Genel Kurul"da ele alınması sırasında, görüşmelerin en başında istedikleri kadar süre alıp bu süre içerisinde tasarıları niçin destekledikleriyle bunlara ilişkin eleştirilerini toptan dile getirmeleri gerektiğini anlattı. Muhalefetin önerge vermemesi halinde oylamanın bir gün içinde bile tamamlanabileceğini belirten Ergün, en fazla 2-3 gün içinde bu kanun tasarılarının Meclis"ten çıkarılmasının mümkün olduğunu anlattı.
Habertürk

 

Orman arazisinde peşin ödemelere indirim olabilir

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, orman vasfını kaybetmiş arazilerde kurulu yapıların, hak sahiplerine satılırken peşin ödemede indirime gidilebileceğini söyledi. Kamuoyunda 2B yasası olarak bilinen ve tartışmalara neden olan orman vasfını kaybetmiş arazilere ilişkin yasal düzenlemenin bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Ergün, arazilerin satışının orada yaşayanlara yapılacağım ifade etti.

Karadağ gezisinde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, söz konusu kanun tasarısının orman arazilerinin satışını kapsamadığım, aksine orman vasfını kaybetmiş, üzerinde köyler, kasabalar kurulmuş ve bir daha da orman vasfı kazandırılması mümkün olmayan arazilere ilişkin düzenlemeyi içerdiğini belirtti. '2B arazileri yasasının çoktan çıkması lazımdı' diyen Ergün, arazilerin, üzerinde yaşayanlara parayla satılmasının öngörüldüğünü söyledi. Ergün, ancak bazı vatandaşların ekonomik sebeplerden ötürü bunu peşin parayla almasının mümkün olamayabileceğini belirterek, bu vatandaşların söz konusu arazileri alışları sırasında peşin ödeme yapmaları halinde belli bir miktar indirim getirilebileceğini belirtti.

Muhalefet desteklerse kısa sürer  

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması beklenenTürk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu taşanlarının, muhalefet partilerinin eleştirilerini görüşmelerin en başında toptan dile getirmeleri halinde 2-3 gün içinde yasalaşabileceğini bildirdi. Ergün, 'Anlaşılan o ki bir an evvel bu kanun tasarılarını Meclis'ten çıkaralım düşüncesi ağırlık kazanıyor' dedi. Türk Ticaret Kanunu tasarısındaki yaklaşık 100 maddenin önceki dönemde Meclis'ten geçtiğini anımsatan Bakan Ergün, bu kanun taşanlarının Meclis'ten kısa sürede çıkarılmasının mümkün olduğunu söyledi. Ergün, en fazla 2-3 gün içinde bu kanun tasarılarının Meclis'ten çıkarılmasının mümkün olduğunu anlattı

Bakan Ergün, Meclis'te bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yasa tasarılarının gündeme geleceğini ifade etti. Öte yandan, Bakan Ergün, 2011-2014 dönemini kapsayan Sanayi Strateji Belgesi üzerindeki çahşmalannın tamamlandığını bugün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını söyledi.  

Taraf


Geri Dön